Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Sedem novih linij in tri nova letala

Oceni ta prispevek
(6 glasov)
26 Mar 18
Napisal Prebrano 2663 krat
Objavljeno v Novice

Slovensko gospodarstvo in turizem sta v strmem vzponu. Z njima z 11% rastjo števila potnikov rasteta tudi Adria Airways in Fraport Slovenija.

Adria Airways je včeraj opravila prvi let v prestolnico Bolgarije Sofijo. Otvoritvenemu letu bodo sledili še leti v Ženevo (26.3.2018), Bukarešto (27.3.2018), Hamburg (1.4.2018), Dusseldorf (26.4.2018), Dubrovnik (27.4.2018) in Brač (28.4.2018). Direktor Adrie Airways Holger Kowarsch je ob tem povedal: »To pomeni sedem novih destinacij, kar bo še bolj tesno povezalo Slovenijo z evropskimi mesti in balkansko regijo. Adria bo tako letela na 25 evropskih destinacij. Potniki lahko iz Ljubljane letijo na več kot 200 tedenskih letih. Veseli me, da smo z Fraportom Slovenija uspeli razviti dobro sodelovanje, ki ga še krepimo.«

Zmago Skobir, Holger Kowarsch in Peter Gašperšič
  Zmago Skobir, Holger Kowarsch in Peter Gašperšič

Kljub temu, da Adria ni več v slovenskih rokah jo minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič še vedno doživlja kot nacionalnega prevoznika zato meni, da je zelo pomembno, da je njeno poslovanje uspešno. Ob tem je minister Gašperšič povedal: »V ta namen izvajamo vse aktivnosti, da bi Slovenijo čim bolje povezali s svetom. Tu so zelo pomembni letalski sporazumi, ki jih sklepamo z različnimi državami po svetu, ki potem omogočajo vzpostavitev letalskih povezav. V tem mandatu smo podpisali sporazume Kitajsko, Združenimi arabskimi emirati in Katarjem, v pogovorih pa tudi z Egiptom, Japonsko, Novo Zelandijo in Kazahstanom. Vse te aktivnosti bodo omogočile še boljšo povezanost Slovenije s svetom. Vsi vemo, da je dobra letalska povezanost eden od predpogojev za dobro delovanje gospodarstva. Predvsem za razvoj turizma. Na tem intenzivno delamo.« Ob tem je potrebno povedati, da MzI s podpisovanjem sporazumov odpira vrata vsem letalskim prevoznikom in ne samo Adrii.

Letališče v Sofiji
  Letališče v Sofiji


Novih linij in prevoznikov se veseli tudi poslovodni direktor Fraport Slovenija Zmago Skobir, ki je povedal, da je za njih in potnike odprtje vsake nove linije vesel dogodek, saj povečuje povezanost brniškega letališča in Slovenije s svetom in dodal: »Upam, da bo ta linija uspešna v tej meri, da bo ostala in, da se bodo leti še dodajali. Potniki Adrie Airways in nam rastejo in temu trendu moramo slediti. Zato smo že začeli s povečanjem svojih kapacitet. Mreža poletov in dostopnost Slovenije s svetom pomeni za nas in za Slovenijo možnost, da prihaja vedno več turistov in vlagateljev v našo državo. Želim, da bo ta let ostal v mreži poletov in da bo poslovno uspešen. Letos upam, da bomo dobili gradbeno dovoljenje in drugo leto pričeli z izgradnjo novega terminala. Lani je bila rekordna sezona letos promet raste dvoštevilčno (11%), zato bo nov terminal nekoliko večji kot smo sprva načrtovali. Trudimo se za linijo na arabski polotok. Če sem optimističen. FlyDubai bi morda lahko v Ljubljano priletel še letos.«


V okviru širjenja letališča v projektu Airport City bodo zgradili hotele, logistične centre, trgovin in pisarne. Letos bodo začeli graditi Fraport Akademijo, katere otvoritev, naj bi bila konec oktobra. Po Skobirjevih besedah je zanimanje za Fraportovo akedemijo izjemno veliko. »Računam, da bo v 2-3 letih prihodek iz tega segmenta znaten.« je sklenil Skobir.

Posadka letala CRJ900
Posadka letala CRJ900


V Sofijo 3 krat tedensko
Direktor Adrie Airways Holger Kowarsch je povedal, da je prepričan, da bo ta linija okrepila poslovne in turistične vezi med državama. Hkrati je zadovoljen tudi s poslovnimi rezultati in dodal: »Trenutno šolamo veliko novih pilotov in kabinskega osebja. V prihodnjih mesecih bomo dodali v floto tri nova letala. Pilote iščemo po vsej Evropi. Še vedno rastemo in z vključitvijo novih letal in linij bomo še rasli.« Podrobnosti ni razkril, je pa dejal, da beležijo dvoštevilčno rast. Lani je Adria lani prepeljala več kot 1,2 milijona potnikov, kar je za deset odstotkov več kot leta 2016.

Fotogalerija FB

Video: Otvoritveni let v Sofijo YouTube

 

Nazadnje urejano na Ponedeljek, 26 Marec 2018 11:08

Koledar objav

« December 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31