Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Dostavljen prvi Airbus A321LR

Oceni ta prispevek
(3 glasov)
15 Nov 18
Napisal Prebrano 1374 krat
Objavljeno v Novice

Izraelski letalski družbi, bazirani na letališču v Tel Avivu, Arkia Israeli Airlines, je bil dostavljen prvi Airbus A321LR (Long-Range). S tem bo izraelski prevoznik, ki občasno opravlja tudi redne čarterske lete v Ljubljano, postal prvi uporabnik najbolj fleksibilnega in sposobnega velikega ozkotrupnega letala na svetu.

Prvi dostavljeni Airbus A321LR
Prvi dostavljeni Airbus A321LR

Airbus A321LR je najnovejša različica zelo priljubljenega letala iz družine A321, ki bo letalskim družbam omogočal fleksibilnost, da z njim letijo na dolgih medkontinentalnih letih, kajti letalo dosega dolet do teoretičnih 4000 navtičnih milj oz. 7400 kilometrov (določeno ob 206-sedežni konfiguraciji). Zakaj teoretičnih, zato ker že sedaj islandski Wow Air z letalom Airbus A321neo presega teoretične zmogljivosti letala glede dosega in z njim leti na redni letalski povezavi med Keflavikom in Los Angelesom, kjer je razdalja več kot 4300nm. Res pa je, da Airbus trenutno ne razpolaga s podatkom, koliko sedežev pri islandskem prevozniku blokirajo za takšen let, zagotovo ne leti poln. Z njim se tako lahko brez postanka odleti let med Parizom in New Yorkom, teoretično bi z manjšimi restrikcijami šlo tudi iz Ljubljane za New York. Letalo A321LR ima vse kar ima A321neo ter še dodatne izboljšave, ki dolet letala povečajo iz 3700nm na omenjenih 4000nm ter z manjšimi posegi na trupu letala omogočajo potnikom več potovalnega prostora na dolgih letih. Pri Airbusu so zaradi povečano maksimalne vzletne teže novega A321LR, le dodatno nekoliko ojačali kolesno podvozje. Z njim bodo letalske družbe lahko izkoristile potencial daljših letov brez potrebnih tehničnih postankov, kar do sedaj z ostalimi ozkotrupnimi letali ni bilo mogoče, hkrati pa je to letalo odlična priložnost za letalske družbe pri odpiranju novih trgov, ki so bili do sedaj dostopni le z večjimi širokotrupnimi letali.

Airbus A321LR v predstavitveni infografiki
Airbus A321LR v predstavitveni infografiki

Pri Airbusu so v zadnjih desetih letih z izboljšavami, inovacijami ter boljšimi motorji povečali doseg letala tipa A321 za dodatnih tisoč milj (500nm na račun povečanja maksimalne vzletne teže, 300nm zaradi splošnih izboljšav v programu NEO, 150nm zaradi izboljšanih konic kril oziroma t.i. ”Sharklets”, in ostalo) Nova ”Long-Range” potniška kabina s sedežno konfiguracijo dovoljuje operaterjem, da potnikom omogočijo več prostora in dodatne prilagoditve, ki so drugače možne le pri širokotrupnih letalih. V izraelski Arkii so se odločili, da bodo njihova letala A321LR (naročenih imajo štiri) v 220-sedežni konfiguraciji v enem potovalnem razredu. Teoretično bi naj njihova letala v tej konfiguraciji dosegala dolet do približno 3500 navtičnih milj. 

Potniški sedeži v Arkiinem A321LR
Potniški sedeži v Arkiinem A321LR

Arkia je manjša izraelska letalska družba, ki pa ima že bogato zgodovino, ustanovljena je bila namreč že leta 1949. Letijo pretežno na letih iz Tel Aviva za Azerbajdžan, Španijo, Grčijo in tudi na Tajsko. V poletnih mesecih pa opravljajo tudi občasne čarterske lete za Ljubljano ter na druga evropska letališča. V floti imajo trenutno enega Boeinga 757-300 in več letal Embraer E190/195. Dokler pa ne bo v redne operacije vključen novi A321LR, imajo v najemu še Boeinga 767 od letalske družbe Neos. Pri Arkii nameravajo letalo v začetku uporabljati na letih po Evropi, kasneje pa tudi na novih trgih, ki jih bodo v sklopu posodobitve in nadgraditve floti odprli.

Airbus A321LR in preostale izvedenke iz tega tipa letala so najbolje prodajana ozkotrupna letala na svetu. Do sedaj so pri Airbusu od leta 2010 za njih prejeli že več kot 6100 naročil od stotih različnih naročnikov. Nova različica je povsem prenovila letalo z najnovejšimi tehnološkimi rešitvami, vključujoče z novo generacijo motorjev, novo različico potniške kabine in z do 20 odstotnim prihrankom na stroških goriva zaradi izboljšanih verzij motorjev. Vsa nova letala iz Airbusove družine A320neo razpolagajo z izjemnim, do 50 odstotnim zmanjšanjem hrupa in ogljičnega odtisa napram prejšnjim verzijam teh tipov letal. Letala A321LR so lahko opremljena s kapaciteto do 240 sedežev in brezžičnim internetom, ki ga v sodelovanju z Airbusom podpira Panasonic. Vsako Arkiino letalo je opremljeno s posebnimi ”mizicami” na zadnjih straneh stolov, kajti v družbi so uvideli trend pametnih naprav, ter tako je prostor pred potnikom prilagojen za odložitev le teh, USB priključek na vsakem sedežu pa potnikom omogoča polnjenje vseh vrst pametnih multimedijskih naprav in mobilnih telefonov.

Konfiguracija potniške kabine 3-3
Konfiguracija potniške kabine 3-3

 

Arkia je imela v začetku naročena štiri letala Airbus A321neo, kasneje so se odločili za nadgradnjo naročila ter naročilo spremenili v štiri letala Airbus A321LR ter zaradi propada Primere Air, ki je šla konec poletja v stečaj, postali prvi operator tega novega tipa letala. Skupna cena, po uradnem ceniku, naročila za vse štiri naročene Airbuse A321LR znaša 112 milijonov ameriških dolarjev na letalo. 

Eden izmed večjih naročnikov za ”Long-Range” različico Airbusa A321 je evropski nizkocenovnik Norwegian, ki namerava s temi letali povezati različna srednje velika evropska letališča, z ameriškimi. Izpostavili so povezave do Washingtona. Osem letal A321LR ima naročenih tudi irski Aer Lingus, nekaj jih bo k svoji floti dodal tudi kanadski Air Transat. Več letalskih družb, ki že imajo naročene letala A320neo/A321neo razmišlja, da bi del teh naročil spremenila v A321LR, zato bo zelo zanimivo spremljati razvoj razširitve te verzije tipa letala.


Fotografije: Airbus, AirTeamImages, Hamburg Aviation


Koledar objav

« Februar 2023 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28