Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Pipistrel: »Verjamemo v koncept, ki bo pripeljal letališče k potniku.«

Oceni ta prispevek
(3 glasov)
07 Jul 18
Napisal Prebrano 2385 krat
Objavljeno v Novice

Z letom 2025 želijo začeti uvajati redne letalske linije z letali na električni pogon.

Pri tem jim bo pomagal Ajdovski Pipistrel, ki je vodilni v svetu pri razvoju električnih letal. O samem letalu veliko podrobnosti še ni znanih. Jasna pa je Pipistrelova in Boscarolova filozofija: »Naša največja želja in cilj je seveda čistejše okolje. Želimo si, da bi letala na električni pogon pripomogla k hladnejši atmosferi, čistejšemu zraku, boljši vidljivosti, zmanjšanju hrupa in zmanjšanju potreb po uničevanju rodovitnih površin zaradi dolgih letaliških stez, ki ne bodo več potrebne. Verjamemo v koncept, ki bo »pripeljal letališče k potniku« in ne bo silil potnikov, da najprej potujejo na oddaljena letališča, od koder lahko letijo. Vzletna steza oziroma ploščad za tovrstno letalo se ne bo več merila v kilometrih, temveč samo še v metrih.«

Norveška prednjači pri prodaji električnih vozil, saj država spodbuja njihov nakup z nižjimi davki, brezplačnimi parkirnimi prostori in oprostitvami plačila cestnin. Maja letos je bilo 56 % (lani 46%) vseh prodanih vozil na Norveškem električnih ali hibridnih.

Korak dlje želijo storiti tudi v letalskem prometu. Norveški minister za promet Ketil Solvik-Olsen in Dag Falk-Petersen, direktor Avinora, ki upravlja z večino norveških letališč sta sredi junija s Pipistrelovim letalom Alpha Electro G2 nad Oslom opravila prvi 'električni let' na Norveškem. Norveška, dežela gora, fjordov in odročnih otokov s pet milijoni prebivalcev, kjer so potovanja krajša od 200km povsem vsakdanja je idealna za razvoj električnih letal je povedal Solvik-Olsen in dodal: »Električni motorji so cenejši za vzdrževanje kot reakcijski. To pomeni, da bodo tudi leti cenovno ugodnejši in ljudem bolj dostopni. Poleg tega je 98% električne energije na Norveškem pridobljene iz čiste hidro energije.« Do leta 2040 želijo Norvežani celoten notranji letalski promet opraviti z električnimi letali. Njihov partner pri tem podvigu je tudi Pipistrel, kjer so povedali, da so Norvežanom ponudili enako 19 sedežno letalo kot ga razvijajo za kitajski trg in dodali: »V tem trenutku delamo na konceptualnem designu, na pogonih (ki bodo lahko podobni kot na nekaterih drugih projektih) in na aerodinamični zasnovi. Glede na to, da se ta projekt prekriva z drugimi nalogami, na njem občasno oziroma po etapah dela okoli 10 inženirjev.«

Vrednost projekta je še neznanka, saj v tem trenutku zbirajo informacije o določenih komponentah in predvsem stroških certifikacije. »Težava je zlasti v tem, da gre za nove tehnologije, ki do sedaj v letalstvu sploh še niso bile uporabljene, kaj šele certificirane za prevoz potnikov. Računamo da bo razvoj končan do leta 2025, ko naj bi tudi poletel prototip« so za slovenski letalski portal povedali v Pipistrelu.

Norveška Vlada bo podprla razvoj in prodajo električnih letal z brezplačnimi letališkimi pristojbinami in možnostjo brezplačnega polnjenja teh letal. »Proti zelenemu letalstvu gremo s hitrimi koraki« je povedal Olsen in dodal, da moramo ljudem zagotoviti, da je letenje na elektriko varno, sicer ne bodo želeli leteti. Cene baterij padajo, kar bo omogočilo množično uporabo letal na električni pogon.

Norveška vlada želi, da bi bili vsi notranji leti na Norveškem do leta 2040 opravljeni z električnimi letali. Po besedah Falk-Petersena bi lahko prve komercialne lete s potniki začeli opravljati leta 2025.

Partnerji v projektu so norveška Vlada, Pipistrel, Avinor, norveško združenje zračnih športov, okoljska fundacija ZERO in letalski družbi Widerose ter SAS.

Foto: Pipistrel

 

Nazadnje urejano na Nedelja, 08 Julij 2018 08:37

Koledar objav

« December 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31