Natisni to stran

Zaljubljeni v letenje - Drago Gabriel

Oceni ta prispevek
(2 glasov)
19 Mar 19
Napisal Prebrano 898 krat
Objavljeno v Novice

Gabi je v svoji karieri med drugim z letalom PO-2 vozil tudi akrobata Dragoljuba Aleksića.

Drago se je rodil kot prvi otrok 16. junija 1930 v ljubljanski mestni porodnišnici, v kateri so rojevale žene državnih uradnikov. Družina je v Borovnici živela prvih šest let Gabijevega otroštva, potem pa so se preselili v Litijo. Gabi je tam obiskoval prvi razred osnovne šole. Od vsega se najbolj spomni, da je tam prvič videl letalske modelarje in njihove modele, kar ga je zelo prevzelo.

Izsek iz knjige Zaljubljeni v letenje

Drago Gabriel se spominja, da je na enem od nastopov v Postojni Dragoljub visel na lestvi pod letalom in izvajal razne figure. Ena izmed njih je bila tudi držanje oprimka z zobmi, saj je delal tudi reklamo za zobno kremo. »V nekem trenutku akrobata nisem več videl. Pihal je rahel severni veter. Na letalu Po-2 je bilo na levi strani okno, da si lahko gledal dol, saj je bilo tudi bombnik. Med letom je potreslo in tudi komande so se zdele malo čudne. Ustrašil sem se, da sem ga izgubil oziroma da je padel in se ubil. V naslednjem zavoju sem ga na srečo zagledal in nastop se je srečno končal. Dragoljub mi je potem rekel, da je bil to najbolj črn dan v njegovem življenju. Z zastavo v roki se je z zadnjimi močmi z zobmi držal oprimka in se komaj zvlekel nazaj na lestev in v letalo.«

Še več zanimivih zgodb na 350 straneh lahko preberete v knjigi Zaljubljeni v letenje.

Knjigo Zaljubljeni v letenje lahko naročite na email: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Nazadnje urejano na Torek, 19 Marec 2019 08:36