Letalska stotnija Maribor

Oceni ta prispevek
(4 glasov)
05 Jul 18
Napisal Avtor članka, Matjaž Partlič Prebrano 10379 krat


foto_ajdic_jerin_letalstvo_in_slovenci_2.jpgPrvi polet Maistrovih letalcev z letalom hansa-brandenburg C.I. 14. decembra 1918 (poročnik Emil Grizold sedi na kolesu, podčastnik Ludvik Jureš v sredini)

(foto: Ajdič/Jerin Letalstvo in Slovenci 2)


Konec prve svetovne vojne leta 1918 je v Evropi pomenil tudi konec imperijev, ki so še nekaj let prej bili videti večni. Na razbitinah cesarskih dinastij so začele nastajati nove evropske države, in sicer Finska, Litva, Latvija, Estonija, Poljska, Češkoslovaška …

Nova pomlad narodov ni mogla zaobiti Slovenije. Propad Avstro-Ogrske je pomenil osvoboditev izpod skoraj tisočletne nemške nadoblasti in uresničitev nacionalne svobode slovenskega naroda. 29. oktobra 1918 je bila razglašena Država Slovencev, Hrvatov in Srbov, a ob slovenskih mejah so se že začele težave. Na zahodu je namreč Italija dobil a kot vojni plen od antantnih zaveznikov Primorsko in Istro, na vzhodu je Madžarska še vedno zasedala Prekmurje in se bojevala s svojimi notranjimi (rdečimi) trenji, vprašanje severne meje z novonastalo republiko Nemško Avstrijo pa je bilo popolnoma odprto. Avstrija si je prizadevala, da bi meja potekala po južnih mejah nekdanjih dežel Koroške in Štajerske, kar pa ni ustrezalo narodnostnim razmeram in razmerjem med Slovenci ter Nemci oziroma Avstrijci. Postalo je očitno, da bomo morali Slovenci po komaj končani prvi svetovni vojni svojo narodnostno svobodo braniti z orožjem.

V Mariboru je general Rudolf Maister z odločno akcijo 1. novembra prehitel Nemce in obotavljivo ljubljansko Narodno vlado ter razglasil Maribor za jugoslovansko posest. General Maister je imel v teh novembrskih dneh pod svojim poveljstvom približno 4000 mož, in sicer pehoto ter topništvo. Zmeda pri vračanju vojaštva in vojaškega materiala po železnici je tudi v Mariboru zatrpala železniške postaje. Na tezenskem kolodvoru je nastajajoča slovenska vojska našla bogat tovor, ki je Maistrovim borcem dal krila, in sicer letala. 2. novembra 1918 sta v Ljubljani pilota Mirko Plehan in Stane Rape po nalogu Narodne vlade opravila prvi izvidniški polet slovenskega vojaškega letalstva. Poletela sta proti italijanski meji. Ugotoviti sta namreč morala, ali se z nekdanje fronte vrača vojaštvo, ki bi lahko povzročalo nemire in ropalo, poleg tega sta iskala zapuščena letala, ki bi jih lahko uporabljali v nastajajoči ljubljanski letalski stotniji. Prvi poveljnik letalske stotnije je postal nadporočnik Žarn, imela pa je že pet letal, ki so jih za vrnitev v domovino uporabili piloti razpuščenega avstro-ogrskega letalstva in jih puščali, kjer so ostali brez goriva. Vsi takšni poleti proti domu pa se niso končali tako srečno. 3. novembra 1918 je namreč vračajoče se letalo treščilo v hrib pri Ožbaltu ob Dravi, oba pilota sta bila mrtva. Tudi mnogi slovenski piloti so se zavestno vračali z letali, saj so vedeli, da bo nova vojska potrebovala tudi letalstvo. Tako smo Slovenci petnajst let po izumu letala bratov Wright leta 1903 in le sedem let po njegovi prvi uporabi v vojni, kar so storili Italijani leta 1911 v Tripolitaniji v današnji Libiji, za zaščito svojih meja uporabili letalo kot vojaški stroj.

4. novembra je poročnik Emil Grizold, sicer Mariborčan, prišel iz Ljubljane v Maribor pregledat zaplenjena letala s tezenskega kolodvora, ki so jih Madžari skušali pretihotapiti na Madžarsko. Treba je bilo pohiteti, saj jih je antantna komisija že iskala kot vojni plen. Po podatkih Franja A. Pivke naj bi bilo osem letal, po podatkih Emila Grizolda pa dvanajst. Letala so bila dvosedežna tipa hansa-brandenburg C.I (250 KS) in UFAG C.I (250 KS). Nekaj letal so namenili letalski stotniji iz Ljubljane. Hkrati so začeli razmišljati o ustanovitvi letalske stotnije v Mariboru, saj so bili preleti Karavank iz Ljubljane na Koroško pozimi zelo težki ali celo nemogoči, ljubljansko letališče pa tudi predaleč od Maribora in Prekmurja. Tako so začeli na nekdanjem pomožnem letališču avstro-ogrske vojske na Teznu urejati letališče za letalce letalske stotnije Maribor. Letališče je bilo v slabem stanju, saj so odhajajoči vojaki objekte precej uničili, z letali pa verjetno odleteli proti domu. Na letališču je ostalo le eno letalo hansa-brandenburg C.I (200 KS), nekaj orodja in malo bencina, olja ter masti. Vzletna steza ni bila poškodovana. Med prvimi piloti, ki so sodelovali pri urejanju letališča in sestavljanju letal, so bili štabni narednik Ludvik Jureš, doma iz Slovenskih Goric, pilot poročnik Mihajlo Dorčič, pilota narednika Krištofič in Ogrizek …
foto_janez_svanjcer_slovenska_vojska_1918-1919.jpg


Iz letala veliki brandenburg (hansa-brandenburg C.I) letalske stotnije Maribor so metali letake nad Prekmurjem.
(foto: J Švanjcer Slovenska vojska 1918, 1919)

25. novembra 1918 je Emil Grizold tudi uradno postal poveljnik letalske stotinje Maribor. Stotnija je bila formalno podrejena majorju Pošu iz Mariborskega topniškega polka, pozneje pa kot letalski odred Tezno taktično podrejena štajerskemu obmejnemu poveljstvu v Mariboru, in sicer generalu Rudolfu Maistru ter generalštabnemu stotniku Koserju.
V tem času se je Država Slovencev, Hrvatov in Srbov združila s Kraljevino Srbijo, tako da je bila 1. decembra razglašena Kraljevina Srbov, Hrvatov in Slovencev.

Avstrijci so 12. novembra ustanovili republiko Nemško Avstrijo, 15. novembra pa zračne sile Nemške Avstrije (Deutsch-Osterreich Flligertruppe). Tako je letalstvo Nemške Avstrije začelo izvajati posamezne akcije nad Koroško in Štajersko. 6. decembra 1918 je poročnik Haulgert ukazal Juliusu Yllamu, poveljniku letalske enote Fligerhorst 2a iz Celovca, da začne z izvidniškimi poleti nad položaji Narodnega sveta zbirati obveščevalne podatke.

14. decembra 1918 je letalska stotnija iz Maribora opravila svoj prvi polet. Tega dne je moštvo pripravilo za polet letalo hansa-brandenburg C.I, serije 169. Pilot Ludvik Jureš in opazovalec Emil Grizold sta se uspešno dvignila s Tezna in poletela proti mestu. Tam sta nekaj časa krožila nad mestom, kar je pri prebivalcih povzročilo precejšnje vznemirjenje. Novo letalo še ni imelo vrisanih narodnostnih oznak in Mariborčani, ki niso vedeli, da ima vojska generala Maistra tudi letalce, so se v strahu, da je to avstrijsko letalo, ki jih namerava bombardirati, razbežali. Po mestu je celo vozil gasilski avtomobil in z zvonjenjem opozarjal na »nevarnost« iz zraka. Omenjeni polet je v romanu General Maister opisal Jože Hudales.

Tistega dne je prišlo do hude zaostritve na Koroškem, kjer so naše enote zasedle Grabštajn in bile naslednji dan iz njega pregnane. Naj omenim, da je Grabštajn rojstni kraj pilota in letalskega konstruktorja slovenskega rodu Jožeta Zablatnika oziroma Josefa Sablatniga, pionirja potniškega letalstva. Intenziviranje poletov letalcev Nemške Avstrije in razplamtevanje bojev na Koroškem pa ni bil edini razlog za ta poizkusni polet, saj je bila naslednji dan, torej 15. decembra, v Mari- boru velika parada ob razorožitvi Schutzwehra oziroma nemške Zelene garde in ob združevanju v novo državo. Letalo je tega dne dve uri in pol krožilo nad Mari- borom, okrašeno pa je bilo z zastavo. Tako se je stotnija tudi uradno pred- stavila Mariborčanom in kmalu je dobila vzdevek Maistrova eskadrilja. Decembra je poveljstvo nad letalsko stotnijo iz Maribora prevzel poročnik Mihajlo Dorčič. Usposobili so še nekaj letal za bojno delovanje, vse preizkusne polete pa je opravil štabni narednik Jureš.

Vsa letala so bila oborožena z mitraljezi in bombami. Goriva je primanjkovalo, zato so ga uporabljali le za preizkusne polete. Pomanjkanje goriva in zima sta preprečila polete, tako da se je moštvo posvetilo pripravi letal in osebja za polete, ko bi vreme in logistika to omogočala. Januarja 1919 je stotnija dobila iz Ljubljane dve lovski enosedežni letali aviatik berg D.I, serije 92, s katerima so leteli piloti Janko Colnar, Bobig, Šimenc in Tomšič. 12. marca 1919 sta spet poletela pilot Dorčič in opazovalec Grizold. Dorčič, Grizold in Hinko Arzenšek so naslednji dan, in sicer 13. marca, prvič poleteli na koroško bojišče. Takrat so najverjetneje opravili tudi izvidniški polet nad krajem Soboti pri Muti. Oficir Mariborskega polka je v Sobotih, kjer je bila stalna posadka omenjenega polka, stotnija, dobil obvestilo, da naj bi Avstrijci na svoji strani kopali položaje za topove. Oficir je zato zaprosil poveljstvo v Mariboru za letalsko izvidovanje. Izvidniško letalo je poletelo nad avstrijske položaje. Ob vračanju je v nizkem preletu nad krajem Soboti odvrglo steklenico, v kateri je bilo sporočilo, da na avstrijski strani ni topov.

foto_janez_svanjcer_slovenska_vojska_1918-1919_a.jpg 

 

Člani letalske stotnije iz Maribora na letališču spomladi 1919
(foto: J Švanjcer Slovenska vojska 1918, 1919)

5. marca so Maistrovi letalci, med njimi sta bila tudi Jureš in Grizold, prvič poleteli nad Prekmurje v predel Murske Sobote. Letala so odmetavala v Mariboru natisnjene propagandne letake, ki so med našimi rojaki onstran Mure krepili upanje o skorajšnji pripojitvi Prekmurja k matični domovini. Stotnija tu ni bojno delovala, saj je beograjsko premirje, sklenjeno novembra 1918, prepovedovalo kakršnekoli bojne akcije. Tistega dne so podobno akcijo pripravili tudi nad Koroško. Žal pa se je prvi polet nad Prekmurjem za posadko brandenburga končal skoraj tragično. Malo pred letališčem je namreč zmanjkalo goriva, letalo je strmoglavilo z višine približno 50 metrov, se razbilo, pilot Jureš je bil huje poškodovan, Grizold pa je dobil le nekaj prask.

letalo_republike_nemke_avstrije_hansa-brandenburg_c_i.jpg


Letalo republike Nemške Avstrije hansa-brandenburg C.I iz enote Fliegerhorst 2a; na repu Andrejev križ

Letake so metali piloti Emil Grizold, Hinko Arzenšek, Ludvik Jureš, Vinko Arzenšek, Janko Colnar in Mihajlo Dorčič. Propagandne polete nad Prekmurjem so ponovili 9., 13. in 19 aprila, raztrosili pa so 20.000 letakov. Avstrijske letalce so v zračnem prostoru Prekmurja opazili trikrat.

Meja operacijskih con letalskih stotnij iz Maribora in Ljubljane je potekala po 2558 metrov visokem Grintovcu, tako da je zahodno polovico proti italijanski meji pokrivala ljubljanska stotnija, vzhodno do Madžarske pa mariborska. Zaradi izvidniškega delovanja avstrijskih letal sta bili 30. marca 1919 iz Maribora premeščeni v Pliberk dve lovski letali aviatik berg D.I. Tako je v Pliberku nastal pododdelek mariborske stotnije, v katerem sta bila pilot Janko Colnar in poveljnik poročnik Tomšič.
23. aprila je bil za poveljnika mariborske stotnije imenovan Stjepan Burazovič, ki se je že novembra 1918 kot prostovoljec ob vračanju s soške fronte pridružil letalcem letalske stotnije iz Ljubljane. Tega dne leta 1919 je poveljstvo Dravske divizije letalsko stotnijo Maribor uradno preimenovalo v aeroplansko eskadriljo Maribor. Tudi novi poveljnik je bil neposredno podrejen generalu Maistru. Nova reorganizacija pa je kazala ne le na počasno in načrtno zmanjševanje samostojnosti slovenskega vojaškega letalstva in vojske, temveč tudi na priprave pred ofenzivo. Nova oblast v Beogradu je ob neuspehu ofenzive tej vojaški operaciji odrekla legitimnost, saj naj bi šlo za samovoljno vojaško akcijo, kar pa je malo verjetno.

Omenjena ofenziva se je začela 29. aprila. Zapis v letalskem dnevniku avstrijskih letalcev iz enote Fliegerhorst 2a v Celovcu za ta dan pravi: »Pričakovana ofenziva se je začela ob 4. uri. Vojaška letala so z obeh strani poletela v boje. Po ukazih poveljnika koroških sil smo bombardirali železniško postajo v Sinči vasi oziroma Kühnsdorfu. Slabo vreme je izvršitev te naloge sprva onemogočilo. Ob 8. uri je polkovnik Kenzian (letalski as prve svetovne vojne – devet zmag) začel z izvidniškim poletom z letalom albatros 253.132. Ob njegovi vrnitvi so v izvidovanje poleta še tri letala, ki so se varno vrnila. Ob 9. uri so štiri letala poletela v napad na železniško postajo v Sinči vasi. Odvrženih je bilo za 160 kilogramov bomb, s strojničnim ognjem pa so dosegli razpršitev sovražnih enot. Protiletalski ogenj je naša letala večkrat zadel v trup in krilne površine. Ob vrnitvi so naša letala opazila sovražno letalo nad Velikovcem. Polkovnik Georg Kenzian ga je napadel, a ga ni mogel sestreliti. Sovražno letalo je odletelo. V teh akcijah so sodelovala letala 253.132, 29.90, 429.39, 369.04, 64.29 in 369.144. Tega dne ni bilo drugih letalskih akcij.«

oberleutnant_georg_kenzian_edler_von_kenzianshausen.jpg


 
Poveljnik nasprotnikov Letalske stotinje Maribor Oberleutnant Georg Kenzian Edler von Kenzianshausen - letalski as soške fronte z devetimi priznanimi zmagami.

Spodletela ofenziva je sprožila silovito protiofenzivo enot republike Nemške Avstrije. Od 2. do 6. maja so potisnili naše enote čez Dravo do meje s slovensko Štajersko, zasedli Mežiško dolino in celo začeli ogrožati Maribor. Letalska stotnija Maribor je imela v teh kritičnih trenutkih pomembno vlogo, saj je opazovala premike sovražnih enot in jih skušala onemogočati z bombardiranjem in strojničnim ognjem.

Do druge ofenzive, ki so jo naše enote začele 28. maja 1919, so Maistrovi letalci 1. maja izvedli zračni spopad nad Dravogradom, 4. maja polet nad Velikovec in spopad s sovražnikom v zraku, 5. maja opazovalni polet nad Sinčo vasjo, 6. maja zračne boje na črti Lipnica-Pliberk, 7. maja opazovalni polet v okolici Dravograda, 8. maja polet nad Guštanj (danes Ravne na Koroškem) in Št. Janž, 9. maja so ponovili opazovalni polet nad Guštanj in Dravograd, 10. maja so opravili zračni spopad nad Muto, 12. maja ponovljeni opazovalni polet nad Guštanj, 16. maja polet nad Dravograd in Slovenj Gradec, 17. maja polet vzdolž celotnega bojišča, dolg več kot 620 kilometrov, 28. maja polet nad Dravogradom, Velikovcem in čez Labotsko dolino. 28. maja je torej prišlo do nove, tokrat uspešne ofenzive. Naši letalci so se 29. maja pojavili nad Labotsko dolino do Pliberka, 30. maja pa so poleteli nad Sinčo vas in Velikovec.

Pri Dravogradu so napadli topništvo in topniško baterijo, ki se je pomikala proti Velikovcu. Letalo pilota Majerja in opazovalca Burazoviča je bilo pri tem zadeto. Poškodovana sta bila vplinjač in hladilnik za olje, prestreljena trup in krila, presekana krmilna žica, motor se je ustavil. Pilotu Majerju je uspelo s skrajnimi močmi letalo usmeriti proti našim položajem. Uspelo mu je pristati pri Kazcu blizu Drave. Ranjeni opazovalec Burazovič je še istega dne poletel na bombardiranje celovškega letališča. Zanimivo je, da obstajata dve različici te sestrelitve: po slovenski literaturi naj bi bila posledica protiletalskega ognja pehote, saj je letalo letelo zelo nizko, za Avstrijce pa je bila to zračna zmaga Johana Svecza iz Fligerhorsta 2a, ki naj bi našega brandenburga sestrelil z letalom albatros D.III oeffag.

foto_ajdic_jerin_letalstvo_in_slovenci_2_a.jpgPilot Majer, sestreljen 30. maja 1919 v okolici Velikovca. Letalo je bilo uničeno, pilot in opazovalec sta imela več sreče. Na tej fotografiji stoji pred Aviatik Bergom D.I
(foto: Ajdič/Jerin Letalstvo in Slovenci 2)

V noči z 29. na 30. maj so Avstrijci zaprosili za premirje. Poleti so se nadaljevali, in sicer 31. maja izvidniški polet nad Št. Pavel in Št. Andraž, 1. junija 300 kilometrov dolg polet vzdolž celotnega bojišča, 2. junija še dva takšna poleta, oba daljša od 500 kilometrov, 4. junija polet in zračni spopad nad Wolfsbergom, v katerem je bilo letalo pilota Franca Senekoviča močno poškodovano, pilot in opazovalec pa sta bila laže ranjena. Tudi ta polet je bil daljši od 500 kilometrov. 5. junija so letala poletela na dva daljša poleta, med katerima sta bombardirala celovško letališče. Naslednjega dne so enote Kraljevine SHS zasedle Celovec. Bojne akcije na koroškem letališču so se tako končale, z njimi pa tudi poleti letalske stotnije iz Maribora oziroma Maistrove eskadrilje. Z rešitvijo vprašanja Prekmurja, ki so ga 12. avgusta 1919 v dogovoru z antantnimi silami zasedle jugoslovanske enote, ni bilo več taktične potrebe po obstoju letalske stotnije na Teznu. Tako je bila 6. oktobra 1919 z ukazom razpuščena, letala in hangarji pa premeščeni v Zagreb. Vsi udeleženci letalskih bojev za severno mejo iz stotnije v Mariboru so bili povišani za en čin. Za boje na Koroškem so bili z zlato medaljo za hrabrost odlikovani naredniki Mirko Ogrizek, Ernest Turk, Franc Senekovič in Janko Colnar. Letalska stotnija Maribor ni imela smrtnih žrtev, le nekaj ranjenih in dve uničeni letali.

Zanimivo je, da v literaturi ne zasledimo, da bi bili na nasprotnikovi strani aktivnejši štajerski letalski enoti Fliegerhorst 3 in Fliegerhorst 4, nameščeni v Gradcu (Thalerhof), slednja je imela sicer matično letališče v Beljaku, temveč je udarno moč predstavljal Fliegerhorst 2a, opremljen z lovci albatros D.III in lahkimi bombniki hansa-brandenburg C.I pa tudi z brandenburgi KD, phönixi D.I, D.II … Polete nad Prekmurjem maja 1919 bi verjetno lahko pripisali enotama iz Gradca, vendar gre le za sklepanje.

piloti_letalske_stotnije_.jpg


 
Piloti letalske stotnije pred hangarjem tezenskega letališča, v ozadju lovec aviatik berg D.I., spomladi 1919
(foto: J Švanjcer Slovenska vojska 1918, 1919)

Nekaj mariborskih letalcev je po razpustitvi tezenskega letališča odšlo k letalskim enotam nove države v Ljubljano in Zagreb, večina pa se jih je vrnila v civilno življenje.

Tako so tudi Maistrovi letalci, veterani prve svetovne vojne, prispevali k obrambi pravičnejših meja na severu naše države. Orožje je utihnilo, spre- govorili so politiki. Žal sta pogodba iz St. Germaina in koroški plebiscit 10. oktobra 1920 trud ter boj Maistrovih letalcev in borcev v marsičem izničila.


Članek o Letalski stotinji Maribor je bil najprej objavljen v reviji Slovenska vojska v številki 4 in 5 letnika 2003. Avtor članka, Matjaž Partlič

• Janez J. Švajncer: Slovenska vojska 1918–1919. Prešernova družba, Ljubljana, 1990.
• Gustav Ajdič: Letalstvo in Slovenci 2. Založba Borec-Mladika, Ljubljana, 1990.
• Dr. Sandi Sitar: Letalstvo in Slovenci 1. Založba Borec, Ljubljana, 1985.
• Dr. Sandi Sitar: Z vozili skozi čas. Prešernova družba, 1995.
• Janez Hartman: Spominski zbornik 1918–1919. Klub koroških Slovencev v Mariboru, Maribor, 1979.
• Janez J. Švajncer: Boj za Maribor 1918–1919. Založba Obzorja, Maribor, 1988.
• Richard Humberstone: Insignia Magazine 1. Blue Rider Publishing, London, 1995.
• Richard Humberstone: Insignia Magazine 5. Blue Rider Publishing, London, 1997.
• Janez Mataj: Letala nad Prekmurjem 1894–1945. Pomurska založba, Murska Sobota, 1999.
• Sava J. Mikič‡: Istorija jugoslovenskog vazduhoplovstva. Naša krila, Beograd, 1933.
• Šime Oštrič‡: Oznake jugoslovenskih vazduhoplova, III. deo. YU-VAM bilten 3, 1986.
• Šime I. Oštrič‡: Prva ratna izkušenja naših krila. YU-VAM Aeroplan 3, 1989.

Nazadnje urejano na Sobota, 12 Januar 2019 08:33

5 komentarji

 • Komentiraj povezavo judi Slot Online Sobota, 17 Oktober 2020 19:15 objavil judi Slot Online

  Good post. I will be experiencing many оf tһеse issues aѕ well..


  Can You Here is my site ... judi Slot Online

 • Komentiraj povezavo Exeddy Sobota, 10 Oktober 2020 03:29 objavil Exeddy

  How to purchase bitcoin online with credit card.
  Xrp current price in inr. Xrp crypto mining. Crypto mining process. How to report robinhood crypto on turbotax. Qash coin price prediction Crypto trading vs investing. Ethereum code bot login.
  How much time to make 1 bitcoin. Where can i buy verge cryptocurrency.

  Gemini customer service. The current price per unit of weight and currency will be displayed on the right. The Current Value for the amount entered is shown. Totals for Gold and Silver holdings including the ratio percent of gold versus silver will be calculated. The spot price of Gold per Troy Ounce and the date and time of the price is shown below the calculator. If your browser is configured to accept Cookies you will see a button at the bottom of the Holdings Calculator. Pressing the button will place a cookie on your machine containing the information you entered into the Holdings Calculator. When you return to goldprice. Gold Price Group N. Calculators Calculator options. Real Time Prices. Historical Closes. Pick a Date and Click. Current Gold Holdings Amount. Weight Ounce Gram Kilogram. Current Price. Current Value. Where can i buy verge cryptocurrency Gold Price. Future Gold Value. Current Silver Holdings Amount. Future Silver Price. Future Silver Value. Wealth Summary. Future Value. Save the values of the calculator to Where can i buy verge cryptocurrency cookie on your computer. Note: Please wait 60 seconds for updates to the calculators to apply. Display the values of the calculator in page header for quick reference. Display Where can i buy verge cryptocurrency in header bar. The Holdings Calculator permits you to calculate the current value of your gold and silver. Enter a number Amount in the left text field. Select Ounce, Gram or Kilogram for the weight. Select a Currency. NOTE: You must select a currency for gold first, even if you don't enter a value for gold holdings. If you wish to select a currency other than USD for the Silver holdings calculator. A Where can i buy verge cryptocurrency of other useful gold and silver calculators can be found on our Calculators page Gold Price Calculators. Compre oro y plata con Bitcoin. Intercambie Verge con Cryptos. Verge Price. Verge chart by TradingView. Rank Currency Market Cap. Mejor precio del oro. Comprar oro en EE. Comprar Where can i buy verge cryptocurrency en el Reino Unido. Best online cryptocurrency mining.
  Guy who started bitcoin. bajardepeso.websio: hodl cryptocurrency ballena: Verge moneda xvg T Shirt, HODL Cryptocurrency Whale: Verge Currency XVG T Shirt Buy now, pay over time. Inicio; Search results for: How To Buy Verge Cryptocurrency【BTC Free for Bityard​】. No hay resultados. Lo sentimos, no se encuenta lo que buscas. Prueba con. Inicio; Search results for: Where To Buy Verge Crypto【BTC Free for Bityard】. No hay resultados. Lo sentimos, no se encuenta lo que buscas. Prueba con otras. oro y plata con Bitcoin · Intercambie Verge con Cryptos Intercambie Verge con Cryptos. Verge Price 19, bajardepeso.websio Chain bajardepeso.websio Coin, ,,, 15,,,, $, $9,,, % Buy Gold Australia. Precios del oro​. Verge (XVG) is a cryptocurrency which operates on a decentralized and open-​source basis and aims at providing user privacy. Verge offers increased privacy. El precio del Verge loading al-bottom-logo BUY NOW (XVG) inició un movimiento alcista el 14 de noviembre. Se ha ido consolidando desde. Which crypto will explode 2019.
  Best way to acquire bitcoin. Buy 'Verge Coin Cryptocurrency XVG / Altcoin / Currency Converter / Verge Tshirt / Currency T Shirt Verge / Cryptocurrency shirt' by flobra as a T-Shirt, Classic. % combed ringspun cotton. The perfect fabric for a graphic tee and the softest in the business. (Due to product availability, cotton type may vary for 2XL and. Inicio; Search results for: Where To Buy Verge Crypto【BTC Free for Bityard】. No hay resultados. Lo sentimos, no se encuenta lo que buscas. Prueba con otras. bajardepeso.websio: comprar xvg Verge Crypto playera: Clothing. BUY XVG Verge Crypto T-Shirt Bitcoin Logo BTFD Camiseta Crypto Trader Tee Blockchain. Verge (XVG) is a cryptocurrency which operates on a decentralized and open-​source basis and aims at providing user privacy. Verge offers increased privacy. Ethereum wallet seed phrase.
  Cex.io crypto exchange. DescripciГіn Cryptocurrency Investing. Binance Coin. Hedge your investment portfolio in a quick, easy, and safe manner. Precio del Oro hoy Israel. Para Verge, el enfoque yace en proporcionar privacidad al cambiar la forma en que un usuario se conecta a la red. Mejor precio del oro. We value our editorial independence and follow editorial guidelines. Historical Closes. You should also verify the nature of any product or service including its legal status and relevant regulatory requirements and consult the relevant Regulators' websites before making any decision. Ethereum Classic. UK residents: In addition to normal crypto trading services, Binance offers margin lending. Pasa el puntero del ratГіn por encima para ampliar - Pulsa para ampliar. MinerГ­a de Bitcoin Alternativas de Bitcoin. Account Options Iniciar sesiГіn. Al mismo tiempo, XVG tambiГ©n proporciona alto rendimiento en las transacciones, tarifas bajas y tiempo de procesamiento veloz. InformaciГіn del artГ­culo Estado:. Asimismo, cualquier persona que quiera enviar fondos de forma privada tiene la opciГіn de hacerlo. Precio del Oro hoy Filipinas. If you wish to select a currency other than USD for the Silver holdings calculator. Este artГ­culo requiere pago inmediato Se requiere el pago inmediato de USD2, Give us a positive feedback, and we will do the same. El vendedor asume toda la responsabilidad de este anuncio. Para mayores de 17 aГ±os. Verge se creГі inicialmente en y recibiГі el nombre de DogecoinDark. We provide tools so you can sort and filter these lists to highlight features that matter to you. Please note that the information published on our site should not be construed as personal advice and does not consider your personal needs and circumstances. If you're interested in margin trading, see authorised providers. Soporte para apps PolГ­tica de privacidad. Select Ounce, Gram or Kilogram for the weight. Thank you for your feedback! Mucha gente perdiГі sus monedas, lo que es muy preocupante. InformaciГіn Vendedor Plutus Financial, Inc. Don't miss out! First crypto wallet.
  Kraken or coinbase reddit. Huobi is a digital currency exchange that allows its users to trade more than cryptocurrency pairs. Precio oro de Libia. Use your credit or debit card to buy bitcoin and other cryptocurrency without having to verify your identity. Precio del Oro hoy Rusia. CГіmo Verge Coin ha existido desdeexisten muchos exchange criptomonedas diferentes que te permiten comprarla. The spot price of Gold per Troy Ounce and the date and time of the price is shown below the calculator. Vamos a ponerte Where can i buy verge cryptocurrency tanto antes de abrir una cuenta en Binance. La fecha de entrega prevista es de entre 25 y 48 dГ­as laborables. Noticias del precio del oro News Authors. Precio oro de Indonesia. AtenciГіn personalizada Where can i buy verge cryptocurrency disponibles de lunes a viernes de a Reciba actualizaciones de precios de oro y plata por correo electrГіnico. This can make it difficult for consumers to compare alternatives or identify the companies behind the products. Crypto Arbitrage Julien Piatek Finanzas. PredicciГіn del precio de Verge. Precio oro Egipto. Future Silver Price. Future Gold Price. Eligible consumer cards Where can i buy verge cryptocurrency Amex cards, Bluebird, and Serve - Visa or Mastercard: Debit and credit cards issued globally - Crypto: Deposit Where can i buy verge cryptocurrency of dozens of popular cryptos directly into your Abra wallet The Abra app is a great choice for a range of investors, from the beginner just getting started, to people looking for a simple way to build a unique portfolio across a variety of crypto assets. Compare Where can i buy verge cryptocurrency to 4 providers Clear selection. Speak Japanese. Products marked as 'Promoted' or 'Advertisement' are prominently displayed either as a result of a commercial advertising arrangement or to highlight a particular product, provider or feature. Indacoin Cryptocurrency Exchange. Con suerte, si la has leГ­do de principio a fin, deberГ­as haber adquirido un buen entendimiento de lo que se trata el proyecto. Precio del Oro hoy Noruega. USD Coin. You should also verify the nature of any product or service including its legal status and relevant regulatory requirements and consult the relevant Regulators' websites before making any decision. Oro precio Colombia. Uphold: Where can i buy verge cryptocurrency y vende Bitcoin. Para informaciГіn adicional, consulta los TГ©rminos y condiciones del Programa de envГ­os globales - se abre en una nueva ventana o pestaГ±a Este importe incluye los aranceles, los impuestos, la corredurГ­a y otras tarifas aplicables. Esto incluyen transacciones anteriores o incluso averiguar el saldo total que tiene dicha direcciГіn. EnvГ­a una solicitud. Comprar oro en el Reino Unido. Ir directamente al contenido principal. View details. En la parte final de mi guГ­a te voy a dar instrucciones paso a paso sobre cГіmo comprar criptomoneda Verge XVG con Binance. Un juego de vocabulario para aprender nuevas palabras en varios idiomas. Devoluciones gratuitas GarantГ­a de devoluciГіn o cambio para todas las compras. Precio del Oro hoy LГ­bano. El siguiente exchange criptomonedas de mi guГ­a, es YoBit. Precio del Oro hoy Qatar. Principales asociaciones PrГіximos pasos de Verge Factores a tener en cuenta En resumen Preguntas frecuentes acerca de Verge. Precio del Oro hoy USA. Cryptocurrency mining mempool.
  Best ethereum software wallet. Important Please Where can i buy verge cryptocurrency before Buying! Do not forget coin transfer is irreversible. Give us a positive feedback, and we will do the same. Delivery details: The purchase is electronically transferred, you will receive the purchased mined coins in your virtual wallet. Ir directamente al contenido principal. Este anuncio ha finalizado. Pasa el puntero del ratГіn por encima para ampliar - Pulsa para ampliar. Compartir por correo Compartir en Facebook - se abre en una pestaГ±a o ventana nueva Compartir en Where can i buy verge cryptocurrency - se abre en una pestaГ±a o ventana nueva Compartir en Pinterest - se abre en una pestaГ±a o ventana nueva. AГ±adir a la lista de seguimiento. InformaciГіn del vendedor hazem-abdelraouf Ver otros artГ­culos. Contactar con el vendedor. InformaciГіn del artГ­culo Estado:. Aproximadamente 2,29 EUR envГ­o incluido. No se aplican Where can i buy verge cryptocurrency de importaciГіn adicionales en la entrega. USD0,01 aprox. UbicaciГіn del artГ­culo:. Austin, Texas, Estados Unidos. Realiza envГ­os a:. Para informaciГіn adicional, consulta los TГ©rminos y condiciones del Programa de envГ­os globales - se abre en una nueva ventana o pestaГ±a Este importe incluye los aranceles, los impuestos, la corredurГ­a y otras Where can i buy verge cryptocurrency aplicables. La fecha de entrega prevista es de entre 25 y 48 dГ­as laborables. Tarifas de envГ­o internacional e importaciГіn pagadas a Pitney Bowes Inc. No se aceptan devoluciones. Ver condiciones. Informar sobre un artГ­culo - se abre en una nueva ventana o Where can i buy verge cryptocurrency. DescripciГіn EnvГ­os y pagos. El vendedor asume toda la responsabilidad de este anuncio. Description 1. EnvГ­o y manipulaciГіn. Este artГ­culo se envГ­a a Rusiapero el vendedor no ha especificado las opciones de envГ­o. Contactar al vendedor - se abre en una nueva ventana o pestaГ±a y selecciona un servicio de envГ­o para tu ubicaciГіn. No es posible calcular los gastos de envГ­o. Hay 55 artГ­culos disponibles. How to trade crypto to make money.
  Bitcoin co to. NOTE: You must select a currency for gold first, even if you don't enter a value for gold holdings. IO Bitcoin Exchange. El siguiente exchange criptomonedas de mi guГ­a, es YoBit. Una de las desventajas de utilizar HitBTC es que sus servidores fueron pirateados en AГ±adir al carrito. Precio del Oro hoy Reino Unido. Practicar el habla japonГ©s y aprender nuevas frases con el telГ©fono inteligente. Austin, Texas, Estados Unidos. Precio del Oro hoy Myanmar. No es posible calcular los gastos de envГ­o. Future Value. Guardar mi nombre, correo electrГіnico y sitio web en este navegador para la prГіxima vez que haga un comentario. AquГ­ es donde la criptomoneda Verge es diferente, porque una vez que se envГ­a una transacciГіn, nadie puede ver la informaciГіn oculta en la cadena de bloques. We try to take an open and transparent approach and provide a broad-based comparison service. Ver la tienda de flobra. Our goal is to create the best possible product, and your thoughts, ideas and suggestions play a major role in helping us identify opportunities to improve. ComparaciГіn de precios cryptocurrencies en varias bolsas y encontrar la mejor oferta. Intercambie Verge con Cryptos. En la categorГ­a:. Precio del Oro hoy Nigeria. CГіmo Verge Coin ha existido desde , existen muchos exchange criptomonedas diferentes que te permiten comprarla. Precios mundiales del oro. Precio oro Egipto. Compatibilidad Requiere iOS Precio oro China. No olvides que si desea conservar tus monedas a largo plazo, es recomendables almacenarlas en una Verge Wallet privada. How likely would you be to recommend finder to a friend or colleague? Future Silver Value. Precio del Oro hoy Qatar. Your application for credit products is subject to the Provider's terms and conditions as well as their application and lending criteria. When you return to goldprice. Group 3! Crypto Arbitrage Pro. If you're unsure about anything, seek professional advice before you apply for any product or commit to any plan. Historical Closes. Verge es una de las tantas monedas cuyo enfoque principal es la privacidad. Detalles de pago. Soporte para apps PolГ­tica de privacidad. Precio del Oro hoy Brasil. Gold Price Group N. Sin embargo, creo que esto sigue siendo bastante bajo. Credit card Debit card. Give us a positive feedback, and we will do the same. Account Options Iniciar sesiГіn. Verge fue lanzada sin ICO. Actualizado: enero 28th, CategorГ­a Finanzas. Mis recomendaciones te han llevado hasta ahora a China y Estonia. Invest a couple thousand in cryptocurrency and make millions. Transfer ethereum from coinbase to robinhood Btc to usd chart.
  Altcoin market. How to start buying cryptocurrency in canada. Who is using ripple xrp. Bloc mining cryptocurrency on laptop. How to buy and sell cryptocurrency on trading views Why is the buy and sell price different cryptocurrency. Circulating supply xrp.
  What is stellar xlm cryptocurrency.

  Best cryptocurrency to mine 2021 december.
  Iphone app cryptocurrency

  Best place to buy bitcoin nz.

 • Komentiraj povezavo TimothyKig Ponedeljek, 05 Oktober 2020 11:45 objavil TimothyKig

  Привет!
  Нашел русскую тему на этом сайте: http://agentmdk.ru :
  приколы на ютубе до слез юмор дня
  познавательные познавательное
  http://agentmdk.ru/foto-prikoly-interesnoe/3025-fotograf-brandon-kidwell.html Фотограф Brandon Kidwell
  Смешные рисунки к случайным фотографиям Смешные рисунки к случайным фотографиям
  http://agentmdk.ru/foto-prikoly-interesnoe/4924-priklyucheniya-migrantov-v-evrope.html

 • Komentiraj povezavo Mihael Nedelja, 12 Januar 2020 18:53 objavil Mihael

  Zakaj Letalstvo Slovenske vojske praznuje poznejši datum (11.1.1919) za svoj praznik, namesto 2.11.1918?

 • Komentiraj povezavo Igor Sobota, 12 Januar 2019 18:39 objavil Igor

  Moj ded Anton Majer po razpustitvi ni želel letati pod "Srbsko komando " in je na povabilo USA letalstva, letal še cca 12 m. po Europi do umika USA letalstva iz Eu po koncu 1 s.v..po njegovem pripovedovanju je tako letalo 7 Slovencev- 4 naj bi odšli kot piloti v Zda. Ded in še dva naj bi se vrnila v Slo./imam njegovo fot. v US let. uniformi/
  ra

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« Oktober 2020 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31