Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Izdelan prvi Pilatus PC-24 za ambulantne lete

Oceni ta prispevek
(2 glasov)
06 Dec 18
Napisal Prebrano 1390 krat
Objavljeno v Novice

V uporabo je bil predan prvi Pilatus PC-24 z namensko opremo za ambulantne lete. Letalo je prevzela avstralska organizacija Royal Flying Doctor Service (RFDS), ki se že 90 let ukvarja s tovrstnimi prevozi po Avstraliji.

Predaja prvega ambulantnega Pilatusa PC-24
  Predaja prvega ambulantnega Pilatusa PC-24

Posebno izdelan Pilatus PC-24 za prevoz bolnikov je konfiguriran za potrebe RFDS-ja in je opremljen za ambulantne lete po vsej Avstraliji. Rebecca Tomkinson, glavna izvršna direktorica RFDS-ja je ob predaji letala s strani Pilatusa v švicarskem Stansu povedala: ”Ponosni v sodelovanju s Pilatusom vpeljujemo prvo letalo PC-24 s popolno medicinsko opremo in bomo s tem še intenzivneje in hitreje lahko reševali življenja v Avstraliji. Inovativna aero-medicinska notranjost letala je prva takšne vrste na svetu, kar bo omogočilo povsem novo poglavje za medicinsko osebje ter še posebej za paciente in njihovo zdravljenje na letih po Avstraliji.”

Predsednik Pilatusa, gospod Oscar J. Schwenk, je sogovornico iz Avstralije dopolnil z naslednjimi besedami: ”Pilatus PC-24 bo postal izredno pomemben del za vse na ambulantnih letih in bo pri RFSD za polovico skrajšal prevoze za bolnike s kritičnim zdravstvenim stanjem. Zelo sem zadovoljen, da bo PC-24 idealno dopolnil obstoječo floto propelerskih Pilatusov PC-12 v organizaciji, za prevoz zdravstveno ogroženih oseb v Avstraliji. V imenu Pilatusa, izražam iskreno zahvalo za zaupanje, hkrati pa sem izjemno ponosen, da bodo v Avstraliji lahko leteli na tem novem letalu in s tem postali prvi operator najbolj vsestranskega ambulantnega letala na svetu.”

Pilatus je opremo vgradil v sodelovanju s švicarskim podjetjem Aerolite AG.
  Pilatus je opremo vgradil v sodelovanju s švicarskim podjetjem Aerolite AG.

Letalo je opremljeno po navodilih, ki jih zahtevajo dodatni certifikati, katere more letalo pridobiti v kolikor je namensko opremljeno za ambulantne lete. Medicinsko opremo je Pilatus vgradil v sodelovanju s švicarskim podjetjem Aerolite AG, specializiranem za opremljanje namenskih ambulantnih letal za prevoz potnikov. Organizacija RFDS iz zahodne polovice Avstralije, so prvi, ki bodo leteli z omenjenim namenskim ambulantnim letalom, v naslednjem letu takšno letalo prejme še njihova podružnica z vzhodne polovice.

Kabina je dizajnirana tako, da dovoljuje hitre in fleksibilne modifikacije.
  Kabina je dizajnirana tako, da dovoljuje hitre in fleksibilne modifikacije.

Prostorna kabina lahko sprejme zahtevano medicinsko opremo in postelje za tri paciente ter še dodatne sedeže za medicinsko osebje. Odvisno od vrste leta in zahtevnosti transporta je kabina dizajnirana tako, da dovoljuje hitre in fleksibilne modifikacije za čim večjo svobodo operaterju ter medicnskemu osebju pri pripravi letala na ambulantni let. Letalo ima velika vrata, imenovali so jih kar tovorna, ki so precej široka in omogočajo nalaganje ter razlaganje pacientov na nosilih varno in za reševalce enostavno. Pilatus PC-24 je prvo letalo na svetu s tovrstno rešitvijo, ki ni narejena naknadno, ampak je standardizirana s strani tovarne.

Medicinska oprema obsega ločene posamezne sisteme za nujno medicinsko oskrbo, omogoča spremljanje pacientovega stanja na večih aparaturah ter daje tudi podporo vsem življenjskim vitalnim funkcijam v kolikor bolnikovo zdravstveno stanje to zahteva v času transporta. Dodatno varnost zagotavlja podvojen in samostojen energetski sistem ter namenski komunikacijski sistem za medicinsko osebje, da podpora bolnikom ostaja neprekinjena ves čas transporta ter da med njim še ne poslabšajo zdravstvenega stanja.

Royal Flying Doctor Service je ena največjih in najbolj profesionalnih svetovnih organizacij za letalske medicinske prevoze, ki delujejo že od leta 1928. Zagotavljajo celovito 24-urno nujno zdravstveno asistenco po vsej Avstraliji. Trenutno imajo v floti 35 letal Pilatus PC-12, ki so posebej namenski za nujne ambulantne prevoze po vsej Avstraliji in se iz leta v leto izkazujejo kot odlična nizkostroškovna letala za učinkovite letalske prevoze. RFDS bo svojo 90-letnico obeležil s tem novim letalom v njihovi floti. Pilatus PC-24 se bo uporabljal za prevoze pacientov na dolgih letih v povezavi z že obstoječo floto letal. Letalo odlikujejo odlične zmogljivosti, vzletanje na kratkih vzletno-pristajalnih stezah in na naurejenih terenih, kar so uvideli tudi avstralci in to jim daje skoraj neomejeno fleksibilnost pri prevozih, pacientom pa hitrejši sprejem in prevoz do nujnih urgentnih centrov. 


 


Koledar objav

« Avgust 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31