Natisni to stran

Rusi ”prisilili” Adrio Airways v zaprtje (dobičkonosne) linije za Moskvo

Oceni ta prispevek
(8 glasov)
26 Jan 19
Napisal Prebrano 2020 krat
Objavljeno v Novice

Družba od februarja dalje ne bo več zagotavljala direktnih povezav z dvema destinacijama, in sicer za klasično Moskvo in Düsseldorf.

Povezavo na liniji Ljubljana-Moskva bo družba predvidoma ponovno omogočila s poletnim voznim redom 2019 na letih pod skupno oznako (codeshare) s prevoznikom Aeroflot, ki je na tej liniji pričel leteti 28.oktobra 2018 z letali Sukhoi in takoj dosegel precej dobre rezultate, ki so v določenih dneh morali biti nadgrajeni z večjimi 140 ali 158-sedežnimi Airbusi A320, zaradi kapacitete letal. Adriin let je že vrsto let letel tudi v ”codeshare-u” z Aeroflotom, z odhodom Adrie iz te linije, pa ruski prevoznik ostaja edini na liniji z Moskvo.

Letna odstotna rast/padec števila potnikov
  Leten odstoten rast/padec števila potnikov
Aeroflot občasno v Ljubljano prileti z Airbusi A320
  Aeroflot občasno v Ljubljano prileti z Airbusi A320

”Adria Airways bo še dodatno optimizirala svojo mrežo poletov na način, da se v največji meri odzove na zahteve in potrebe potnikov, hkrati pa izboljša povezljivost na obstoječih linijah. Ker je bila večina potnikov na tej liniji ruskih državljanov, ki sedaj raje izberejo svojega nacionalnega prevoznika, se je število potnikov na Adriinih letih zmanjšalo pod ekonomsko sprejemljivo raven,” so v izjavi za javnost povdarili v slovenskem prevozniku. Za koliko se je, po prihodu Aeroflota, povečalo število potnikov na liniji iz Moskve zaenkrat še ni znano, dobili pa smo podatek, da je v novembru 2018, torej prvi mesec, ko je po vzpostavitvi letov, cel mesec letel ruski prevoznik, bila rast na mesečni ravni več kot 80 odstotna, na letni ravni 2017/2018 pa se lahko na podlagi zbranih podatkov od januarja do novembra na tej liniji pričakuje do 2 odstotna rast. Če pa se bo nadaljeval takšen ali podoben trend rasti tudi letu 2019, kakršen je bil novembra, pa bo Moskva zagotovo povezava z največjo rastjo, število ruskih gostov v Sloveniji pa se zna ob tem bistveno povečati. V zadnjih letih v povprečju letno na tej liniji leti okrog 45 tisoč potnikov, rekordno leto v zadnjih nekaj letih pa sta bili leti 2012 in 2013 z več kot 62 tisoč potniki.

V Dusseldorf le še s prestopanjem

Pri Adrii so še dodali, ”da povezavo na liniji Ljubljana-Düsseldorf bo družba še naprej zagotavljala na podlagi dogovora o letih pod skupno oznako s prevoznikom Lufthansa, in sicer na povezanih letih preko Münchna in Frankfurta, vse dni v tednu”, kar sicer ni nič posebnega in je bolj kot nepomembna informacija ob informaciji, da na določeno destinacijo ne bo možno več leteti neposredno iz Ljubljane, ker preko teh dveh hubov lahko v Star Alliance mreži prevoznikov letiš praktično kamorkoli po Evropi, še posebej pa po vsej Nemčiji z Lufthanso Cityline.

Adria Airways v barvah združenja Star Alliance
  Adria Airways v barvah združenja Star Alliance

Adria bi naj z ukinjenima linijama za rusko prestolnico, kamor so leteli vsak dan (zadnji let predviden za 10. februar 2019) in v nemško gospodarko prestolnico ob reki Ren, kamor so leteli trikrat tedensko (zadnji let predviden za 7. februar 2019), želela optimizirati mrežo letov, napovedujejo povečanje števila letov za Munchen na 19-krat tedensko to poletje ter še en dodaten tedenski let iz Prištine za Frankfurt. Število letov za Dunaj, pa bi naj povečali iz 12 na 14-krat tedensko oziroma dvakrat dnevno (dodatna leta ob sobotah zvečer in nedeljah zjutraj) že od 2. marca dalje, kljub temu, da je linija v prvih desetih mesecih lanskega leta na letni ravni beležila skoraj 8 odstotni padec, povprečna zasedenost leta med avstrijsko in slovensko prestolnico pa je bila v prvem polletju 2018 komaj 55,4 odstotna (-1,6%). V povprečju na rednih letih med Ljubljano in Dunajem na leto leti med 60 in 65 tisoč potnikov.