Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Od Krasnoyarska do Omska

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
07 Maj 18
Napisal Matevž Lenarčič Prebrano 1636 krat
Objavljeno v Novice

Ponoči je v Krasnoyarsku, enem najbolj onesnaženjh industrijskih mest v Rusiji, v glavnem deževalo ob prehodu hladne fronte.

Zgodnje jutro je bilo kot umito, vendar so se hitro navlekli nizki oblaki iz katerih je občasno snežilo. Na letalu je bilo precej ledu, in sva ga morala dobro očistiti. Prvi del poti je bil nizko nad oblaki severno od mednarodnega letališča, potem so se pričele snežne plohe in slaba vidljivost, zato sva prosila za višino cca 3000 m, kjer se je zjasnilo. Med vzpenjanjem v oblakih je zamrznilo višinsko krmilo, autopilot je javljal napako, in je šele sunkovit poteg za palico, krmilo sprostil. Voda, ki se je verjetno ponoči nabrala v špranjah krmila, je očitno zamrznila. Na soncu se je vse uredilo. Celotna pot preko Kemerovo in Novosibirska je bila pokrita z oblaki vse do višine 3000 m, ponekod se je dvignila še višje, da sva morala nekaj časa leteti na FL 140. Med kratkim letom v oblakih se je takoj nabral led, zato sva se jim izogibala.

Temperatura je nihala med -19 in -24 stopinjami. Napoved v Omsku je bila slaba, s snežnimi in dežnimi plohami. Zelo neugoden veter, v povprečju nad 30 kts v nos, je podaljšal letenje in zmanjševal rezervo goriva. Kakšnih 100 km pred majhnim letališčem UNOL, južno od mesta Omsk, sva se spustila skozi luknjo v oblakih in let do cilja, preko velike reke Ob, je bil, kljub turbulencam, bolj sproščen. 700 m travnata steza, lepo vzdrževana in številna ultralahka letala, ki jih uporabljajo za šolanje. Prijetno vzdušje, končo pravo gorivo za Rotaxov motor, nadaljevanje pa zaradi novega poslabšanja, ki se bliža preko Urala, negotovo. Kljub temu, da so napovedane močne padavine in nizke temperature, bova poizkusila vsaj do Celjabinska in potem naslednji dan čez Ural v Ufo, kjer imava dogovorjeno gorivo in potem še isti dan do Moskve. 9. maj je namreč državni praznik in velika vojaška parada na Rdečem trgu v Moskvi, zračni prostor pa zaprt. Če bo jutri preslabo za nadaljevanje, pa bo nastala zamuda tudi s priletom v Slovenijo. JBG.

Matevž Lenarčič

 


Koledar objav

« December 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31