Natisni to stran

Adria Airways povečala floto z dvema novima letaloma

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
01 Jun 07
Napisal Prebrano 4283 krat
Objavljeno v Novice

Brnik, 31. maj – Adria Airways je s številnimi gosti na ljubljanskem letališču proslavila nakup dveh novih letal Canadair Regional Jet CRJ900. 86-sedežni letali bosta izpolnili vrzel, ki je zevala med sedmimi manjšimi 48-sedežniki in velikimi airbusi. CRJ900 velja za najbolj gospodarno letalo v regionalnem razredu, potnikom pa nudi udobnejše sedeže, boljši pogled skozi okna in več prostora za prtljago.

Novi letali sta opremljeni v skladu z Adrijino celostno podobo in bosta leteli na progah Bruselj, Moskva, Dunaj, Pariz, Frankfurt in München, pa tudi na drugih načrtovanih rednih in čarterskih linijah.

»CRJ900 ustreza našim visokim standardom tudi pri varovanja okolja. Emisije in hrup so precej pod dovoljenimi mednarodnimi omejitvami, poraba goriva pa je znatno nižja in znaša pri optimalnih pogojih le 3,5l/100 km na potnika. Za primerjavo naj povem, da takšno izjemno nizko porabo dosegajo le še širokotrupna letala na čezoceanskih letih torej na bistveno daljših razdaljah«, je v slavnostnem govoru poudaril predsednik uprave mag.Tadej Tufek.

Kapaciteta novega letala je kar za 80 odstotkov večja kot pri CRJ 200, upravlja pa ga lahko ista štiričlanska posadka. Stroški se pri tem povečajo le za 30 odstotkov, vzdrževali pa ga bodo v lastnem servisnem centru. Novo letalo meri v dolžino 36,4 metra, dolžina kril znaša 24,9 metra, težko je največ 38 ton, vzleta in pristaja pri minimalni vidljivosti 200 m, njegova največja hitrost pa je 882 km/h in dolet 3660 km.

»Nakup letal CRJ 900 je bil stroškovno nedvomno učinkovit. Z njima bomo bistveno izboljšali faktor zasedenosti kabine in znižali operativne stroške letenja, s sodobno tehnologijo pa pomembno izboljšali naše konkurenčne možnosti v prihodnosti«, je še dodal mag.Tadej Tufek.

Nazadnje urejano na Petek, 01 Junij 2007 17:55