Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

In memoriam Miha Šorn 1949 – 2018

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
16 Dec 18
Napisal Adi Kužnik Prebrano 2847 krat
Objavljeno v Novice

V sredo 12. decembra 2018 smo se na ljubljanskih Novih Žalah letalski kolegi in prijatelji poslovili od upokojenega kapitana letala A320, izpraševalca in učitelja letenja Mihe Šorna. Ob slovesu so nas preplavili spomini na leta, ki smo jih skupaj preživeli v ljubljanskem Aeroklubu, pri vojakih in kasneje v civilnem življenju vse do trenutka ločitve.

Miha Šorn, leto 2006
  Miha Šorn, leto 2006

Gojenci 26. razreda Šole rezervnih častnikov letalstva smo se v letih 1974 in 1975 združili v nerazdružljivo skupnost zaljubljenih v letenje, ki nas povezuje še danes, 43 let kasneje. Še vedno so živi spomini na tisti čas, ko smo po eni strani zavzeto nabirali teoretično znanje in se učili obvladovati zahtevno letalo ''522'', po drugi strani pa brezskrbno uživali mladost in prebrisano izigravali strogo vojaško disciplino.

Tuzla 1975: od leve Marjan Brežnik, Adi Kužnik in Miha Šorn
  Tuzla 1975: od leve Marjan Brežnik, Adi Kužnik in Miha Šorn

Pri tebi, ki si bil takrat že diplomirani inženir strojništva, sem opazil zanimivo lastnost, da si znal enako dobro pisati z levo in z desno roko, pač glede na to na kateri strani šolske klopi si sedel. To se mi je zdela nadvse imenitna in silno redka spretnost.

Tuzla 1975: od leve Adi Kužnik, Zmago Jeršan, Marjan Brežnik in Miha Šorn
  Tuzla 1975: Adi K., Zmago Jeršan, Marjan Brežnik in Miha Šorn

 

Skupaj smo gledali film, ki ga je tvoj brat Avi posnel pri letenju z ''rogalovim'' krilom s Šmarne gore in nikakor nismo mogli prepričati častnika od katerega smo si sposodili filmski projektor, da mu tistega pornografskega filma ne moremo posoditi, ker ga čisto zares nimamo. V vetrovniku Letalske vojaške akademije smo preizkušali obnašanje modela tega krila pri različnih vpadnih kotih. Že takrat smo s teboj delili radovednost in ljubezen do letenja.

Zadar 1974: Miha zna res pisati tudi z levo roko
  Zadar 1974: Miha zna res pisati tudi z levo roko

V civilno življenje smo se vrnili s pogoji za pridobitev dovoljenja poklicnega pilota, le izpit iz civilnih pravil in predpisov  ter angleške frazeologije je bilo treba še opraviti. Po pridobljenem pooblastilu za instrumentalno letenje in po tem, ko bi dosegli določeno število ur, pa se je odprla možnost zaposlitve v potniškem letalstvu.

V obdobju nabiranja ur letenja na vojaški vaji v Trenažni eskadrilji na Brniku te usoda, za katero je pilot in pisatelj Ernest K. Gann  dejal da je lovec, ni ujela. Še več, naravnost čudežno ti je prizanesla. Srečanje s takrat po naključju izklopljenim daljnovodom se je končalo tako, da si z letalom Kragulj živ in zdrav pristal na Brniku in s seboj privlekel nekaj metrov pletenice, debele kot roka v zapestju, ki se je odtrgana zarezala v krilo letala. Ko smo kasneje razglabljali o tem dogodku smo si bili edini, da česa takega enostavno ni mogoče preživeti, razen...

Brnik 1980: Usoda takrat ni bila lovec
  Brnik 1980: Usoda takrat ni bila lovec

Nekateri vojaški tovariši smo letenje nadaljevali v Trenažni eskadrilji na Brniku, nekateri so prenehali leteti, ti pa si se skupaj še z nekaterimi kolegi zaposlil v Adrii. Res je bilo, kot je nekoč dejal pokojni znameniti učitelj letenja Gianni Goriup: ''Tale Mišo pa ima roko za letenje!''. Ne le roko imel si tudi glavo in srce. Lahko si letalec po poklicu ali pa po srcu, v nenehnem lovu za popolnostjo kot galeb Jonathan Livingston. Ti si bil vse to. Poleg dela v pilotski kabini potniških letal ti zvedavost ni dala miru pa si se v Združenih državah med drugim usposobil še za letenje s hidroplanom, saj vzletanje in pristajanje na vodi zahteva še posebno mero natančnosti in zbranosti.

Kot učitelj letenja, izpraševalec in visokošolski učitelj si svoje bogato znanje posredoval številnim učencem v Sloveniji in kasneje tudi v Tunisu. Mnogi so ti danes z levih in desnih sedežev pilotskih kabin letal uglednih svetovnih letalskih družb iskreno hvaležni za posredovano znanje in izkušnje ''iz prakse za prakso''.

Tvojih 20.200 ur letenja pomeni več kot dve polni leti prebiti v zraku. V primerjavi s teboj smo nekateri tvoji letalski kolegi pravi palčki, pa vendar smo se v številnih strokovnih debatah s teboj vedno počutili kot enakovredni sogovorniki, saj nikoli nisi pokazal tiste vzvišenosti, ki bi jo po pravici lahko.

Tvoja radovednost je segla tudi izven področja letalstva. Že kot gojenca v Zadru sva nekoč raje kot gostilno obiskala zgodovinsko mestece Nin in si temeljito ogledala vse njegove znamenitosti.

Nin 1974: z leve Grgur Ninski, Adi Kužnik in Miha Šorn
Nin 1974: z leve Grgur Ninski, Adi Kužnik in Miha Šorn

Ko pa si mi zavzeto opisoval tvoje raziskovanje ostankov anten dolgovalovne radijske postaje, ki jo je med letoma 1911 in 1913 postavil baron Anton Codelli v Togu in, ki je povezovala 5200 kilometrov oddaljeni Berlin in 3000 kilometrov oddaljeni Windhoek v današnji Namibiji, sem spoznal, da te ta mladostna radovednost še vedno spremlja.  

Vzdrževal si stike z našim kolegom iz Šole rezervnih častnikov letalstva, ki je bil v diplomatski službi v Mehiki in ga tam tudi obiskal. Bil si redni udeleženec vseh srečanj, ki smo jih priredili z nekdanjimi kolegi in si o njih vselej vestno napisal tudi zapisnik.

Richard Bach v svojem Jonathanu Livingstonu galebu pravi: ''Nebo ni kraj in ni čas. Nebo je popolnost. Vsaka številka je meja, popolnost pa nima meja.''

Čez vse si ljubil letenje in težil k popolnosti. Poleti od tod v neznane svetove, v tiste kraje kjer vlada popolnost. Spomin na tebe in na naše druženje pa bo ostal, vse dokler ti ne bomo sledili.

Adi Kužnik, predsednik Društva vojaških pilotov vseh generacij in prijateljev vojaškega letalstva

 

Nazadnje urejano na Torek, 18 December 2018 09:49

Mediji

Miha Šorn - poslovilni let iz LJLJ v LSZH in nazaj LJLJ Milan Korbar

2 komentarji

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« September 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30