Na letališču v Ronkah odprli intermodalni pol

Oceni ta prispevek
(4 glasov)
22 Mar 18
Napisal Aljoša Jarc Prebrano 1469 krat
Objavljeno v Novice

S prihodom hitrega vlaka Frecciarossa iz Benetk so v ponedeljek slavnostno odprli intermodalni pol na letališču v Ronkah.

Temeljni kamen intermodalnega pola so postavili 23. januarja 2017. Gradnja je potekala brez težav in zastojev. S predajo v uporabo je Trieste airport postal prvo letališče v Italiji povezano z intermodalnim polom od katerega je potem možno potovanje bodisi z vlaki kot z avtobusi in eno od osmih v Italiji z železniško postajo. Intermodalni pol se rasteza na površini 84.000 m2, le 47% te pa je pozidanih. Od železniške postaje do potniškega terminala je mogoče priti v manj kot petih minutah preko 425 metrov dolgega nadhoda, ki povezuje letališče tudi z avtobusno postajo in parkiriščem. V novi, trinadstropni garažni hiši je prostora za 500 avtomobilov, zraven so pripravili še 1000 nepokritih parkirnih mest. Na voljo so tudi polnilne postaje za električne avtomobile, v bližnji prihodnosti nameravajo namestiti še sončne celice za proizvodnjo električne energije. Prvih 15 minut parkiranja bo zastonj.

Prihod prvega vlaka
  Prihod prvega vlaka

Kar 54 vlakov bo dnevno povezovalo letališče z okoliškimi kraji (šest od teh bodo hitri vlaki Frecciarossa), z avtobusne postaje pa bo vsak dan odpotovalo 150 avtobusov. Ambiciozen projekt vlaganj bodo letos zaključili z 12 milijonov evrov vrednimi deli prenove letališke steze in povezane infrastrukture.

Antonio Marano, predsednik družbe Aeroporto FVG, se je zahvalil vsem ki so pripomogli realizaciji intermodalnega pola. Celoten projekt so opravili v dogovorjenem času in z dogovorjenimi zneski. Intermodalni pol je lahko model za podobne strukture ki jih bodo v bodoče zgradili v Italiji. Je uspešen primer univerzalnega oblikovanja, ki omogoča uporabo infrastrukture vsem ljudem, ne glede na njihove telesne sposobnosti. Gradnja novih infrastruktur je odgovor na svetovno ekonomsko krizo, intermodalni pol bo omogočil družbam ki delujejo v deželi FJK večje možnosti za razvoj in bo dolgoročno blagodejno vplival na ekonomijo dežele.

Odprtje modula
  Odprtje modula

Spregovoril je tudi Maurizio Gentile, pooblaščeni upravitelj družbe RFI, ki upravlja italijansko železniško omrežje. Nova železniško postajo in del nove proge sta financirala Dežela FJK (1,7 mil €) in družba RFI (1,6 mil €). Napovedal je tudi investicije za skupno 1,3 milijarde evrov na trasi med Benetkami in Trstom. Ko bodo ta dela zaključena bodo vlaki Frecciarossa se hitreje povezovali obe mesti. Ni nujno, da sta vlak in letalo med seboj v konkurenci, železniška postaja na letališču dokazuje prav nasprotno.

Ronški župan Livio Vecchiet smatra intermodalni pol kot veliko priložnost za regijo. Obeta si tudi porast obiska turistov, saj je dežela turistično atraktivna, ta potencial pa ni še v celoti izkoriščen.

Roberto Vergari, predstavnik italijanske agencije za civilno letalstvo ENAC, je poudaril pomembnost letališč pri ekonomskem razvoju regije. Trieste airport ima s prenovljeno infrastrukturo več možnosti rasti, letališče pa je v sedanji podobi tudi pripravljeno na to. Vsak milijon potnikov prinese približno tisoč delavnih mest, ki so povezana z delovanjem letališča, ekonomski impakt na regijo pa je oceniti na miljardo evrov.

Predsednica dežele FJK Debora Serracchiani se je najprej zahvalila vsem tistim, ki so s svojim delom pripomogli k uresničitvi projekta intermodalnega pola. Pokazala je dokument, ki ga je leta 1988 podpisal takratni predsednik dežele FJK Adriano Biasutti in že omenja gradnjo intermodalnega pola. Velik problem Italije ni pomanjkanje idej, temveč uresničitev le teh. Govori se o marsikaterem projektu, odprtje novih gradbišč pa je redkost. S ponosom je poudarila, da so bila gradbena dela zaključena brez zamud. Ker se njen mandat izteka in se na naslednjih volitvah, ki bodo konec aprila ne bo kandidirala, je vzpostavila dejstvo menjave vodilnega osebja družbe Aeroporto FVG leta 2015. Želi si, da bi tudi v bodoče na taka pomembna mesta imenovali kompetentne ljudi in ne posameznike, ki so izraz političnih strank. Potniki, ki pridejo na obisk dežele z letalom najprej opazijo letališče. To je končno prenovljeno, moderno in estetsko bolj privlačno kot je bilo pred leti. Prvi vtis je zelo pomemben in z odprtjem intermodalnega pola je prvi vtis dober. Spomnila je tudi, da s padcem mej FJK ni več obmejna dežela, temveč mora postati ključni akter v evropskem sistemu. Prav tako mora letališče ciljati na potnike iz bližnjih dežel, Slovenije in Avstrije.

Nove parkirne površine
  Nove parkirne površine

Leto 2017 zaključili s porastom potnikov in bilančnim dobičkom

Minulo leto so zaklučili s 780.776 potniki, oziroma 7,3% več kot leta prej. Dober rezultat je zaznamoval porast števila potnikov na domačih letih (512.552 ali +15%), mednarodnih potnikov je bilo kar za 5% manj kot leta 2016 oz. skupno 247.880. Vodstvo letališča je sicer načrtovalo kar 15% porast, so pa vseeno z rezultatom zadovoljni. Med dejavnike, ki niso igrali v prid rasti prometa gre omeniti krizo letalske družbe Alitalia in ukinitev Ryanairove povezave s Trapanijem.

Čisti dobiček družbe, ki upravlja letališče, je ob koncu leta znašal skoraj tri milijone evrov. Edini delničar podjetja Aeroporto Friuli Venezia Giulia je dežela Furlanija Julijska Krajina. Neodvisni svetovalec je vrednost družbe ocenil na dobrih 70 milijonov evrov. V bližnji prihodnosti bo dežela prodala 45% delnic podjetja, kupca bo odločil rezultat javnega natečaja.

Obeti za 2018 in prvi vtisi o intermodalnem polu

Januar se je začel z rahlim optimizmom, saj je po več mesecih obljub romunska družba FlyValan povezala Trst z Genovo. Prvi let so opravili 23. januarja. Kljub novi povezavi se je prvi mesec v letu zaključil z 2,6% upadom potnikov. Tudi tokrat je bilo število domačih potnikov vzpodbudno (34.526, +1,7%), mednarodnih pa kar 11,6% manj kot prešnje leto (14.954). Podatki za februar bodo dostopni v naslednjih dneh, zadnji let družbe FlyValan med Genovo in Trstom pa so opravili že 13. marca. Potnikov je bilo na tej novi liniji premalo.

Sodobno zasnovan terminal in informacijske table
  Sodobno zasnovan terminal in informacijske table

Ryanair bo prenehal z leti v Rim Ciampino ob koncu oktobra. Zasedenost kabine na tej relaciji je sicer dobra, srednja cena prodane karte pa nizka. Podjetje se je zato odločilo, da bo ukinilo let.

Na otvoritvi intermodalnega pola je marsikdo pričakoval tudi novico o novih letalskih povezavah. Žal pa novih povezav zaenkrat še ne bo. V medijih se že nekaj časa govori o letih v Frankfurt, Amsterdam in Pariz. Drugje omenjajo tudi možnost prihoda letalske družbe FlyErnest, ki naj bi zopet izpostavila let v Tirano. Potrditev pa zaenkrat še ni. Zgleda da bodo tudi letos za poslovanje letališča ključni čarterski leti.

Povezovalni hodnik
  Povezovalni hodnik

V lokalnih medijih so že dan po odprtju odjeknile prve polemike glede intermodalnega pola. Železniška povezava naj ne bi omogočila potnikom prihod na letališče v času za prve jutranje lete. Iz Gorice se na letališče ne splača preko železnice (potrebna bi bila menjava vlaka v Tržiču), temveč z avtobusom. Iz Vidma je mogoče na letališče bodisi preko železnice (vlaki, ki peljejo iz Vidma v Trst preko Cervignana, se ustavijo tudi na postaji Trieste airport) kot z avtobusom, urniki teh so večinoma bolje prilagojeni urnikom letom iz letališča. Marsikdo se je pošalil, da bo z novo postajo predvsem lažje priti do letališča Benetke (od postaje do letališča v Benetkah pa je potrebno še dodatno potovanje s čolnom ali busom, ki ni poceni). Iz Slovenije povezave preko železnice sicer ni, vzpostavili naj bi jo v bližnji prihodnosti (potnikom iz Ljubljane in drugih koncev Slovenije se bo še vedno vsaj časovno splačalo uporabiti avto ali potovati z organiziranimi prevozi s kombiji).

Povezave do letališča bo treba vsekakor izboljšati, predaja v uporabo intermodalnega pola je šele začetek dolge poti za oživitev letališča. Je pa jasno, da je nova infrastruktura velik dosežek ne samo za letališče, ampak celotno mrežo javnega prevoza v deželi.

 

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« Julij 2020 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31