Natisni to stran

Evropska komisija sofinancira postavitev in implementacijo Datalink sistema, družbe Kontrola zračnega prometa Slovenije

Oceni ta prispevek
(1 glas)
02 Apr 19
Napisal Prebrano 986 krat
Objavljeno v Novice

Evropska komisija je podprla projekt »Air Ground Datalink Implementation« (Datalink), ki ga izvaja Kontrola zračnega prometa Slovenije, d.o.o. (KZPS, d.o.o.).

Projekt Datalink Evropska unija sofinancira preko instrumenta za povezovanje Evrope (CEF) v višini 145.688,73 EUR. Projekt, ki prispeva k enotnemu evropskemu nebu (SES) s poudarkom na uvajanju novih tehnologij in najboljših praks, je spremljal Sesar Deployment Manager (SDM).

Projekt se nanaša na nakup in implementacijo Datalink sistema, namenjenega vodenju in nadzoru zračnega prometa.

»Projekt bo prispeval k boljši komunikaciji oziroma izmenjavi sporočil med kontrolorji zračnega prometa in piloti letal. S tem bomo delno lahko nadomestili govorno komunikacijo, ki sedaj poteka preko radijskih postaj.«, pravi direktor KZPS, d.o.o. dr. Franc Željko Županič.

Zasloni na delovni poziciji kontrolorja zračnega prometa v trenutku vzpostavitve CPDLC
  Zasloni na delovni poziciji kontrolorja zračnega prometa v trenutku vzpostavitve CPDLC

Cilj projekta je vzpostaviti tehnologijo, ki se uporablja za izmenjavo podatkov. V prvi fazi je to  komunikacija med kontrolorji zračnega prometa in piloti letal tako imenovani CPDLC - Controller Pilot Datalink Communication. V zračnem prostoru Republike Slovenije je te vrste komunikacija omogočena nad višino 7500m (24500 čevljev), oziroma nivoja letenja 245.

V okviru projekta je KZPS, d.o.o. sama izvedla ustrezen razvoj in nadgradnjo RDD – Radar Data Display in FDPS – Flight Data Processing System ter kupila strojno in programsko opremo, ki omogoča procesiranje in izmenjavo podatkov s ponudniki telekomunikacijskih A/G storitev.

Prva komunikacija med kontrolorjem zračnega prometa in pilotom preko CPDLC je bila vzpostavljena 16. 1. 2019.

Na naslovni fotografije primer dialoga med kontrolorjem zračnega prometa in pilotom.

foto: KZPS

 

Nazadnje urejano na Torek, 02 April 2019 13:43