Natisni to stran

Aeroflot, Air France ter poljski LOT za poletje povečujejo kapacitete na letih iz Ljubljane

Oceni ta prispevek
(6 glasov)
11 Mar 19
Napisal Prebrano 1185 krat
Objavljeno v Novice

Trije tuji letalski prevozniki za prihajajoči poletni vozni red načrtujejo povečanje kapacitet na letih iz Ljubljane. Vzbodbudno je dejstvo, da noben od teh ni nizkocenovnik.

Embraer E190
Embraer E190

Air France, ki že vrsto let leti med francosko in slovensko prestolnico, namerava za poletni vozni red okrepiti linijo z večjimi letali skozi celoten poletni vozni red in dodati dodatne tedenske leti v vrhuncu počitniške sezone. Lete, ketere je že do sedaj opravljal ostajajo v približno istem časovnem okvirju, s prihodom v Ljubljano ob 14.uri in 40 minut, ter odhodom za Pariz 35 minut kasneje, vendar jih bo tako kot lani, opravljal s 100-sedežnimi letali tipa Embraer E190, namesto manjših Embraerjev E170, s katerimi v Ljubljano leti večino zimske sezone. Vzpostavil pa bo tudi še dodatne tedenske lete v vrhuncu poletne sezone. Med  16.julijem in 31.avgustem 2019 dodaja dodaten večerni let (AF1036/1037) trikrat tedensko, ob torkih, četrtkih in sobotah s 76-sedežnimi letali tipa Embraer 170 (lete bo prav tako opravljala družba HOP). Letalo bo iz Pariza pristalo ob 17.uri in 20 minut ter nazaj za Pariz odletelo ob 18.uri in 15 minut (vsi časi so lokalni). To je 21 dodatnih letov oziroma dodatno predvidenih 1596 sedežev. Poleg Air France-a med Brnikom in letališčem Paris Charles de Gaulle leti še slovenski prevoznik Adria Airways. Poleti bi naj za francosko prestolnico leteli devetkrat tedensko, petkrat dopoldan in štirikrat popoldan.

Rast števila potnikov na rednih letih med Ljubljano in Parizom
Rast števila potnikov na rednih letih med Ljubljano in Parizom

 

Omenjena redna letalska povezava že od vključno leta 2016 beleži zmerno rast, ki je v letu 2018 znašala že skoraj 20 odstotkov, ter prvič po letu 2011 je na tej redni povezavi lani letelo več kot 100 tisoč potnikov letno (kot zanimivost, v kar sedmih mesecih je bila lani mesečna rast več kot 20 odstotna, od tega v treh več kot 30 odstotna). Povprečna zasedenost potniške kabine je bila v prvih sedmih mesecih lani 72,1 odstotna. Rast je posledica povečanja tedenskih frekvenc Adrie Airways ter letenja v delu poletnega voznega reda lani francoskega prevoznika z večjimi Embraerji E190, katere napoveduje tudi za letos. V letu 2017 je bila povprečna letna zasedenost letal med Parizom in Ljubljano nekaj manj kot 77 odstotna. 

Hitreje do Varšave

Namesto Dashev bodo leteli z Embraerji
Namesto Dashev bodo leteli z Embraerji

Poljski letalski prevoznik LOT, po tem ko je Adria Airways lani prenehala z leti za poljsko prestolnico, to poletje ostaja edini prevoznik na tej povezavi. Poljski letalski prevoznik in član združenja Star Alliance bo v Ljubljano namesto s turbopropelerskimi Bombardier Dashi letel s hitrejšimi in večjimi (razen E170) Embraerji E170/E175/E190 in E195. Poljski LOT je lete iz Varšave vzpostavil s 1. marcem 2016, tisto leto je linija beležila več kot dvakratno rast števila potnikov, na liniji je letela še Adria Airways večkrat tedensko, tako je na tej povezavi tistega leta letelo več kot 35 tisoč potnikov, povprečna zasedenost letal pa je bil 60 odstotna. V letu 2017 sta LOT in Adria skupaj prepeljala že več kot 50 tisoč potnikov med Ljubljano in Varšavo, število razpoložljivih sedežev se je v tistem letu napram prejšnjemu dvignilo za več kot 40 odstotkov, število potnikov pa za 45.2 odstotka. Povprečna zasedenost letal je bila 61.5 odstotna (+2.4% napram letu 2016). V lanskem letu se je rast nekoliko stabilizirala, linija je beležila (le) 5 odstotno rast števila potnikov, povprečna zasedenost letal pa je bila v prvih sedmih mesecih leta za 2.8 odstotka višja, kot v enakem obdobju leto poprej. 

Rast števila potnikov na rednih letih med Ljubljano in Varšavo
Rast števila potnikov na rednih letih med Ljubljano in Varšavo

Z vpeljamo hitrejših letal LOT povečuje možnost transfernega potovanja preko Varšave, kajti čas leta bo zaradi potovalnih hitrosti letal krajši, letalo bo v poljski prestolnici pristalo prej ter posledično se bo čas za prestopanje podaljšal. Adria Airways na vseh letih LOT-a ohranja tudi svoj t.i. ”codeshare”, tako da so vsi leti za Varšavo tudi v prodaji preko adriine spletne strani, oba prevoznika sta namreč člana združenja Star Alliance in imata podpisan sporazum o skupni oznaki na LOT-ovih letih.

Aeroflot predvidoma nič več s Sukhoii

Tudi ruski Aeroflot bo po uspešnem začetku letov v zimski sezoni 2018/2019, povečal svoje kapacitete na letih za Moskvo. Po tem, ko je Adria Airways februarja opustila redne lete na njihovo najbolj legendarno in markantno destinacijo, Moskvo, Aeroflot (p)ostaja gospodar na tej liniji tudi še naprej ter bo od začetka poletnega voznega reda 2019, ki začne v letalskem prometu veljati 31.marca 2019, na tej liniji letel z večjimi letali. Namesto 87-sedežnih Sukhoiev, je za poletje napovedal Airbuse A320, katere imajo v dveh različnih konfiguracijah s kapacitetami 140 (120 v ekonomskem in 20 v poslovnem razredu) ali 158 (150 v ekonomskem in 8 v poslovnem razredu) sedežev. Airbusi sicer ne bodo novost s strani Aeroflota na Brniku, le te je že večkrat uporabil tekom zimske sezone, predvsem med vikendi in po novoletnih praznikih. 

Aeroflot za poletje najavlja lete z Airbusi A320
Aeroflot za poletje najavlja lete z Airbusi A320

Aeroflot je lete za Moskvo obnovil po petnajstih letih 28.oktobra 2018, torej lahko statistične podatke na tej redni povezavi upoštevajoč še ruskega prevoznika, začnemo objektivno gledati z novembrom dalje in to je tudi očitno. Linija, na kateri je v prvih desetih mesecih lani letela le Adria Airways je imela v povprečju na mesec slabih štiri tisoč potnikov, samo novembra, ko se je na tej liniji pridružil še Aeroflot, je bila rast že 83.6 odstotna in prepeljanih več kot pet tisoč potnikov, decembra 2018 je bila rast napram istemu mesecu v letu 2017, kar 108.3 odstotna. Skupaj je linija zahvaljujoč odličnima zadnjima mesecema lani beležila 5.3 odstotno letno rast s prepeljanimi 50532 potniki. Pod adriinim ”vodstvom” je linija v prvih desetih mesecih lani beležila v povprečju -6.9 odstotni padec. 

Odstotkovno gibanje števila potnikov na rednih letih med Ljubljano in Moskvo
Odstotkovno gibanje števila potnikov na rednih letih med Ljubljano in Moskvo

Kaj generalno omenjena povečanja pomenijo za rast šrevila potnikov na ljubljanskem letališču, je po dostopnih podatkih še težko reči. Na prvo žogo bi lahko rekli, da bo tudi letošnje leto na Brniku v znamenju rasti, spomnimo, poleg zgoraj omenjenih prevoznikov, ki povečujejo kapacitete, prihaja v pozni visoki poletni sezoni še British Airways z dvakrat tedenskimi leti za London Heathrow, ki jih namerav podaljšati še (vsaj) do konca poletnega voznega reda oz. do konca oktobra, ampak imamo na drugi strani precej manj destinacij kot lani, kajti Adria bo od lani novih linij letela le še v Sofijo, ne bo več letela za Varšavo in Moskvo, kakor že v lanskem ali delu lanskega leta. Zagotovo pa so vsa povečanja zelo dobrodošla, ponujajo večjo raznovrstnost, večjo povezljivost, večjo razpoložljivst in jasno uvidenja, da se redne nenizkocenovne linije krepijo, število potnikov raste in prevozniki sledijo povpraševanju ter povečujejo kapacitete. Za Fraport Slovenija je lahko zelo vzpodbuden podatek, da noben izmed zgoraj naštetih prevoznikov ni nizkocenovnik, ter da so njihovi potniki bolj ”zapravljivi”, torej, da pred letom potrošijo kaj več kot samo to, da bi si kupili pol litra vode en evro takoj po varnostno-kontrolni točki, sendvič in ostale prigrizke pa imeli že s sabo, kakor bi lahko na kratko opisali potnika na nizkocenovcu. :)