Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Prva intervencija helikopterja Slovenske vojske iz Maribora

Oceni ta prispevek
(4 glasov)
03 Okt 18
Napisal Prebrano 4432 krat
Objavljeno v Novice

Slovenska vojska je s 1. oktobrom začela zagotavljati helikopterske prevoze nujne medicinske pomoči iz Maribora, po tem ko je Vlada RS sprejela sklep, da to od Letalske policijske enote (v nadaljevanju LPE) prevzamejo, dokler le ti ne bodo imeli znova na razpolago helikopterje za to delo, predvidoma do konca januarja 2019.

Do sedaj so bili pod Pohorjem stacionirani helikopterji LPE, ki so vsi opravili približno enako število posredovanj. Največ intervencij je bilo s helikopterjem AB412 reg. S5-HPA, nato z Agusto AW109 reg. S5-HPG in legendarnim AB212 reg. S5-HPB.

Priprava helikopterja LPE na morebitno intervencijo
  Priprava helikopterja LPE na morebitno intervencijo

LPE dežurstva s posadko v Mariboru ne more zagotavljati predvidoma naslednje štiri mesece, ker gre helikopter AW109 oziroma njegov motor, na vzdrževanje, neuradno pa v vrhu Policije sploh niso naklonjeni mariborski bazi, kjer bi za njih po zadnjih podatkih bil eventuelno opravičljiv le helikopter AW109, medtem ko ostala dva (AB212 in AB412), zaradi velikosti in ekonomičnosti, ne, kljub temu da Slovenska vojska v Mariboru sedaj dežura z AB412. Po novem letu bomo videli ali bo trenutno začasno dežurstvo Slovenske vojske v Mariboru postalo stalno.

Polet na prvo intervencijo HNMP Maribor s helikopterjem SV
  Polet na prvo intervencijo HNMP Maribor s helikopterjem SV

Dežurna ekipa medicinsko-reševalnega osebja in posadka Slovenske vojske prvi dan ni prejela klica za pomoč s prevozom s helikopterjem, medtem ko je bilo drugi dan (včeraj) že povsem drugače. Že zgodaj zjutraj, takoj po začetku dežuranja so prejeli klic z Radelj ob Dravi, kjer so prepeljali obolelo osebo v Urgentni klinični center Maribor. Naj omenimo, da je danes pri njih na novem regijskem poligonu prvič pristal helikopter HNMP. Nato pa dopoldan še en klic, tokrat iz Splošne bolnišnice Jožeta Potrča Ptuj, kjer so zaprosili za medbolnišnični prevoz obolele osebe v UKC Ljubljana. Ker pa še to ni bilo dovolj, so med slednjo intervencijo prejeli še en klic, da bi potrebovali helikopterski prevoz poškodovane osebe iz okolice Slovenskih Konjic, tako da so ”mimogrede” na poti iz UKC Ljubljana do Maribora pristali še v Slovenskih Konjicah ter v UKC Maribor prepeljali poškodovanega pacienta.

Vkrcanje posadke za prvo intervencijo HNMP MB s helikopterjem SV
  Vkrcanje posadke za prvo intervencijo HNMP MB s helikopterjem SV

Z dnevi kot je ta, se znova in znova potrjuje, kako je tovrstna pomoč v vzhodni Sloveniji pomembna in nujna. Skupaj z včerajšnjimi je bilo intervencij (tudi medbolnišničnih prevozov) iz Maribora v teh slabih dveh letih že skoraj 400, kar pomeni, da je skoraj vsak drugi dan zahtevan helikopterski prevoz. Koeficient bi bil lahko še boljši, vendar nekaj letov ni moglo biti izvedenih zaradi slabih vremenskih pogojev, ki so onemogočale polet oziroma letenje.Helikopterska nujna medicinska pomoč se iz mariborskega letališča izvaja od sredine novembra 2016, prva intervencija pa je bila izvedena 18. novembra 2016.


Koledar objav

« December 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31