Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Boeing in Embraer bosta združila moči

Oceni ta prispevek
(2 glasov)
18 Dec 18
Napisal Prebrano 1261 krat
Objavljeno v Novice

Brazilski Embraer in ameriški Boeing sta se po letu dni pogajanj dogovorila o pogojih za strateško partnerstvo, ki bo obema podjetjema omogočilo rast na globalnem trgu letalske industrije.

Pogoji opredeljujejo skupno partnersko podjetje za proizvodnjo komercialnih letal in storitve Embraerja, v katerem bo Boeing imel 80 odstotni lastniški delež, Embraer pa preostalih 20 odstotkov. Prenos Embraerja v partnersko podjetje je še vedno pod presojo brazilske vlade, ki more pred združitvijo potrdit vse sprejete dogovore med podjetjema, vendar obe strani ocenjujejo, da je sprejet dvostranski dogovor eden najpomembnejših korakov do skupnega partnerskega podjetja.

V skladu s predlaganimi pogoji partnerstva bo Boeing v novem podjetju pridobil 80 odstotni lastniški delež v skupni vrednosti 4,2 milijarde dolarjev. 

Ko bo prenos Embraerja in ustanovitev novega podjetja zaključena, bo le tega vodila brazilska stran, kateri bo pripadalo tudi mesto predsednika in glavnega izvršnega direktorja. Boeing pa bo prevzel vodenje operacij in kontrole v novem podjetju, poročila pa bo posredoval neposredno gospodu Dennisu Muilenburgu, predsedniku in glavnemu izvršnemu direktorju Boeinga. Embraer bo ohranil pravice do soglasja za nekatere strateške odločitve, kot je selitev operacij in proizvodnje iz Brazilije. 

Boeing in Embraer od naslednjega leta s skupnimi interesi
  Boeing in Embraer od naslednjega leta s skupnimi interesi

”Boeing in Embraer medsebojno sodelujeta že več kot dvajset let in spoštovanje, ki smo ga ohranili skozi vsa ta leta smo z najavo o partnerstvu v letošnjem letu še povečali,” je ob najavi ustanovitve partnerskega podjetja povedal gospod Muilenburg. 

Predsednik in prvi mož Embraerja, gospod Paulo Cesar de Souza e Silva, prav tako ni skrival zadovoljstva: ”Prepričani smo, da bo to partnerstvo zelo pozitivno vplivalo na celotno Brazilijo in na brazilsko letalsko industrijo na splošno. Partnerstvo bo okrepilo položaj obeh podjetij na trgu in sledilo naši strategiji trajnostnega razvoja.”

Družbi sta se tudi dogovorili o ostalih pogojih skupnega sodelovanja, za pospešitev in razvoj na novih trgih za novo srednje veliko vojaško letalo KC-390. V razvoju tega letala bo Embraer ohranil 51 odstotni delež, Boeing pa bo prevzel preostalih 49. 

Prenos mora sedaj odobriti brazilska vlada, ratificirati ga mora še tudi Upravni odbor Embraerja. Ko bodo vse stranke v postopku dosegle dogovore in podpisale sporazume, bo predlog partnerstva presodil odbor delničarjev Embraerja in njihovi regulatorji. Ob predpostavki, da bodo odobritve s strani vseh naštetih prejete pravočasno, je zaključek prenosa lahko pričakovati v zaključku leta 2019.


 


Koledar objav

« Januar 2023 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31