Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Novice iz sveta letalstva - 17. del

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
03 Dec 18
Napisal Franci Jeraj Prebrano 1206 krat
Objavljeno v Novice

Letalska družba Air New Zealand in podjetje Zephyr Airworks bosta sodelovala pri ustvarjanju avtonomnega električnega zračnega prometa za vse Novozelandce.

Cora zračni taksi

Podjetje Kitty Hawk Corporation, s sedežem v Kaliforniji, je decembra 2016 ustanovilo podjetje Zephyr Airworks na Novi Zelandiji. Prvi prototip Cora je oktobra 2017 prišel na Novo Zelandijo, kjer je opravil teste letenja v kraju Christchurch in širši regiji Canterbury na južnem otoku v državi.

Direktor podjetja Zephyr Airworks Fred Reid je dejal, da bi partnerstvo z letalsko družbo Air New Zealand podpiralo razvoj in zasnovo prototipa zračnega taksija poimenovanega Cora, ki se je že začel izvajati v letošnjem letu.

"Nekega dne bodo ljudje po vsem svetu lahko izkoristili Cora, da bi poleteli po vsakodnevnih opravilih," je dejal Reid. "Trenutno še nismo na točki, da ljudem prikažemo, kaj vse omogoča Cora. Zato smo navdušeni, da smo izkoristili bogastvo operativnega znanja Air New Zealand na trgu Nove Zelandije."

Električni letalnik je oblikovan tako, da se vzpenja navpično, kot helikopter, in leti kot letalo. Ima razpon kril 11 m na katerih je nameščeno 12 propelerskih motorjev, ki omogočajo navpično vzletanje in pristajanje. Med letom uporablja en sam propeler, ki je nameščen na zadnjem delu trupa. Cora ima prostor za do dva potnika in bo lahko letel od 150 do 900 metrov nad tlemi. Dolet bo okoli 100 km pri hitrosti do 180 km/h.
Proizvajalec je s strani Novo Zelandske agencije za civilno letalstvo že prejel začasni certifikat o letenju zrakoplova.

Cora zračni taksi foto: Zephyr Airworks
  Cora zračni taksi foto: Zephyr Airworks

Norwegian prehitel British Airways
Letalska družba Norwegian je prehitela letalsko družbo British Airways kot največji ne-ameriški čez atlantski letalski prevoznik iz New Yorka.


Po navedbah Port Authority of New York & New Jersey je Norwegian prepeljal 1,67 milijona potnikov v 12 mesecih, v obdobju do meseca julija 2018. Njegov britanski tekmec jih je prepeljal 40.000 manj. Norwegian prekaša tudi letalski družbi Lufthansa in Emirates.

Nizkocenovni prevoznik Norwegian leti na tri letališča na območju New Yorka - John F. Kennedy, Newark Liberty in New York Stewart - iz 14 evropskih destinacij, vključno z Amsterdamom, Barcelono, Kopenhagnom, Londonom, Madridom in Parizom. Konec meseca oktobra so dodali še tretjo dnevno rotacijo med Londonom in JFK (cena enosmerne vozovnice je od 155£).

Norwegian B737
  Norwegian B737

Druga vzletno-pristajalna steza za Gatwick?
Letališče Gatwick airport je bilo obtoženo, da je poskušalo vzpostaviti drugo vzletno-pristajalno stezo »skozi zadnja vrata«. To se je razkrilo ob predstavitvi predloga za rutinsko uporabo obstoječe steze za namen pripravljenosti.

Osnutek načrta je bil objavljen 18. oktobra in "odraža smernice Oddelka za transport, po katerih letališča redno posodabljajo svoje dolgoročne načrte in se odziva na nedavni vladni poziv za letališča, da bi kar najbolje izkoristila svoje obstoječe vzletno-pristajalne steze," so povedali predstavniki letališča.

40-letni sporazum, ki je prizadel letališče Gatwick, in lokalni svet imata velika razhajanje glede druge vzletno-pristajalno steze. S pogodbo, ki poteče naslednje poletje, letališče išče razne načine, kako reševati pomanjkanje zmogljivosti do leta 2030.

Dokument, ki je zdaj v 12-tedenski javni obravnavi, predlaga uporabo nove tehnologije za nadaljnje izboljšave izkoriščanja glavne steze letališča.

Še bolj kontroverzni so načrti, ki prinašajo »pripravljenost« vzporedne steze - ki se trenutno uporablja za rezervo v obdobju vzdrževalnih del ali za nujne primere - "v rutinsko uporabo za odhodne lete, poleg glavne vzletno-pristajalne steze, do leta 2020." Takšna uresničitev načrta bi letališču omogočila več kot 80.000 dodatnih letov oz. 30-odstotno povečanje sedanje zmogljivosti.

Direktor letališča Gatwick Stewart Wingate je dejal, da "osnutek ponuja iznajdljiv, učinkovit in z majhnim vplivom na okolje zelo potrebne nove zmogljivosti obstoječe infrastrukture."

Letališče Gatwick
  Letališče Gatwick

Tak predlog, ki ga je letališče predlagalo je mogoče uresničiti brez dodatnega povečanja hrupa letališča glede na okolje, kar je bil tudi pogoj posvetovanja z javnostjo in odobritve CAA.

Ta ideja je v veliki meri dobrodošla, vendar je skupina prebivalcev, ki nasprotuje hrupu v okolici letališča, zelo kritična glede take rešitve. Zagovarjajo stališče, da to pomeni dodatne lete, kar pomeni tudi na tisoče več potnikov, ki vsak dan prihajajo na letališče. Letališče tako želi povečati zmogljivost brez kakršnih koli stroškov, ki bi jo morali vložiti v infrastrukturo.

"To je preprosto izdaja skupnosti Sussex, Surrey in Kent, ki že trpi 24% povečanje prometa letal na dolgih progah v letošnjem letu. To je druga vzletno - pristajalna steza »skozi zadnja vrata«. Kako lahko občani ponovno zaupamo Gatwicku?", so kritični občani.

O načrtu naj bi padla končna odločitev v naslednjem letu. Če bo načrt odobren, bo prinesel prepotrebne zmogljivosti in to več let pred letališčem Heathrow, na katerem se izgradnja tretje vzletno-pristajalne steze ne pričakuje pred letom 2026.

Letališče Gatwick
  Letališče Gatwick

SAS
Pri letalski družbi SAS-Scandinavian airlines so zadovoljni z doseženim prometom.

V mesecu oktobru 2018 so prepeljali 2,6 milijona potnikov, kar je 1,4% več kot v primerljivem lanskoletnem mesecu. Nekoliko manj so zadovoljni s faktorjem potniškega prometa, ta se je zmanjšal za 0,3% in dosegel 74,6%.

Na področju razvoja skandinavskega trga in zmogljivosti so v letu 2018 dosegli rast za 4-5%. Pričakujejo, da se bo rast zmogljivosti nadaljevala tudi v zimo 2018/19, predvsem zaradi večjega števila sedežev na letalih A320neo.

Mednarodni promet je upadel za 1,5%, promet na domačih progah pa se je povečal za 2,2%.

Na 39 letalih so vgradili visoko hitrostni Wi-Fi.

V letu 2019 načrtujejo šest novih destinacij in sicer v mesta Catania, Firence, Marseille, Cornwall Newquay, Szczecin in Antalya.

SAS A320
  SAS A320

 

Nazadnje urejano na Ponedeljek, 03 December 2018 09:22

Koledar objav

« Januar 2023 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31