Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Fraport Slovenija - Leto 2017 v znamenju izrazite rasti prometa

Oceni ta prispevek
(3 glasov)
22 Dec 17
Napisal Zmago Skobir, Fraport Slovenija Prebrano 2042 krat
Objavljeno v Novice

Iztekajoče leto, ki je vsekakor eno naših uspešnejših, si bomo v Fraportu Slovenija zapomnili predvsem po izraziti, po nekaterih kriterijih rekordni rasti prometa. Leto 2017 pa so pomembno zaznamovali tudi preimenovanje družbe v Fraport Slovenija, prevzem nove podobe in napoved širitve obstoječega potniškega terminala.

Izrazita rast prometa na letališču je bila stalnica skozi celo leto 2017. Konec novembra je rast prometa v primerjavi z enakim obdobjem lani znašala 20,1 odstotkov, v tem času je letališče obiskalo 1.573.038 potnikov. Število premikov letal se je v tem obdobju povečalo za 12,4 odstotke. Skupnega tovora je bilo v enajstih mesecih letošnjega leta za 22,7 odstotkov več kot lani, letalskega pa za 19 odstotkov. Najvišjo mesečno rast prometa potnikov letos smo zabeležili aprila, ta je znašala 31,5 odstotkov.

Rast prometa je znašala 20,1 odstotkov.
  Rast prometa je znašala 20,1 odstotkov.


Milijontega potnika smo na letališču pozdravili že sredi avgusta – zadnja leta smo to številko običajno presegli septembra. Tudi september velja letos posebej izpostaviti, saj sta z njim povezana kar dva nova prometna rekorda letališča. Ta mesec smo namreč zabeležili največje mesečno število potnikov med vsemi dosedanjimi septembri na našem letališču, obiskalo nas je 180.380 potnikov, kar je, za primerjavo, okoli 30.000 več kot lanskega septembra. 17. septembra pa je naše letališče obiskalo največje dnevno število potnikov do sedaj. To septembrsko nedeljo smo prešteli kar 8372 potnikov. Da smo rekord dosegli ravno na ta dan ni naključje, saj je na isti dan slovenska košarkarska reprezentanca osvojila zlato na evropskem prvenstvu v Istanbulu. Poleg rednega nedeljskega prometa smo to nedeljo v Istanbul pospremili kar 11 dodatnih letal, s skoraj dva tisoč potniki – navijači, ki so šli spodbujat naše fante.


Rast prometa je predvsem posledica krepitve mreže letalskih povezav v lanskem in letošnjem letu in posledično konkurenčnejše ponudbe, zaradi katere potniki vse pogosteje izbirajo ljubljansko letališče za potovanja na bližnje, neposredne destinacije, pa tudi na bolj oddaljene, ki so dostopne preko večjih evropskih vozlišč. K rasti prispeva tudi povečevanje prometa tako domačega kot tujih prevoznikov, ugodna gospodarska klima in vedno večja prepoznavnost Slovenije kot turistične destinacije.

Handling
  Handling


V začetku aprila je povezavo med Ljubljano in Amsterdamom vzpostavil nizkocenovni prevoznik Transavia in sicer s tremi leti na teden, s pričetkom zimskega voznega reda pa je prav tako s tremi leti na teden Adria Airways vzpostavila povezavo s Kijevom. Adria Airways je v primerjavi z lansko zimo okrepila letalske povezave na Dunaj ter v Koebenhavn, Moskvo, Pariz, Podgorico, Prago, Prištino, Sarajevo, Skopje, Tirano in Zürich. Domači prevoznik je do decembra letos na ljubljanskem letališču prepeljal 15,5 odstotkov, tuji prevozniki pa 27,3 odstotka več potnikov kot lani. Po podatkih do septembra promet na ljubljanskem letališču raste hitreje kot pri ostalih tekmecih v regiji. Sledijo Zagreb, Trst, Celovec, Benetke in Graz.


Med pomembnejšimi projekti letošnje leto je vsekakor bilo preimenovanje družbe Aerodrom Ljubljana v Fraport Slovenija in prevzem nove podobe v skladu s smernicami skupine Fraport, kar je predstavljalo zadnji pomemben korak v več kot dveletnem procesu integracije v skupino. Hkrati smo napovedali tudi širitev obstoječega potniškega terminala, s katerim bomo odpravili ozka grla, ki nastajajo zaradi naraščajočega števila potnikov in spremenjene strukture prometa.

Aerodrom Ljubljana - Fraport Slovenija
  Aerodrom Ljubljana preimenovan v Fraport Slovenija

Obstoječe površine potniškega terminala, ki se sedaj razprostirajo na 13.000 kvadratnih metrih, bodo prenovljene in funkcionalno povezane z novim delom. Po širitvi, ki bo končana spomladi 2020, ko bo terminal predan v uporabo, pa jih bo približno 22.000 kvadratnih metrov. Prejeli smo tudi nagrado za najboljše letno poročilo pri trajnostnem razvoju ter že petič priznanje ugledni delodajalec - Poleg uvrstitve med deset najbolj uglednih delodajalcev smo prejeli tudi priznanje za najuglednejšega delodajalca na področju transporta, nabave in logistike. Zaključuje se projekt prestavitve obvozne ceste ob letališču, v naslednjem letu pa bodo stekli nekateri drugi pomembni projekti v poslovno-logističnih conah, najverjetneje tudi investicija v vadbeni center za Fraportovo letalsko akademijo. Nadaljuje se tudi celovita informacijska prenova letališča, ki bo povečala hitrost, kakovost in učinkovitost naših storitev.


V prihajajočem letu pričakujemo, da se bo rast prometa rahlo umirila. Adria je napovedala šest novih destinacij v poletnem voznem redu: Ženevo, Sofijo, Bukarešto, Hamburg, Dubrovnik ter Brač, neprestano pa smo tudi v razgovorih z mnogimi letalskimi družbami o možnostih vzpostavitve novih linij.


Pred prazniki se zahvaljujemo vsem, ki ste minulo leto delili z nami. Želimo vam vesel božič ter zdravo in srečno novo leto. In pa seveda, prijazno, prijetno, varno!

 

 

Nazadnje urejano na Petek, 22 December 2017 17:05

Koledar objav

« Januar 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31