Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Boeing 737 MAX v Evropi do nadaljnega prepovedan

Oceni ta prispevek
(6 glasov)
12 Mar 19
Napisal Prebrano 1658 krat
Objavljeno v Novice

Po tragični nesreči letala Boeing 737 MAX 8 letalske družbe Ethiopian Airlines, je pred nekaj minutami Evropska agencija za varstvo v letalskem prometu (v nadaljevanju EASA) sprejela pričakovan ukrep s katerim želijo zagotoviti varnost potnikov.

Boeingi 737 MAX do nadaljnega v EU ne smejo letei
  Boeingi 737 MAX do nadaljnega v EU ne smejo leteti

Ko previdnostni ukrep, je EASA objavila direktivo, ki od 19:00 UTC, prepoveduje vse letalske operacije vseh letal Boeing modelov 737-8 MAX in 737-9 MAX v Evropi. Dodatno je sprejeta varnostna direktiva, veljavna isto kot prejšnja, da se prepoveduje vse komercialne lete letalskih prevoznikov iz tretjih držav po Evropski uniji, v Evropsko unijo in iz Evropske unije. Direktiva se ne navezuje na tehnične, testne in pozicijske lete brez potnikov, katerih, predvsem slednjih se bodo letalske družbe v prihodnjih urah in dneh posluževale, ker bodo želele preleteti svoja letala na matična letališča in do svojih tehnikov, ki bodo sledili nadaljnim ukrepom s strani varnostnih organov ter proizvajalca letal.

Preiskavo nedeljske letalske nesreče vodijo etiopijski organi ob podpori Nacionalega odbora za varnost v letalskem prometu, saj je bilo udeleženo letalo načrtovano in izdelano v Združenih državah Amerike. EASA je ponudila svojo pomoč pri podpori v tej preiskavi. 

EASA nenehno analizira in preiskuje podatke, ki so na voljo. Iz EASA-e še poudarjajo, da je preiskava še v teku, ter da je še prezgodaj sklepati o vzroku nesreče. 

Do tega trenutka so poleg EASA-e že pred tem prepovedale letenje določene druge države: Avstralija, Belgija, Kitajska (samo za domače prevoznike). Nemčija, Indonezija, Irska, Italija, Malezija, Norveška, Poljska, itd. Spisek se iz minute v minuto daljša, vendar ameriška FAA zagotavlja in hkrati ”brani” Boeinga, da je letalo varno ter da zaenkrat še nimajo povoda sprejeti tako drastičnega ukrepa, vendar so v konstantnem stiku s proizvajalcem letala in preiskovalci v Etiopiji. Lahko rečemo, ker tokrat Boeing zaradi varnosti ni prizemljil svojih letal tipa Boeing 737 MAX 8 in 9, so jih, razen držav in letalskih prevoznikov v Severni Ameriki, praktično vsi ostali. Zagotovo je po letu 2013, ko so bili nekaj časa prizemljeni takrat njihovi Dreamlinerji, to največja kriza ameriškega proizvajalca letal v zadnjih desetletjih. Nikoli si verjetni pri Boeingu niso mislili, da bodo vsa njihova letala MAX, na katerih temelji njihov razvoj ozkotrupnih letal, v določenem trenutku zaradi varnostnih razlogov prizemljena ter imela v tako kratki zgodovini za sabo že dve letalski nesreči večjega obsega. 

Po objavi direktive s strani EASA-e, je ob 20:21 tudi Slovenija objavila NOTAM (pomembno obvestilo za pilote) s številko A0253/19, da je do nadaljnega prepovedano letenje z letali Boeing 737 MAX 8/9 v slovenskem zračnem prostoru ter da bodo vsi načrti leta za ta tip letala zavrnjeni. 

NOTAM objavljen s strani slovenskih pristojnih organov
NOTAM objavljen s strani slovenskih pristojnih organov

Je bila odločitev EASA-e preostra?

EASA je obvestilo o prepovedi letal Boeing 737 MAX 8/9 objavila le dobro uro pred tem, ko je le to začelo veljati. Niso pomislili, da bodo s tem več stoterim potnikom, ki so v tistem času že bili na letih proti domu, uničili zaključek počitnic in jih spravili v položaj, ko ne bodo mogli priti do svojih domov kakor so predvidevali. Več letal prevoznika TUI je bilo preusmerjenih na letih iz Sredozemlja za Srednjo in Zahodno Evropo. Let iz Hurgade za Bruselj je bil preusmerjen v italjansko Bologno, iz Hurgade za Amsterdam preusmerjen v Sofijo, let iz Banjula za Amsterdam preusmerjen v Las Palmas na Kanarskih otokih. Ukrep bi lahko bil nekoliko mehkejši in bi lahko izjemoma dovoljeval evropskim letalskim prevoznikom zaključek poleta do ciljne destinacije, v kolikor je letalo v času naznanitve obvestila že poletelo iz odhodnega letališča ter je kritična faza leta, v kateri sta se naredili obe nesreči tega letala, že mimo.


Koledar objav

« Januar 2023 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31