Natisni to stran

V poletnem voznem redu bogatejša ponudba letov iz Ljubljane

Oceni ta prispevek
(4 glasov)
27 Mar 19
Napisal Prebrano 1390 krat
Objavljeno v Novice

V poletnem voznem redu, ki bo v veljavi od 31. marca do 26. oktobra 2019, bodo potniki z Letališča Ljubljana lahko potovali z 12 rednimi letalskimi prevozniki in več kot 260 rednimi leti na teden na 27 destinacij v 20 držav. Vzpostavljena bo že četrta povezava iz Ljubljane v London, novo linijo na letališče Heathrow bo julija predstavil prevoznik British Airways. Domači prevoznik bo ponujal 16 povezav, obstoječi tuji redni prevozniki povezave ohranjajo, nekateri bodo povečali obseg in kapaciteto letov. Pestra bo tudi ponudba čarterskih letov, saj je napovedanih 21 čarterskih linij.

Domači prevoznik Adria Airways bo letel na 16 destinacij: Amsterdam, Bruselj, Dunaj, Frankfurt, Kopenhagen, Manchester, München, Pariz, Podgorica, Praga, Priština, Sarajevo, Skopje, Sofija, Tirana in Zürich. Z dodatnimi leti bodo okrepili povezave v München, Zürich in Skopje.

Letalski prevoznik Aeroflot v poletnem voznem redu nadaljuje z novostjo iz zimske sezone in ohranja dnevne lete v Moskvo, ponudil pa bo večje letalo (namesto Sukhoi Superjet 100 bo letel z Airbus A320). Sicer dnevno povezavo v Pariz bo v konici poletne sezone z dodatnimi leti in večjim letalom okrepil prevoznik Air France. Več letov v primerjavi z zimo bo ponudil še prevoznik LOT Polish Airlines, ki bo v Varšavo z julijem uvedel dodatni nedeljski let (skupaj bo letel osemkrat tedensko). Air Serbia bo v Beograd iz Ljubljane ponujala 14 letov tedensko, tri na teden pa bo v Podgorico opravil Montenegro Airlines. Prevoznik Turkish Airlines bo v Istanbul letel dvakrat dnevno, s 6. aprilom bo operacije s starega prestavil na novo istanbulsko letališče. Po zimskem premoru se na Brnik vrača prevoznik Finnair s petimi leti na teden v Helsinke.     

Nizkostroškovniki ohranjajo enak obseg letenja iz Ljubljane. Transavia bo ponujala pet tedenskih letov v Amsterdam. EasyJet bo v Berlin letel trikrat tedensko, štirikrat tedensko na londonski Gatwick in desetkrat tedensko na londonski Stansted. V britansko prestolnico bodo potniki lahko poleteli še z Wizzairom, in sicer štirikrat v tednu na letališče Luton, madžarski prevoznik pa bo še naprej dvakrat tedensko letel tudi v Bruselj (letališče Charleroi).

Julija z leti na Heathrow prihaja British Airways

V vrhuncu poletne sezone bo ponudbo letov na ljubljanskem letališču obogatil British Airways. Med 15. julijem in  2. septembrom bo britanski letalski prevoznik dvakrat tedensko letel med Londonom in Ljubljano, in sicer v ponedeljek in petek. S privlačnim urnikom bo ne le zbližal obe prestolnici, temveč približal Slovenijo svetu. Letališče Heathrow je eno najbolj prometnih svetovnih vozlišč, od koder je mogoče potovanja nadaljevati po celem svetu. Sprva načrtovano 180-sedežno letalo Airbus 320 bo na liniji z Ljubljano ob ponedeljkih nadomestilo večje, 220-sedežno letalo Airbus 321.

Pestra ponudba čarterskih letov

Za poletni vozni red je letenje napovedalo sedem čarterskih prevoznikov. V sodelovanju s turističnimi agencijami bodo ponujali 21 čarterskih povezav na priljubljene počitniške destinacije v Grčiji, Egiptu, Turčiji, Tuniziji, Španiji, Italiji in Izraelu. 

Leto 2018 rekordno, rast prometa se nadaljuje

Prek ljubljanskega letališča je v 2018 potovalo največ potnikov v njegovi zgodovini, natančneje 1.818.229. Rekord iz leta 2017, ko smo ob koncu leta našteli 1.688.558 potnikov, smo dosegli 25. novembra 2018. Rast prometa se nadaljuje tudi letos, v januarju in februarju 2019 je bilo skupaj oskrbljenih 209.661 potnikov, kar je v primerjavi z enakim obdobjem lani za 4,8 odstotke več. Število premikov letal se je v tem obdobju povečalo za 5,3 odstotkov, skupnega tovora pa je bilo v prvih dveh mesecih letošnjega leta za 2,2 odstotka več kot lani.

 

Nazadnje urejano na Sreda, 27 Marec 2019 11:22