Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

V Jurongu položili temeljni kamen za novo Pipistrelovo tovarno

Oceni ta prispevek
(5 glasov)
11 Apr 18
Napisal Prebrano 2101 krat
Objavljeno v Novice

Jurong Aviation Park Project je 350 milijonov evrov vreden sedemletni projekt, v okviru katerega bodo zgradili letalski center, ki vključuje letalsko šolo, luksuzne vile, poslovno-stanovanjski kompleks in tovarno za proizvodnjo Pipistrelovih letal.

Polaganja temeljnega kamna za Pipistrelovo tovarno letal v Jurongu, ki je predmestje devet milijonskega Nanjinga sta se udeležila tudi minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič in državni sekretar Jure Leben. Slovenska in kitajska agencija za letalstvo sta aprila 2016 podpisali tehnični sporazum, ki Pipistrelu omogoča izdelovanje ultralahkih letal za kitajski trg in izgradnjo tovarne za proizvodnjo teh letal na Kitajskem.

Generalni direktor Pipistrela Ivo Boscarol je povedal, da je občina Jurong zagotovila 133 hektarjev zemljišč od katerih jih bo 80 hektarjev namenjenih letalski dejavnosti. Izdelovali bodo predvsem električna ultralahka letala in hibridna letala znamke Panthera, poslovne ambicije pa segajo tudi na področje t. i. zelenega letalskega prometa in dodal: »Na Kitajskem greš v veliko zgodbo ali pa te tam ni.« Na Kitajskem bodo izdelovali Alpha electro in Panthere. Skupno 600 letal letno. Prve naj bi prišle iz tovarne leta 2020. Boscarol ocenjuje, da je kitajski trg do leta 2030 pripravljen kupiti 30.000 malih letal.

Minister Gašperšič je ob polaganju temeljnega kamna za ta projekt poudaril, da je vlada naredila svojo nalogo, saj sklenjen sporazum omogoča in olajšuje postopke medsebojnega priznavanja tipskih certifikatov ultralahkih letal ter s tem omogoča hitrejše postopke pri izvozu oziroma uvozu posameznih letal. Na podlagi tega sporazuma je kitajska javna agencija za civilno letalstvo do zdaj certificirala že štiri tipe Pipistrelovih letal. »V Sloveniji smo zelo ponosni na našega proizvajalca ultralahkih letal, družbo Pipistrel, in na njegove dosežke,« je poudaril minister Gašperšič in dodal, da je zdaj čas, da okrepimo odnose s Kitajsko tudi na področju civilnega letalstva, kar bo pozitivno vplivalo še na nekatera druga področja gospodarstva, zlasti na turizem.

»Ni zadržkov za vzpostavitev redne letalske povezave med Slovenije in Kitajsko,« je dejal državni sekretar Leben in dodal, da je bil za vzpostavitev redne mednarodne zračne povezave že podpisan sporazum o zračnem prometu. Z memorandumom o soglasju pa sta državi leta 2016 določili še ključne operativne zahteve, in sicer z namenom, da bi letalski prevozniki obeh držav lahko čim prej pričeli opravljati redni letalski promet med državama.

Slovenija in Kitajska sta v začetku februarja podpisali tudi memoramdum o soglasju o sodelovanju na področju prometa in infrastrukture, ki kaže na dobro sodelovanje med državama. To je v začetku tedna izpostavil tudi državni sekretar Jure Leben, ko se je v Pekingu udeležil 13. zasedanja skupne slovensko-kitajske komisije za gospodarsko sodelovanje. Predstavil je posamezne aktivnosti in projekte, ki potekajo na bilateralni ravni, med drugim sodelovanje z Aerodromom Maribor, čigar lastnik je kitajsko podjetje SHS Aviation Slovenija. Posebej je opozoril na dobro sodelovanje med državama na pomorskem področju, pri čemer je pozval k še tesnejšemu povezovanju med pristaniščema Koper in Ningbo. To je eno od največjih pristanišč, ki je v veliki meri avtomatizirano.

Foto: Pipistrel

 

Nazadnje urejano na Sreda, 11 April 2018 15:04

Koledar objav

« December 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31