Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Inšpektorji EASA so lani v Sloveniji izvedli pet inšpekcij

Oceni ta prispevek
(1 glas)
07 Jan 18
Napisal Rok Marolt, CAA Prebrano 2519 krat
Objavljeno v Novice

EASA ocenjuje, da je Slovenija ena izmed držav, ki je v zadnjih dveh letih naredila največji preskok pri zagotavljanju letalske varnosti.

Agencija kot letalski upravni, strokovni, regulativni, nadzorni in prekrškovni organ Republike Slovenije na področju letalskih predpisov in pravnih aktov, ki veljajo oziroma se uporabljajo v Republiki Sloveniji, je v letu 2017 nadaljevala z odpravo neskladij ugotovljenih s strani mednarodnih inšpekcij EASA in ICAO. Pri čemer je namenila več časa za odpravo neskladij ugotovljenih v nadzoru ICAO, saj je odprava le teh pomenila prioriterno nalogo Agencije za civilno letalstvo v letu 2017.

Rezultat trdega dela je zaprtje večine odprtih EASA neskladij in v februarju 2017 umik predsodnega postopka pred sodiščem EU proti Republiki Sloveniji.

V letu 2017 so inšpektorji Evropske agencije za varnost v letalstvu (EASA) v Republiki Sloveniji izvedli pet inšpekcij. Inšpekcije so bile opravljene na naslednjih področjih: na področju letalskih operacij, na področju preverjanja na ploščadi, na področju simulacijskih naprav za usposabljanje za letenje (FSTD), na področju letališč in na področju navigacijskih služb zračnega prometa.

Javna agencija za civilno letalstvo RS (CAA) je v sodelovanju z Ministrstvom za infrastrukturo (MZI) uspešno zagovarjala vsa pregledana področja.

Inšpektorji EASA so bili zelo zadovoljni z rezultati prikaznimi med inšpekcijami, posebej so poudarili viden napredek na področjih, ki sta bili pregledani že pred dvema letoma, tj področje FSTD ter področje navigacijskih služb zračnega prometa. Področje letališč je bilo pregledano s strani inšpektorjev EASA prvič, ugotovitev inšpektorjev pa, da ima Republika Slovenija področje urejeno na enakem nivoju kot dve drugi, do sedaj s strani EASE nadzorovani državi, to sta Velika Britanija in Avstrija.

Prav gotovo je to rezultat intenzivnega dela na vseh področjih v agenciji, ki je bilo opravljeno v zadnjih letih in dobrega sodelovanja med CAA in MZI.

CRJ900
  CRJ900

EASA ocenjuje, da je Republika Slovenija ena izmed držav, ki je v zadnjih dveh letih naredila največji preskok pri zagotavljanju letalske varnosti.

14. avgusta 2016 je v Republiki Sloveniji pričela veljati Uredba o sistemu brezpilotnih zrakoplovov (Ur. list št 52/2016), tako se je področje brezpilotnih zrakoplovov uredilo tudi v Republiki Sloveniji. Že v drugi polovici leta 2016 je bilo izvedenih veliko aktivnosti v duhu promocije letalske varnosti, kot npr brezplačna predavanja o pravilih letenja, namenjeno vsem, ki pristopajo k izpitu, pa tudi tistim, ki že imajo opravljen izpit, pa bi želeli le obnoviti in utrditi znanje. Z brezplačnimi predavanji je agencija nadaljevala tudi v letu 2017. In vse skupaj izvedla 7 brezplačnih predavanj.

Zelo veliko aktivnosti je agencija izvajala pri implementaciji Uredbe o sistemih brezpilotnih zrakoplovov. V ta namen je agencija izdala Sprejemljive načine usklajevanja in navodila k Uredbi o sistemih brezpilotnih zrakoplovov, kjer je na celovit način uredila področje. S tem v zvezi agencija izvaja tudi teoretična usposabljanja in aktivnosti v zvezi s promocijo in informiranjem javnosti.

V skladu z Evropsko Uredbo 1079/2012 je (bilo) potrebno vse radijske postaje z med frekvenčnim razmikom 25kHz do konca leta 2017 zamenjati ali nadgraditi, saj se s 01.01.2018 uvaja med frekvenčni razmik med kanali 8,33kHz tudi pod nivojem letenja FL195 do tal. S tem v zvezi je bilo izvedenih v letu 2017 kar nekaj aktivnosti.

Na področju letalske R/T smo uspešno uvedli uporabo slovenskega jezika. Imetniki letalskih licenc z že vpisanim privilegijem R/T v slovenskem jeziku so namreč agenciji dolžni demonstrirati zadovoljiv nivo znanja.

V januarju 2017 so se zaključile vse aktivnosti glede izdelave novega poročila o oceni človeških virov za 2-letno obdobje (zahteva EU uredb 1034/2011 in 2015/340), podpis dokumenta pa je sledil februarja na rednem sestanku FABCE – NSA CC. Celoten proces je bil na FABCE nivoju koordiniran s strani Češkega in Slovenskega NSA (FABCE NSA HR ASSESSMENT REPORT 2016) ter sodelovanjem Eurocontrola.

Nosilec le-te za področje celotnega FABCE-ja je prav področje navigacijskih služb zračnega prometa slovenske CAA.

V letu 2017 se je nadaljeval postopek certifikacije letališča Jožeta Pučnika Ljubljana v skladu z Uredbo Komisije (EU) št. 139/2014 in konec decembra je agencija izdala certifikat letališču skladno z novo uredbo.

Rok Marolt, Javna agencija za civilno letalstvo RS

 

Nazadnje urejano na Ponedeljek, 15 Januar 2018 22:39

Mediji


Koledar objav

« Januar 2023 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31