Natisni to stran

Stečaji letalskih družb

Oceni ta prispevek
(4 glasov)
02 Apr 19
Napisal Franci Jeraj Prebrano 1407 krat
Objavljeno v Novice

Leto 2019 se je šele dobro začelo, pa je na seznamu propadlih letalskih družb že novo ime, zagotovo ne zadnje v letošnjem letu.

28. marca je prenehala poslovati islandska nizkocenovna letalska družba WOW Air. Na nek način je bila »pionir« med nizko cenovnimi letalskimi družbami na čez atlantskih poletih. Njeno barvito vijolično barvo letal bomo pogrešali na evropskem nebu. Letalska družba je bila reden gost na ljubljanskem letališču, kjer je servisirala svoja letala.

Pred tem je 5. februarja bankrotirala nemška Germania. Iz čarterske letalske družbe se je preoblikovala v rednega prevoznika predvsem na evropskih progah. Še vedno pa je opravljala čarterske polete večinoma iz Nemčije in Avstrije. Letno je prepeljala okoli 4 milijone potnikov in je imela okoli 850 zaposlenih. Njena flota je štela 30 letal, naročenih je imela 25 letal.

16. februarja je propadla tudi britanska regionalna letalska družba Flybmi. Letela je predvsem na evropskih progah z letali tipa Embraer ERJ-135/145. Letno je prepeljala okoli pol milijona potnikov.

Med ostalimi vidnejšimi letuškimi družbami, ki so letos propadle so še ameriška regionalna letalska družba California Pacific, ki je delovala v Kaliforniji z letali ERJ-145; Insel Air letalski prevoznik iz nizozemskih Antilov, ki je imel v floti 3 letala Fokker 50; Tajik Air iz Tadžikistana katere začetek delovanja sega v leto 1923 ter Asian Express Airline, prav tako iz Tadžikistana.

Če se ozremo še v leto 2018 – v tem letu so prenehale delovati letalske družbe Primera Air (Danska); ruska Saratov Airlines (ena izmed redkih letalskih družb, ki je imela v floti letala Antonov An-148); Small Planet Airlines (Litva, naslednica letalske družbe FlyLaL); Privat Air (Švica, osredotočena na poslovne in VIP lete); Skywork Airlines (Švica), Cobalt Air (Ciper); VLM Airlines (Belgija, ena od zadnjih operaterjev letal Fokker 50); FlyViking (Norveška); Dart Airlines (Ukrajina);  Nextjet (Švedska); OneJet (ZDA); Wataniya Airways (Kuvajt, z enim operativnim letalom A320); PAWA Dominicana (Dominikanska republika) ter morda še katera.

foto: Franci Jeraj

 

Nazadnje urejano na Ponedeljek, 01 April 2019 22:14