Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Bo v Ljubljano leta 2018 priletel Emirates ali Qatar Airways?

Oceni ta prispevek
(5 glasov)
12 Dec 17
Napisal Prebrano 2645 krat
Objavljeno v Novice

Slovenska delegacija je v okviru konference Mednarodne organizacije za civilno letalstvo na Šri Lanki parafirala sporazuma z Novo Zelandijo in Jamajko, ki bosta omogočila vzpostavitev rednih letalskih povezav.

Slovenija se je o tem pogovarjala še z Združenimi arabskimi emirati (ZAE), Katarjem, Rusijo in Afganistanom.

Slovenija in Nova Zelandija sta pogajanja za sklenitev dvostranskega sporazuma o zračnem prometu začeli leta 2015, 8. decembra 2017, sta parafirali besedilo sporazuma, po zaključku notranjih pravnih postopkov pa bodo predstavniki obeh držav sporazum tudi podpisali. "Sporazum bo omogočil vzpostavitev redne letalske povezave med državama za potni in tovorniški promet. A dejstvo je, da trenutno število potnikov in tovora na liniji med državama ekonomsko ne opravičuje vzpostavitve povezave, zato sporazum omogoča tudi podlago za številne poslovne dogovore med letalskimi prevozniki, kot je dogovor o delitvi povezave, t.i. code-share dogovor. Ta potnikom prinaša številne ugodnosti, na primer potovanje po nižji ceni, prihranek na času. Ker sta državi zelo oddaljeni, pa sporazum omogoča tudi povezavo preko vmesnih držav, ne le direktne," je povedal mag. Mirko Komac, generalni direktor Direktorata za letalski in pomorski promet na Ministrstvu za infrastrukturo.

Srečanje z delegacijo Združenih arabskih emiratov
  Srečanje z delegacijo Združenih arabskih emiratov

Slovenska delegacija se je 5. decembra 2017 pod vodstvom državnega sekretarja Jureta Lebna srečala z delegacijo Združenih arabskih emiratov (ZAE), s katero se je tudi pogovarjala o možnostih za vzpostavitev redne letalske povezave med državama. »Kaže nam zelo dobro za vzpostavitev direktne letalske povezave v letu 2018 med letalskimi družbami ZAE in letališčem Fraport Slovenija, za katerega se prevozniki ZAE zanimajo. Več bo znanega januarja,« je po srečanju povedal Leben. Sestal se je tudi z delegacijo Katarja, s katero so se dogovorili, da bodo februarja podpisali memorandum o soglasju (MOU), kar bo prvi korak k vzpostavitvi letalske povezave. »Pogajanja so bila torej uspešna,« je ocenil Leben.

V delegaciji je bil tudi predstavnik Fraporta Slovenija, ki se je o možnosti vzpostavitve redne letalske linije pogovarjal z Emirates in Qatar Airways. Iz neuradnih a zanesljivih virov smo izvedeli, da naj bi bile možnosti za vzpostavitev linije med Dubajem oziroma Qatarjem v Ljubljano dokaj realne. Če ne v letu 2018 pa v letu 2019.

Slovenska delegacija se je na pobudo Adrie Airways sestala še z predstavniki Ruske federacije, s katero sta se dogovorili o možnostih letalskega prevoznika Adria Airways, da bi letel na progi Moskva–St. Petersburg. Iz Adrie Airways so medtem za sierra5.net sporočili: "Med obema mestoma ne načrtujemo direktne povezave, saj niti ni realne verjetnosti, da bi tu dobili prometne pravice."

Z Afganistanom pa se je Slovenija srečala prvič in bo z njim po notranjih postopkih začela z uradnimi pogajanji, je sporočil Komac.

Omenjena konferenca, ki je potekala na Šri Lanki, je namenjena prav bilateralnim pogajanjem za sklenitev bilateralnih letalskih sporazumov. Leta 2015 se je je udeležilo več kot sto držav, pogodbenic Mednarodne organizacije za civilno letalstvo, ki so skupaj sklenile več kot 500 mednarodnih dogovorov.

Foto: MzI

 

Nazadnje urejano na Torek, 12 December 2017 16:02

Koledar objav

« Januar 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31