Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Aereform razvil dva simulatorja letenja

Oceni ta prispevek
(15 glasov)
28 Dec 17
Napisal Sašo Knez, Aereform in Aeronavt Prebrano 4197 krat
Objavljeno v Novice

Pred enim letom sem objavil, da je cilj za leto 2017 osredotočenost. Da moramo končati projekte in izkoristiti priložnosti, ki jih le-ti ponujajo.

Z veseljem lahko zapišem, da nam je to v veliki meri uspelo. Leto 2017 je bilo zelo uspešno. Kazalci poslovanja so vzpodbudni. Beležimo več kot 70% letno rast prilivov in zaposlili smo dva nova delavca. Poleg tega smo bili uspešni na enem MGRT razpisu in z enim Erasmus+ KA2 projektom.


Leto se je začelo burno že v prvih dneh januarja. Izkoristili smo priložnost in kupili letalo Pipistrel ALPHA Trainer. Letalo operiramo v letalski šoli Aeronavt, Akademija za letalstvo. Letalu smo pred sezono vgradili električne zračne zavore. Lastno letalo nam je omogočilo, da smo glede na lani povečali nalet za dobrih 40%.


Na Akademiji nam že dodobra zmanjkuje operativnih zmožnosti in predvsem učiteljev letenja glede na povpraševanje po našem šolanju. Lani sem napovedal, da bomo začeli štipendirati učitelje letenja in to se je tudi zgodilo. David Hanč, ki je naš prvi štipendist lepo napreduje in bo v učiteljske vrste vstopil pozno v letu 2018.

Ekipa Aereforma
  Ekipa Aereforma


Prav tako veliko vlagamo v standardizacijo in šolanje učiteljev. V Akademijo smo uvedli dva simulatorja, izvedli dve večji akciji Preizkusov tehnike Pilotiranja ter šli na eno šolanje, kjer smo učitelji leteli reaktivnega Galeba pod mentorstvom Mirka Anžla in Marjana Jelena.


Plan za 2018 je da povečamo operativno in logistično podporo in s tem kapaciteto za letenje. Predstavili bomo tudi nov šolski program za katerega verjamemo da bo zelo uspešen.


Kar se tiče Aereforma smo v prvi polovici leta veliko delali na kompozitih tako za letalstvo kot za orodjarstvo in farmacijo. En lep projekt to je bil izboljšava laminacije protez za amputirance na URI Soča. Naš infuzijski postopek je hitrejši in daje boljše strukturne rezultate. Najbolj sem pa ponosen na ekipo, ki jo je vodil Jure Pocrnjič. Ko so porabili ves material in čas namenjen temu projektu, rezultat še ni bil zadovoljiv. Zato so prosili, če lahko še porabljajo dodaten, neplačan čas in material, da pridejo do rezultata. To jim je v naslednjem poizkusu tudi uspelo. Kot vodja ne morem biti bolj ponosen na ekipo, ki je sposobna reči: ''ne, ni dovolj dobro'' in sprejme tveganje in trud, da pride do dobrih rezultatov.


Aereformovo leto so zaznamovali simulatorji. X-ALPHO smo z velikim uspehom predstavili na Aeru 2017. X-ALPHA je izdelek, ki smo ga razvili za Pipistrel in dopolnjuje našo šolsko triado (teoretično e-šolanje, delo simulatorju in v letalu). Ivo Boscarol je zopet pravočasno in kot prvi prepoznal doseg simulatorjev in zato Pipistrel trenutno zaseda vodilno pozicijo na področju VR simulatorjev letenja. Prvi simulator že deluje v Los Angelesu, sledijo jim že naslednji.

Pipistrel ALPHA Trainer Akademije v Zagorju
  Pipistrel ALPHA Trainer Akademije v Zagorju


Naš MiG-21bis simulator je poletje preživel v KSEVTU a se z marcem 2018 seli v Park vojaške zgodovine Pivka, kjer bo zasijal v posebni tematski postavitvi. To bo res vredno videti. Poleg postavitve načrtujejo še posebne tematske MiGovske dneve. Vabljeni! Se bo dogajalo.

V septembru smo za naše simulatorje prejeli zlato nacionalno nagrado za inovacije GZS. Poleg nas so bili nagrajenci še npr: Krka, Lek, Acroni, Gorenje, BHS in tako naprej. Lepo se je bilo postaviti z našimi dosežki ob bok kolektivom, ki štejejo dobesedno tisoče zaposlenih.

Poleg vsega smo se preselili v nove prostore, ki nam zadostujejo za nekaj naslednjih let. Kot vedno je pa pri vsem tem najbolj pomembna ekipa. Jure Pocrnjič je stari maček, ki sedaj rutinsko rešuje najtežje naloge in vodi najbolj kompleksne projekte. Nažalost smo izgubili Katarino, ampak je njeno razvojno vlogo prevzela in nadgradila Ines Repnik, ki je Aereform izjemno razvila in ima levji delež za razvoj podjetja v 2017. Nino Razpotnik dobi letošnjo nagrado ''najbolj koristnega igralca'', ker skoraj ni šel iz delavnice izdelek, na katerem ni bilo njegovih rok in predvsem izjemnega in širokega talenta. Veseli smo, da se nam je pridružil še Anže Majcen, ki je v podjetje prinesel ogromno znanja in spretnosti ter veliko mero umirjenosti. Pridružila se nam je še Nika Mlinarič, ki je zagotovo največji potencial v letalstvu daleč naokrog. Veseli smo, da ji pri nas primerno težkih izzivov ne manjka.

Simulator Mig-21
  Simulator Mig-21


Z zahvalami ne smem zaobiti lastniško strukturo. Jani, Jure in Tadej so solastniki, ki vse vlagajo v razvoj Aereforma in Aeronavta. Čisto vsi naši uspehi temeljijo na vizionarskih lastnikih, izjemni ekipi in pozitivni karmi.

Kar se tiče širših posledic našega dela z veseljem sporočamo, da smo v okviru projekta COMPOHUB uspeli z našim predlogom, da se je sprejela Nacionalna poklicna klasifikacija za izdelovalca kompozitnih plastičnih izdelkov. To pomeni, da vsi mojstri, ki delate s karbonom ali steklenimi vlakni lahko dobite državno priznano kvalifikacijo. Ta naš projekt je pa tudi bil izbran in predstavljen iz strani Andragoškega centra za enega izmed dveh primerov dobre prakse za leto 2017.

Želje za 2018 so enostavne, a velike. Želim, da ostanemo in ostanete zdravi. Želim si, da skupaj razvijamo slovensko letalsko industrijo in želim, da skupaj prižigamo strast do letenja in letalstva v mlajših generacijah.

Vsi iz Aereforma in Aeronavta želimo bralcem slovenskega letalskega portala vse najboljše za leto 2018.

 

Nazadnje urejano na Četrtek, 28 December 2017 08:13

Koledar objav

« Februar 2023 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28