Natisni to stran

Heliport v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec

Oceni ta prispevek
(8 glasov)
17 Feb 18
Napisal Helena Slemenik, Tomo Felle in Zdravko Vrečič Prebrano 3723 krat
Objavljeno v Novice

V lanskem letu je bilo opravljenih 46 helikopterskih prevozov vojske in policije.

Izdaja Obratovalnega dovoljenja od CAA, 30. julija 2015, je pomenila uradni začetek delovanja heliporta in 10. avgusta 2015, je bil izveden prvi interventni prilet helikopterja.

Heliport se uporablja za lastne potrebe, v vizualnih meteoroloških pogojih in po pravilih vizualnega letenja podnevi in/ali ponoči za helikopterje zmogljivosti razreda 1, največje skupne dolžine 20 m in 6 t maksimalne vzletne teže. Glede na vsebino Priročnika heliporta in stopnjo usposobljenosti operaterjev heliporta, je le-ta namenjen za lastne potrebe prevozov pacientov s helikopterji slovenske vojske in policije, ne pa tudi tujih helikopterjev.

Po letu poizkusnega obratovanja, je 27. 7. 2016 heliport Splošne bolnišnice Slovenj Gradec (LJHS) dobil obratovalno dovoljenje z veljavnostjo naslednjih 5 let.

AB 412 reg. S5-HPA
  AB 412 reg. S5-HPA

V letih 2015 in 2016 je bilo med 22. 7. 2015 do 22. 8. 2016, 34 uspešnih preletov s helikopterjem. Od tega je bilo 21 preletov s policijskim in 13 z vojaškim helikopterjem. Za Oddelek za interno medicino je bilo 12 preletov, pet za Center za intenzivno terapijo, deset za Oddelek za pediatrijo, šest za Urgenco in en za Oddelek za ginekologijo in porodništvo.

V lanskem letu je bilo opravljenih 46 helikopterskih prevozov vojske in policije: štiri prevozi otrok,enajst prevozov inkubatorjev, en prevoz za Center za intenzivno terapijo, štirje prevozi za Oddelek za travmatologijo,deset za Interno intenzivo, devet za Internistično prvo pomoč, trije za Urgenco. V treh primerih so bili pacienti k nam pripeljani iz drugih bolnišnic.

V mesecu marcu, natančneje,17. 3. 2017, je bil prvič opravljen nočni prilet in odlet, ki je potekal brez zapletov.

Novembra 2017, je zaradi slabega vremena na heliportu Splošne bolnišnice pristal in »prenočil« vojaški helikopter. Zaposleni so poskrbeli tudi za prenočitev posadke helikopterja.

Helikopter Slovenske vojske Bell 412
  Helikopter Slovenske vojske Bell 412 na LJHS

Heliport zahteva veliko vzdrževalnega in kontrolnega dela ter strokovnega znanja. Zaradi spremenjene zakonodaje s tega področja smo zaradi racionalizacije dejavnost upravljanja na heliportu oddali zunanjemu izvajalcu. S 03.01.2018 je prevzelo varovanje in z njim povezane aktivnosti na heliportu, podjetje STORITVE FELLE d.o.o. iz Slovenj Gradca.

Podjetje ima po pogojih s strani Agencije za civilno letalstvo usposobljene tri operaterje, ki izpolnjujejo vse zahtevane pogoje. Na naslednjem usposabljanju, katerega organizira Agencija za civilno letalstvo, bodo usposobili še tri bodoče operaterje. Vse aktivnosti se izvajajo skladno s pravilnikom heliporta. Zagotavljajo 24 urno dežurstvo in prisotnost operaterja na heliportu v času 10-ih minut od obvestila o prihodu helikopterja.

Redno izvajajo dnevne preglede heliporta: jutranji pregled pred obratovanjem med 6 in 8 uro, občasne dnevne obhode po potrebi glede na vremenske razmere in večerni pregled med 16 in 18 uro po poteku obratovanja. Vse potrebne ukrepe v primeru obratovanja rešujemo z vodstvom in vzdrževalno službo Splošne bolnišnice. Tomo Felle je dodal, da zagotavljajo nemoteno delovanje heliporta s strani varnostnega vidika in se zavedajo, da v tem primeru velja rek - vsaka minuta šteje -.

Besedilo: Helena Slemenik, Tomo Felle in Zdravko Vrečič

Fotografije: Splošna bolnišnica Slovenj Gradec

 

Nazadnje urejano na Sobota, 17 Februar 2018 07:44