Natisni to stran

Iz Ljubljane za Pariz več letov in s še večjimi letali

Oceni ta prispevek
(10 glasov)
18 Mar 18
Napisal Prebrano 2422 krat
Objavljeno v Novice

Letalska povezava med Ljubljano in Parizem, je ena bolj priljubljenih klasičnih rednih letalskih povezav iz Ljubljane. Na njej poleg Air France-a, leti še Adria Airways.

Linija na kateri slovenski ”nacionalni” letalski prevoznik pozimi leti vsak dan (poleti desetkrat tedensko), Air France pa dnevno, ostaja ena najbolj frekventnih destinacij iz brniškega letališča s skupaj 17-imi rednimi tedenskimi leti do Pariza v času poletnega voznega reda (letos pozimi 13x tedensko).

lju DSC 0541

Povezava med slovensko in francosko prestolnico je v rasti, še vedno pa je daleč od številk, ko je na tej liniji letno potovalo tudi preko 140 tisoč potnikov letno (v letih 2008 in 2011). V letu 2012 je sledil ogromen padec števila potnikov na tej liniji, ki je znašal kar 57 odstotkov, napram letu poprej. Po tem letu, pa povezava vsa leta, izjemoma leta 2015 (-3%), beleži rast, ki je v lanskem letu znašala solidnih 15 odstotkov, s prepeljanimi nekaj več kot 85 tisoč potniki, ob povprečni zasedenosti letal preko 75 odstotkov v prvih sedmih mesecih. 

LJU CDG pax figures

Francoski letalski prevoznik Air France, ki že vrsto let leti na ljubljansko letališče iz glavnega pariškega letališča Charles de Gaulle, za poletni vozni red predvideva na omenjenih letih večje letalo. Namesto, do sedaj 76-sedežnega Embraerja ERJ-170, bo letel večji, 100-sedežni Embraer ERJ-190. Lete bo, kakor do sedaj, opravljala hčerinska družba Air France-a, HOP, vsak dan, enkrat dnevno. HOP ima v svoji floti deset letal ERJ-190, katerih povprečna starost znaša dobrih deset let.

Nazadnje urejano na Sobota, 17 Marec 2018 23:27