Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Vojaški letalci zaznamovali 100-letnico slovenskega vojaškega letalstva

Oceni ta prispevek
(4 glasov)
12 Jan 19
Napisal vir: MORS Prebrano 1339 krat
Objavljeno v Novice

Ob 100-letnici slovenskega vojaškega letalstva je v petek, 11. januarja, na predvečer praznika vojaških letalcev, v Viteški dvorani Gradu Brežice potekala osrednja slovesnost v spomin na prvi bojni polet pilotov ljubljanske letalske stotnije 12. januarja 1919.

Uvodoma je zbrane nagovoril in orisal razvojno pot slovenskega vojaškega letalstva poveljnik 15. polka vojaškega letalstva polkovnik Bojan Brecelj.

Osrednji govornik na slovesnosti je bil predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor, ki je vojaškim letalcem ob prazniku čestital in poudaril pomen rodu letalstva, katerega korenine segajo v leto 1919. "Sto let po začetku razvoja slovenskega vojaškega letalstva moramo zbrati vse izkušnje, znanje, modrost in odkritost teh stotih let, da ugotovimo, kateri ukrepi glede našega oboroževanja in pripravljenosti so neizogibni, prepotrebni, elementarni, da se bodo ljudje, ki jim odgovarjamo, počutili varno. Slovenski človek si lahko, če država odpove, marsikaj uredi sam, razen ene stvari, in to je varnost," je vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor povedal na slovesnosti.

Slovenska vojska je ob 100-letnici slovenskega vojaškega letalstva bogatejša za štiri mlade operativne pilote, ki so uspešno končali usposabljanje v Letalski šoli Slovenske vojske in bodo prevzeli naloge v operativnih letalskih enotah. Ob tej priložnosti je poveljnik 15. polka vojaškega letalstva novim pilotom čestital in podelil letalski znak Letalska krilca.

Na slovesnosti so podelili priznanja vojaškega letalstva organizacijam, pomembnim za obrambni sistem Republike Slovenije, ter tistim, ki so s prispevkom s svojih delovnih področij prispevali k razvoju, modernizaciji in delovanju letalstva Slovenske vojske od njegovega nastajanja do danes. Priznanja 15. polka vojaškega letalstva ob 100-letnici slovenskega vojaškega letalstva so prejeli Občina Brežice, Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje, Direktorat za logistiko Ministrstva za obrambo, Kontrola zračnega prometa Slovenije na letališču Cerklje ob Krki, Javna agencija za civilno letalstvo Republike Slovenije ter mag. Tomaž F. Koželj dr.med., Drago Bunčič, polkovnik Robert Šipec in polkovnik v pokoju Gabrijel Možina.

Prireditev, ki jo je povezovala Jasmina Spahalić, sta kulturno obarvala Slovenski oktet in kvintet trobil Orkestra Slovenske vojske. Po slovesnosti so si navzoči lahko ogledali razstavo, ki podaja jasen pregled razvoja vojaškega letalstva ter pomena njegove 100-letnice, in sicer pod tremi naslovi:  Na krilih zgodovine, Ljubljanska letalska stotnija ter Letala in helikopterji Slovenske vojske.

Pripadniki letalskih enot Slovenske vojske svoj dan praznujejo v spomin na prvi bojni polet, ko sta pilota Vilko Peternelj in Franc Zupančič, pripadnika ljubljanske letalske stotnije, 12. januarja 1919 poletela na izvidniški polet na Koroško.

Začetki slovenskega vojaškega letalstva sicer segajo v leto 1918, ko sta bili 14. in 15. decembra ustanovljeni ljubljanska in mariborska letalska stotnija. V obeh stotnijah, ki sta bili pod okriljem Maistrovih enot, so leteli slovenski piloti iz avstro-ogrskega vojaškega letalstva.

Mariborska letalska stotnija je svoje prve polete opravila v okviru proslave ob osvoboditvi Maribora 15. decembra 1918. Slovenski vojaški letalci so se bojevali tako v prvi kot drugi svetovni vojni, sicer kot pripadniki drugih vojska, o čemer pa je žal premalo zapisanega oziroma znanega. V novejši zgodovini je najpomembnejši mejnik 28. junij 1991, ko sta pilota major Jože Kalan in letalski tehnik praporščak Bogomir Šuštar s helikopterjem Gazela prebežala iz mariborske vojašnice v vrste Teritorialne obrambe Republike Slovenije. Več o Mariborski letalski stotniji.

Danes je vojaško letalstvo sestavni del 15. polka vojaškega letalstva. Polk sestavlja šest  enot, in sicer 151. helikopterska eskadrilja, 152. letalska eskadrilja, 153. letalsko-tehnična eskadrilja, Letalska šola, 107. letalska baza ter 16. center za nadzor in kontrolo zračnega prostora. Enote polka bazirajo na letališču v Cerkljah ob Krki in vojaškem delu letališča na Brniku. Več o slovenskem vojaškem letalstvu po letu 1991.

Foto: Damjan Vodenik, Slovenska vojska

 

Nazadnje urejano na Sobota, 12 Januar 2019 08:36

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« Julij 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31