Albinu Novaku v spomin, 1926-2018

Oceni ta prispevek
(2 glasov)
29 Nov 18
Napisal Milan Korbar Prebrano 766 krat
Objavljeno v Novice

Albin Novak, ko si se 24. marca 1926 kot prvorojenec rodil v Dolah pri Litiji, nihče ni mogel vedeti, da boš postal svetovljan z veliko začetnico.

Albin Novak ko je bil direktor ALC

Komaj petnajstletnega fanta so te okupatorji naložili na kamion in poslali na prisilno delo v Nemčijo, od tam pa v Francijo, Italijo in v Split, kjer si se pridružil partizanom. Z njimi si prišel do osvobojene Ljubljane.

Tvoje letalsko življenje je bilo zelo pestro, polno uspehov. V zraku si preživel 14.000 ur, opravil 36.000 letov z 42 različnimi letali, motornimi in jadralnimi, imel si izreden občutek za letenje, po duši pa si bil in ostal modelar.

Jeseni leta 1949 je bila tvoja prijava v pilotsko šolo v Rumi tako popolna, da so te izbrali med 1900 kandidati. Samo eno leto v pilotski uniformi je bilo dovolj, da si napredoval med inštruktorje. Po odsluženih sedmih mesecih vojaščine si odšel v Banja Luko na Letalsko akademijo na šolanje za vojaškega pilota. Jeseni leta 1951 v Vršcu seznanil te je prevzel tihi šport viši, jadralno letenje. Z Vajo pomoči kisikove opreme si dosegel za tisti čas izjemno višino 6100 m.

Vojaške uniforme si se kmalu naveličal. Izbral si civilno letasko pot in Lesce so bile naslednja postaja. Novembra leta 1953 si poklical v Beograd svojo življenjsko sopotnico Nado, eno izmed tisti čas redkih jugoslovanskih pilotk in inštruktoric, da se ti pridruži. Ni minilo eno leto,  že sta pripravila prvi jadralni tečaj. V klubu si kot upravnik in vodja modelarske sekcije ostal do 1. januarja 1960, ko si odletel v JAT. Dobrih deset let si letel v poljedeljskem letalstvu, do upokojitve leta 1986 pa si s potniškimi letali DC-9 in Boeing 727, velikokrat pristajal na Brniku. Prav gotovo sem te kdaj pa kdaj opazoval pri veličastnem pristajanju in vzletanju, pa te takrat nisem poznal.

Javnost v Sloveniji te je pobliže spoznala šele takrat, ko si začel uresničevati obljubo samemu sebi, da po šestdesetem letu ne bo več letel, odšel si na dopust, in se z njega nisi več vrnil. Ponovno si zaživel kot modelar in se lotil delati »za svojo dušo«, tisto, kar si najbolj znal. Pilotsko palico si zamenjal za mizarska orodja. Čeprav si hitro znal izdelati lično leseno embalažo za praznične buteljke, klop in mizo za dom, je bil tvoj največji dosežek letalo. Za letalo gre res dosti več časa, a v svojem najboljšem obdobju si rebra, letve in smučke delal »na dih«. Hitro jih je bilo za polno delavnic. Tako hitro, da te je bilo težko slediti z risbami. Tudi podjetnosti in prodornosti ob predstavitvahi tvojih izdelkov v javnost ti ni manjkalo.   

Najbolj pa te je privabila gradnja in obnova lesenih letal v naravni velikosti pa tudi letečih in neletečih modelov letal, ki zdaj krasijo zbirko Tehničnega muzeja v Bistri, kamor si jih podaril. Tu si svoje bogato letalsko znanje in izkušnje združil z lastnimi idejami in spretnostjo pravega lésarskega obrtnika. Obnovil si povojno motorno letalo PO-2, prav tako pa jadralna letala Čavka, Mačka, Vaja (Weihe) in Delfin. Vse skozi si vzpodbujal letalsko zavest in ponos na lastne, slovenske letalske dosežke. 

Tvoja najpomembnejša zapuščina je vsekakor replika enega uspešnejših letal bratov Rusjan iz leta 1910, motornega letala Eda V. Zamisel o tem letalu se ti je porodila v poklicnih letih v Beogradu. Ob obletnicah smrti slovenskega letalskega pionirja Edvarda Rusjana, ki je januarja 1911 strmoglavil pod Kalemegdanom, si se namreč pogosto spraševal, kako je s takšnim letalom sploh lahko letel. Izdelal si dve repliki, z obema tudi letel in s tem na najbolj prepričljiv način pripomogel k umestitvi bratov Rusjan v našo zavest.

Albin, za ves tvoj prispevek, ki si ga v svojem dolgem in plodnem življenju dal nam, gorenjskim in vsem slovenskim letalcem, se ti ne moremo dovolj zahvaliti. Vsakič, ko v Lescah na travnik postavimo Mačko ali Vajo, ali pa celo Delfina, ki ga po dolgih letih spet z veseljem uporabljajo nove generacije jadralnih pilotov, se spomnimo nate. Albin, ohranili te bomo v večnem, lepem spominu.

Milan Korbar


Video: Let replike Eda V

Video: Let Ede V na letališču v Lescah točno na 100 obletnico prvega leta bratov Wright.

Video: Animacija usodnega leta Edvarda Rusjana na Beogradom leta 1911

 

Nazadnje urejano na Četrtek, 29 November 2018 21:48

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« Maj 2019 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31