Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Airbus predstavil novi helikopter H145

Oceni ta prispevek
(4 glasov)
06 Mar 19
Napisal Prebrano 1247 krat
Objavljeno v Novice

Airbus Helicopters je na sejmu Heli-Expo 2019 v Atlanti razkrila novo-nadgrajeno različico njihovega najbolje prodajanega helikopterja H145. Največja novost je inovativni petkraki rotor, ki omogoča večjo nosilnost za 150 kilogramov, hkrati pa zagotavlja nove ravni udobja, enostavnosti in povezljivosti.

”Zelo smo veseli, da vam lahko predstavimo novi helikopter H145 tukaj v Atlanti. Nadgradnje na novem helikopterju so rezultat vaših povratnih informacij v preteklih letih, cenjeni uporabniki,” je ob predstavitvi novega helikopterja v Atlanti pozdravil navzoče glavni izvršni direktor Airbus Helicopters, Bruno Even. ”Naše ekipe so trdo delale, da bi čimprej na trg dostavili novo, nadgrajeno verzijo helikopterja z mnogimi dodanimi inovacijami ter s tem še izboljšali uporabniško izkušnjo vsem našim kupcem. Vaše zaupanje v H145 in v vse njegove predhodne različice v zadnjih desetletjih, so danes rezultat res fantastičnega helikopterja in res se vam želim zahvaliti za vašo lojalnost in stalno podporo,” je še dodal gospod Even.

Novi petkraki helikopter Airbus H145
Novi petkraki helikopter Airbus H145

Novi petkraki rotor prinaša bistveno povečanje generalnih lastnosti in zmogljivosti helikopterja, vključujoči z maksimalno vzletno težo, ki sedaj znaša 3800 kilogramov. Preprostost novega glavnega rotorja, ki je brez ležaja, bo olajšala tudi vdrževanje helikopterja in še izboljšala referenčno uporabnost ter zanesljivost helikopterja H145. Hkrati pa tovrstna inovacija izboljšuje udobje med letom tako za potnike kot posadko. Premer rotorja je nekoliko zmanjšan, kar bo omogočilo delo operativnim posadkam na še bolj omejenih območjih. Helikopter poganjata dva motorja Safran Arriel 2E.

Novi helikopter H145 prinaša novo raven povezljivosti za uporabnike skozi integriran brezžični sistem - ”wireless Airborne Communication System (wACS)” - omogoča brezhiben in varen prenos podatkov o helikopterju in podatkih o letu v realnem času. 

Novi petkraki helikopter Airbus H145
Novi petkraki helikopter Airbus H145

Helikopter naj bi bil s strani EASA-e certificiran v začetku prihodnjega leta, prve dostave novega helikopterja pa bi sledile kmalu po zaključeni certifikaciji. Airbus že obstoječim naročnikom in uporabnikom omogoča spremembo naročila in rekonfiguracijo obstoječih, že v uporabi helikopterjev, z možnostjo dostave obstoječega tipa helikopterja z določenimi novimi inovacijami, ki pa so bile predstavljene na novem helikopterju. Za slednjo možnost so se takoj odločili pri švicarski Swiss Air-Rescue Rega-I, ki bo celotno svojo obstoječo floto sedmih helikopterjev H145 rekonfigurirala z novo petkrako verzijo. Švicarji bodo prvi, ki bodo leteli pod petimi kraki. Vodja pilotov pri Regi, Heinz Leibundgut, je ob tej novice povedal: ”Naši pacienti bodo na boljšem zaradi povečane nosilnosti, ker bomo lahko poleteli na teren z več nujne medicinske opreme. To je dobrodošla novost za naše reševalne akcije, kjer je vsak kilogram pomemben, še posebej v težkih pogojih reševanja v Alpah.” Rega je v procesu zamenjave helikopterske flote iz EC145 na H145. Šest od sedmih helikopterjev H145 je že bilo dostavljenih, zadnji sledi maja letos. Rega uporablja helikopterje iz serije H145 že več kot 15 let.

Swiss Air-E rescue H145
Swiss Air-Rescue Rega H145

Razkrili nov koncept helikoptrske kabine za ambulantne prevoze na helikopterju H160

Omenjeni, novi helikopter H145, pa ni edina novost s strani Aibusa na sejmu Heli Expo. Na večjem helikopterju H160 so v sodelovanju z Metro Aviation razvili poseben koncept kabine za namene ambulantnih prevozov. Glavne novosti so aluminijasto dno kabine, ki sedaj omogoča več konfiguracijskih izvedenk helikopterja, štiri sedeže za medicinsko osebje, modularno medicinsko stojalo in nadglavni komunikacijski zaslon z možnostjo glasovnega upravljanja ter upravljanja na dotik.

Nova kabina za lažje ambulantne prevoze.
Nova kabina za lažje ambulantne prevoze.

Helikopter H160 je helikopter nove generacije srednje velikih dvomotornih helikopterjev, namenjenih za prevoze in reševanja na morju, za poslovne, zasebne in ambulantne lete ter za javne in komercialne namene. V komercialni promet bi naj bil vpeljan leta 2020. Helikopter odlikujejo največja kabina v tej kategoriji letalnikov ter široka drsna vrata, ki omogočajo lažje in enostavnejše prevoze bolnikov v kritičnih primerih.

Airbus Helicopters je vodilni proizvajalec helikopterjev za ambulantne namene. Približno 55 odstotkov od okrog 2500 helikopterjev, kateri po svetu letijo za namene helikopterske nujne medicinske oskrbe, je Airbusovih. 


Koledar objav

« December 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31