Natisni to stran

Pred 50 leti je prvič vzletel znameniti concord

Oceni ta prispevek
(12 glasov)
02 Mar 19
Napisal Aljaž Krevs Prebrano 1118 krat
Objavljeno v Novice

Danes mineva 50 let od krstnega poleta concorda. Poleg TU-144, ki je vzletel 31. decembra 1968 obe letali ostajata edini nadzvočni letali, ki sta leteli v potniškem prometu.

2. marca 1969, 4 leta po začetku proizvodnje, je svoj prvi testni polet opravilo slovito letalo concorde, vsem poznano po značilni obliki in premičnem nosu, ki še danes ostaja edino uspešno nadzvočno potniško letalo na svetu. concorde je bil plod večletnega skupnega projekta Velike Britanije in njihovega letalskega proizvajalca British Aircraft Corporation (BAC) ter Francije s proizvajalcem Sud Aviation (kasneje Aérospatiale). Skupno je bilo v letih 1965 do 1979 izdelanih 20 letal, vključno s 6 prototipi.

Concorde je komercialno uspešno letel kar 27 let, prvič leta 1976, eno leto pred tekmecem, sovjetskim Tupoljevim Tu-144. Edini letalski družbi, ki sta potnike prevažali s concordom sta bili British Airways (tedaj še BOAC) in Air France - vsaka je upravljala 7 letal. Naročila številnih drugih družb so namreč z leti testiranj in težav, ki jih je s seboj prinesla načrtovana visoka zmogljivost ter nadzvočne operacije letala (obstojni materiali, delta krilo, novi motorji), izginila.

Največja posebnost concorda sta bili seveda njegova hitrost in potovalna višina. Lahko je letel dvakrat hitreje od zvoka (2,04 Macha ali 2180 km/h), na višini do 60.000 čevljev (18.300 m), s čimer je 100 potnikov prepeljal na cilj več kot dvakrat hitreje kot katerokoli drugo reaktivno potniško letalo. Najbolj poznan je bil let med Londonom in New Yorkom, ki ga je concorde, namesto v sedem in pol urah, opravil v treh urah in pol ali celo manj. Temu primerna je bila tudi cena povratnega poleta, okoli 10.000€, a je bila tudi ta zaradi vse dražjega goriva in dragega vzdrževanja na sploh, z leti prenizka – concorda preprosto ni bilo več možno upravljati z dobičkom, kar ostaja glavni razlog za prenehanje poletov.

Zadnji let z letalom concorde, na katerem so bili potniki, je bil opravljen oktobra leta 2003, zadnji polet nasploh pa mesec kasneje. Četudi je bilo načrtov za obuditev potniških operacij s concordom veliko, zaenkrat ostajajo neuspešni. Kljub temu pa je prihodnost za nadzvočno potniško letalstvo svetla, saj več podjetij razvija povsem nova nadzvočna potniška letala, ki bodo od concorda še hitrejša – prvi komercialni poleti so načrtovani že za leto 2023.

Več o concordu in njegovem razvoju

Foto: André Cros in Christian Kath, Wikipedia

 

Nazadnje urejano na Sobota, 02 Marec 2019 13:16