Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Embraer predstavil dve novi poslovni letali

Oceni ta prispevek
(1 glas)
20 Okt 18
Napisal Prebrano 1496 krat
Objavljeno v Novice

Embraer predstavil najbolj tehnološko napredno letalo v kategoriji srednje-velikih poslovnih letal.

Embraer je na enem največjih dogodkov poslovne aviacije, ki se je pred dnevi odvijal v ameriškem Orlandu, predstavil dva nova tipa letal v njihovi floti, ki spadata v kategorijo srednje in super srednje velikih poslovnih letal. Na statičnem displeju so predstavili nova Praetor 500, ki temelji na že znanem Legacyu 450 in Praetor 600, ki je razvojna nadgradnja Legacyja 500. Oba nova Praetorja ne bosta nadomestila sedanja Legacyja, na podlagi katerih sta bila razvita. Legacy 450 in 500 bosta ostala na razpolago vsem kupcem, kateri ne zahtevajo novih letal z večjo zmogljivostjo in boljšimi performansami.

Luksuzna notranjost novega Praetorja
Luksuzna notranjost novega Praetorja

”Praetor 500 in Praetor 600 so letala za podjetnike, pionirje in inovatorje,” so bile prve besede predsednika in glavnega izvršnega diretorja Embraerjevega oddelka poslovnih letal, gospoda Michaela Amalfitana. Gospod Amalfitan je ob tem še dodal: ”Letali Praetors sta to, kar izdaja njuno ime in ponovno kažeta na to kašno more biti letalo v teh dveh kategorijah, kamor nova dva tipa sodita na trgu. Vpeljava teh dveh novih letal v Embraerjevo floto poslovnih letal podpira našo vizijo, ki stremi k navduševanju uporabnikov z izjemno uporabniško izkušnjo.”

Praetorja lahko sprejmeta do 12 potnikov
Praetorja lahko sprejmeta do 12 potnikov

Letali Praetor se bosta lahko pohvalili z največjim medkontinentalnim doletom (Praetor 500 - 3250milj/6019km; Praetor 600 - 3900milj/7223km) in največjo hitostjo med vsemi letali v kategoriji ter bosta omogočali neprekinjen let med Londonom in New Yorkom, s samo enim postankom bo lahko priletel v Evropo iz zahodne obale Združenih držav Amerike. Daljši dolet napram predhodnikom in konkurentom so dosegli z še večjo aerodinnamično izpopolnostjo konic krill ”winglets” in večjo kapaciteto goriva. Obe letali bosta opremljani s Honeywellovimi mototrji HTF 7500E. S svojo luksuzno notranjostjo, ki med drugim omogoča potnikom spremljanje poleta in podatkov o njem preko posebnega interaktivnega informacijskega ekrana, upravljanje ambientalnih nastavitev potniške kabine preko osebnih mobilnih naprav, satelitsko televizijo in internetni dostop ter še mnogo ostalega. Manjši Praetor 500 bo lahko sprejel med sedem in devet potnikov, njegov večji brat pa do dvanajst, odvisno kolikšno stopnja udobja si bodo potniki zaželeli ali po domače povedano, ”manj jih je, bolj je kamot”.

Tehnološko izpopolnjena pilotska kabina
Tehnološko izpopolnjena pilotska kabina

Letala bosta edini v svojem segmentu, ki bosta leteli v popolni t.i. ”fly-by-wire” tehnologiji, ki posadki omogoča posredno upravljanje z letalom preko računalnika, ki pilotove ukaze pretvori v digitalno obliko, jih analizira ter nato preko hidravličnega aktuatorja upravlja s krmiljenjem. Prav tako bosta to prvi letali v tem segmentu z integriranim aktivnim sistemom za zmanjševanje turbolenc, ki bo potnikom omogočal kar se da miren let. Potniška kabina bo po želji kupca (in doplačilu 750 tisoč ameriških dolarjev) lahko deležna novega interierja v premium izgledu imenovanem ”Bossa Nova”, ki ga je Embraer posebej razvil za ti novi letali in izhaja z inspiritativne brazilske dediščine ter izraža brazilsko dušo in je navdihnjena z brazilskih plaž (vzorec šiva na sedežih spominja na kamnite hodnike ob plaza Ipamena v Rio de Janeiru, medtem ko svilena tkanina in volna interpretirata žarečo svetlobo na gladini ocean na čisto miren dan). Po besedah podpredsednika oddelka notranjega dizajna na Embraerjevih letalih, gospoda Jay Beeverja, bo novi izgled potnikom omogočil osebno in neprimerljivo večje udobje kot na ostalih letalih v segmentu srednje in super srednje velikih poslovnih letal. Z dodatnimi elementi, ki jih bo vsak posamezen kupec lahko prilagodil po lastnih željah, bo možna personalizacija potniške kabine na najvišjem možnem nivoju. 

Piloti bodo lahko delali na najboljši in najbolj izpopolnjenjih pilotskih panelih razvitih s strani Embraerjevih inženirjev. 

Praetor je trenutno v fazi razvoja, medtem ko bodo z dvema testnima Praetor 600 in enim Praetor 500 začeli izvajati prve testne lete. Pričakujejo, da bo letalo serije 600 certificirano s strani pristojnih agencij v drugem četrtletju 2019, manjši Praetor 500 pa v tretjem četrtletju prihodnjega leta. Osnovna cena novega Praetorja 500 bo 16.995,000 ameriških dolarjev, medtem k obo večji Praetor 600 še za štiri tisoč dolarjev dražji.

Nazadnje urejano na Sobota, 20 Oktober 2018 12:03

Koledar objav

« Januar 2023 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31