Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Pipistrel izdelal 160 letal in ustvaril 20 mio evrov prihodkov

Oceni ta prispevek
(8 glasov)
30 Dec 17
Napisal Ivo Boscarol, Pipistrel Prebrano 2557 krat
Objavljeno v Novice

Odhajajoče leto je bilo uspešnejše od prejšnjega in najuspešnejše do sedaj.

Na nivoju skupine Pipistrel, ki sedaj obsega Pipistrel d.o.o., Pipistrel Vertical Solutions, Pipistrel Italia in Pipistrel Asia-Pacific so bili prihodki iz prodaje prvič preko 20 milijonov evrov. Leto 2017 je zaznamovalo tudi 21,6% povečanje v številu zaposlenih. V celotnem letu smo izdelali 160 letal, med drugim 100-to letalo Garud za indijskega naročnika in 800-to letalo iz družine Sinus Virus.

Ustanovljeno je bilo podjetje Pipistrel Vertical Solutions v Ajdovščini, ki je zadolženo za raziskave, razvoj in prototipiranje novih Pipistrelovih proizvodov. Plod letošnjega leta je tudi podjetje Pipistrel Asia-Pacific na Kitajskem, ki bo v naslednjih letih krepko preraslo vsa ostala podjetja skupine Pipistrel po različnih dejavnostih, aktivnostih in prodaji.

Sodelovanje med Pipistrelom in Uberjem
  Sodelovanje med Pipistrelom in Uberjem

Pridobili smo še en velik razvojni posel v Indiji in podpisali partnerstvo z UBER-jem. V Vipavi smo za potrebe izdelave komponent letal kupili poslovne prostore v velikosti 4500 m2, v Italiji smo pričeli z obratovanjem novih objektov in v njih vzpostavili serijsko proizvodnjo.

Sam sem zelo ponosen, da je zaposlitveni portal »www.mojedelo.com« v obsežni raziskavi uvrstil Pipistrel med 20 najbolj uglednih delodajalcev, najljubši pa sta mi dve priznanji, ki sem ju prejel osebno:

Bralci revije Reader's Digest so me že peto leto zapovrstjo izbrali za »Najbolj zaupanja vrednega poslovneža«;

zaradi meddržavnega sodelovanja med Slovenijo in Italijo pa sem prejel viteški naziv “Cavaliere dell'Ordine della Stella d'Italia”.

Polnilnica za električna letala
  Polnilnica za električna letala

Vse to je seveda velika moralna obveza tako zame osebno, kot tudi za vse moje sodelavce, da bomo s takšnim tempom nadaljevali tudi v prihodnje. V naslednjem letu planiramo vsa podjetja še bolj logistično povezati, da bodo učinkovitejša in pripravljena na veliko rast, ki se predvideva v prihodnjih letih. V letalstvu je prehitra rast namreč lahko največja grožnja kvaliteti in varnosti. Že letos smo planirano 50% rast zato namenoma zmanjšali na 30%, da smo lahko nadzorovano pripravili vse procese za naprej. V letu 2018 predvidevamo približno 30 milijonov evrov prihodkov, v letu 2019 naj bi iz »srednjega« prerasli v »veliko podjetje«.

Leto 2018 bo zaznamovala končno tudi serijska proizvodnja letala Panthera. Prihaja certifikacija električnega dvosedežnega letala pri EASI, ki je nadaljevanje naših certificiranih programov. Zelo bomo širili tudi vse programe, povezane z električnimi pogoni in nadzorom iz zraka ter nadaljevali razvoj VTOL letalnika za UBER.

Zaradi sprememb pri obvladovanju novih tržnih izzivov se bo skupini Pipistrel najverjetneje pridružilo še kakšno novoustanovljeno podjetje. Število zaposlenih se bo dvignilo preko 200.

Vsem želim visoke polete in mirne pristanke v letu 2018!

Ivo Boscarol, Pipistrel

Videoposnetki Panthera YouTube

DOSEŽKI V LETU 2017
(od najnovejšega proti starejšim)

2. december – Pipistrel je prejel certifikat britanske agencije za civilno letalstvo CAA za proizvodnjo letal izven Anglije po angleških letalskih normativih (oznaka A8-21), ki potrjuje izpolnjevanje najvišjih standardov za oblikovanje in proizvodnjo ultralahkih letal za trg Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske.

1. december – Na gospodarski zbornici v Jurongu na kitajskem je bilo ustanovljeno podjetje Pipistrel Asia-Pacific, General Aviation Technology Co. Ltd kot del večjega Projekta Jurong, ki bo vključeval izgradnjo tovarne letal ter letalskega in turističnega centra poleg Narodnega parka pri jezeru Jurong.

Certifikat britanske FAA
  Certifikat britanske CAA

29-30. november – Pipistrel je predstavil letalo Alpha Electro na sedežu EASA v Kolnu skupaj s polnilnico.

30. november 2017 – Prejeli smo nagrado za “Najbolj uglednega delodajalca” za leto 2017, prav tako kot smo jo v začetku leta prejeli tudi za leto 2016.
V Novembru je bilo izdelano 100-to letalo Garud za indijskega naročnika

19. september 2017 - Pipistrelov razvojni inženir Paolo Romagnolli, vodja testiranja v zraku na Pipistrelu, je prejel prestižno nagrado za najboljšo znanstveno objavo leta 2017, ki jo podeljuje Združenje inženirjev za letalske teste (SFTE). Paolo je sodeloval na 28. Simpoziju SFTE na Politehniki v Milanu z objavo na temo testiranja letala na vodikov pogon DLR-HY, ki ga je izdelalo podjetje Pipistrel.

01. september - V sklopu projekta "Po kreativni poti do praktičnega znanja" so študentje iz različnih fakultet Univerze v Ljubljani v sodelovanju s podjetjem Pipistrel razvili prototip prve električne polnilnice za letala. Dne 30.8. so jo slavnostno zagnali in z njo napolnili električno letalo Alpha Electro.

23. julij – Evropska komisarka za promet ga. Violeta Bulc s člani zbornice je obiskala Pipistrel

24-30. julij – na sejmu Oshkosh Air Venture v ZDA je predstavljeno letalo Alpha Electro, ki vzbudi zelo veliko zanimanja

16. junij – V Pipistrelovi novi tovarni v italijanski Gorici so uspešno izdelali prvo serijsko letalo. To je bil Virus SW 121, ki ga je Pipistrelov zastopnik za BeNeLux prišel iskat sam in z njim poletel direktno nazaj v Belgijo.

01. junij – Ivo Boscarol je bil že petič izbran za najbolj zaupanja vrednega poslovneža z nagrado »Trusted Brand«, ki jo podeljuje revija Reader's Digest.

18. maj – projekt MAHEPA (Modular Approach to Hybrid-Electric Propulsion Architecture), katerega uvodni sestanek je potekal 15. in 16. maja 2017, je raziskovalni projekt, usmerjen k reševanju omejitev električnih letal z uvajanjem novih, serijskih hibridnih-električnih pogonskih sklopov.z namenom izboljšati učinkovitost pogonskih sistemov v letalih in zmanjšati škodljive vplive na okolje.
Kot del tega projekta je bil ode 17. do 20. julija organiziran tudi »Hackathon«, na katerem je sodelovalo 20 študentov iz 7 različnih držav, ki so raziskovali in programirali na različnih področjih z namenom najti inovativne koncepte, nove ideje in rešitve na področju hibridnih in električnih letalskih pogonov.

15. maj – po skoraj dveh letih trdega dela je bil prvi Virus SW 121 registriran v Angliji z britansko oznako

25. april - Uber in Pipistrel sta v Dallasu (ZDA) na dogodku Uber Elevate Summit objavila sklenitev dolgoročnega sporazuma o sodelovanju na področju izdelave električnih VTOL plovil s katerimi Uber načrtuje v številnih velemestih vzpostaviti stalno delujoča omrežja električnih VTOL plovil za osebni transport in dostavo.

Panthera
  Panthera

V aprilu smo v Indijo dostavili prvih 50 letal Garud

8. april – Na sejmu AERO je Pipistrel prejel nagrado. Pipistrelov švicarski zastopnik Marc B. Corpataux je s svojim podjetjem AlpinAirPlanes GmbH pripravil project za certifikacijo električnega letalstva v Švici. Za ta projekt je prejel nagrado iz rok Willi-ja Tacke-ja, organizatorja AERO Expo v Friedrichshafnu in urednika revije Flying Pages.

6. april – Revija Fliegermagazin je Pipistrel nominirala za dve nagradi. Alpha Electro je prejel nominacijo za najboljše električno letalo, Virus SW 121 pa za najboljše letalo v kategoriji Euro LSA.

09. marec - Pipistrel nominiran za najprestižnejšo letalsko nagrado Aviation Week Laureates

15. februar - pilot Gil Souviron opravi 1263 km dolg polet s Taurusom čez Pireneje, na vrh OLC pa se je s svojim Taurusom uvrstil še enkrat in sicer v Aprilu, ko je zasedel tudi prvo mesto na Netcoupe France.

Nazadnje urejano na Sobota, 30 December 2017 09:11

Koledar objav

« Avgust 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31