Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Adria Airways vstopa na estonski trg

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
07 Nov 15
Napisal Davor Golec Prebrano 584 krat
Objavljeno v Novice

Po današnji odločitvi Evropske komisije, da je estonski nacionalni prevoznik prejel v preteklosti nezakonito državno pomoč, je moral Estonian Air prizemljiti vsa svoja letala, potniki pa so tako ostali brez mnogih povezav iz Tallinna.

Estonija je ustanovila družbo Nordic Aviation Group, z namenom, da zagotovi nadaljevanje letalske povezanosti Estonije s svetom. NAGroup, ki je še v postopku pridobivanja letalskih in varnostnih licenc ter dovoljenj, da lahko začne delovati kot letalska družba je v vmesnem obdobju sklenila pogodbo tudi z Adrio Airways, ki bo iz Tallinna letela na sedem destinacij. Adria Airways bo v sodelovanju z Nordic Aviation Group z dnem, 8. 11. 2015 vzpostavila redno letenje na povezavah iz Talina.

Adria Airways bo Nordic Aviation Group zagotovila tudi vso komercialno in operativno podporo ter izvedbo vseh letalskih operacij z lastnimi ali najetimi letali. Ključni namen tega projekta za Adrio Airways je komercialni učinek letenja v sodelovanju z Nordic Aviation Group ter dolgoročno povezovanje na področju regionalnih prevoznikov in iskanje medsebojnih sinergij, kar je ključno za uspeh in obstoj vseh regionalnih družb v Evropi.

Po pregledu rezervacijskega sistema na spletni strani www.adria.si, so destinacije, v katere bo letele Adria Airways sledeče:

  • Amsterdam AMS (Nizozemska)
  • Bruselj BRU (Belgija),
  • Kijev KBP (Ukrajina),
  • Stockholm ARN (Švedsta),
  • Kopenhagen CPH (Danska),
  • Trondheim TRD in Oslo OSL (oba Norveška) in
  • Vilna VNO (Litva).

V prvi fazi se bo letenje izvajalo s partnerskimi družbami BMI, Carpatair, Next Jet in Trade Air. Gre za obdobje, ko bo šolski center Adrie Airways prešolal dodatne člane posadk skladno z določili Adrie Airways ter obdobje priključitve 3 letal tipa CRJ 900 ter 2 tipa CRJ700, ki sta doslej opravljala polete v floti letalskega prevoznika Estonian Air. Predviden čas projekta je 12 do 18 mesecev.

Adria na svoji spletni strani že ponuja tudi estonsko različico spletne strani https://www.adria.si/et/?SaveCountry=1, kjer bodo lahko potniki kupovali letalske karte. Po prvem ogledu estonske spletne strani, je videti, da so enosmerne vozovnice iz Tallinna na voljo po ceni 70eur.

Predsednik uprave Adrie Airways Mark Anžur je ekskluzivno za slovenski letalski portal povedal, da bodo z najetimi letali nekaj časa letele mešane posadke. Zaradi šolanj na Adriine procedure bodo v posadkah tudi Adriini inštruktorji. Vložek Adrie Airways je bil do sedaj predvsem v delovnih urah zaposlenih, ki so tudi fizično prisotni v Talinu. Ekipa opravlja tako komercialne naloge in organizacijo »groundhandlinga«. Dolgoročno pa bo tam dispeč in nadzor letalskih operacij je povedal Anžur, ki v poslu, ki je nastal na podlagi zaznane potrebe Estonije pričakuje znaten finančni učinek. Kakšen pa Anžur zaradi pogodbenega odnosa in podrobnosti ne more razkriti.

Adria bo v poslu sodelovala vsaj 12 mesecev. V tem času naj bi Nordic Aviation vzpostavil nov AOC. Adria bo pet letal, ki so doslej opravljala polete v floti letalskega prevoznika Estonian Air vpisala v slovenski register z njimi pa bodo začeli leteti 1.1.2016.  Anžur ocenjuje, da bodo v omenjenem obdobju prepeljali vsaj pol milijona potnikov, če pa se bo sodelovanje z NAG nadaljevalo lahko v letu 2017 pričakujemo tudi linijo Ljubljana Talin. Adria trenutno ne načrtuje vzpostavitve huba v Talinu, ugotavljajo pa, da imajo veliko skupnih točk tako, da bodo morda sodelovanje nadaljevali tudi po iztečenem 12-18 mesečnem obdobju. Vsi leti bodo pod oznakami JP.

Anžur tudi podpira odpravo odločitev EU, ki naj bi omilila pogoje za nakupe letalskih družb v EU s strani neevropskih investitorjev in dodaja: »Načeloma se s tem strinjamo, saj ne vidimo pravih razlogov za omejevanje. Bolj pomembno bi bilo, da EU odpravi nekonkurenčno (drago) poslovno okolje, ki pa je v Sloveniji še za tri milijone evrov letno dražje.« Za Adrio pa naj bi ta odločitev pomenila večjo zanimivost.

Adria ima sicer letos 15% rast števila potnikov, finančno pa rezultat temu ne sledi, saj beležijo velik izpad prihodka na liniji Ljubljana Moskva.

Vzpostavili bodo tudi lete v Moskvo in St. Petersburg.

Zaradi tega projekta bodo na novo zaposliti tudi nekaj ljudi. Večinoma v Estoniji, nekaj morda v Sloveniji.

 

Nazadnje urejano na Sreda, 07 November 2018 23:13

Koledar objav

« Marec 2023 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31