Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Airbus bo naredil še dodatno BelugoXL

Oceni ta prispevek
(4 glasov)
11 Apr 19
Napisal Prebrano 958 krat
Objavljeno v Novice

Airbusova flota letal BelugaXL bo dopolnjega še z enim letalom za namene optimalnega notranjega transporta ob povečani proizvodnji.

Prvi dve BelugiXL na Airbusovi ploščadi v Toulouseu
Prvi dve BelugiXL na Airbusovi ploščadi v Toulouseu

Povečanje flote iz prej predvidenih petih velikih transportnih letal BelugaXL na dodatno šesto, bo zagotovilo kapacitete namenjene za transport večjih letalskih delov, ki so bili predvideni za prevoz z novimi Airbusovimi transportnimi letali ter povečalo obseg možnosti notranjega transporta ob nenačrtovanih scenarijih proizvodnje v prihodnosti. Pri Airbusu sicer poudarjajo, da želijo z dodatnim letalom biti pripravljeni na povečanje obsega proizvodnje zaradi rasti letalskega prometa, ampak skoraj zagotovo imajo v mislih, da se lahko pojavijo krize  pri največjem konkurentu Boeingu, kakršna je trenutna z letali MAX ter bodo zaradi potreb letalskega trga, ki pa nujno potrebuje nova/dodatna letala morali povečati obseg proizvodnje.

”Leta do sedaj lahko vidimo situacije kot je povečanje števila naročil in obsega proizvodnje, moramo računati tudi na to, da je možno, da bo kateri izmed letal zaradi nepredvidljivih zadev prizemljen, za to bomo naredili še šesto letalo, ki bo dopolnil naš del notranjega transportnega omrežja,” je pojasnil gospod Bertrand George, vodja programa BelugaXL pri Airbusu. 

Druga BelugaXL po izhodu iz hangarja za poslikavo letal
Druga BelugaXL po izhodu iz hangarja za poslikavo letal

Prvo letalo BelugaXL je opravilo prvi let julija 2018 in se sedaj uporablja za namene testnih ter modifikacijskih letov na različnih letališčih po vsej Evropi, kjer je predvideno, da bodo transport opravljali s tem letalom. V februarju so z njim opravili prvi transport, letalo je prepeljalo krila letala Airbus A350 XWB iz nemškega Bremna v francoski Toulouse. Druga BelugaXL je bila pred dnevi prepeljana iz hangarja za poslikavo letal v Toulouseu v končni poslikavi.

Letala BelugaXL bodo uradno začela leteti na letih za potrebe Airbusovega notranjega transporta v drugi polovici letošnjega leta, do leta 2023 pa predvidevajo, da bo že vseh šest novih letal uspešno letelo med njihovimi proizvodnimi središči. Omenjene BelugeXL bodo nadomestile sedanjih pet Belug ST, katere so zasnovane na podlagi letala Airbus A300-600. ”Pri Airbusu še ne vemo točno kaj bodo naredili z obstoječimi Belugami ST po letu 2023, zagotavimo pa lahko, da jih ne bomo odpisali ter da lahko letijo še vsaj naslednjih 10 do 20 let. V tej fazi imamo v mislih več scenarijev, od prodaje letalskim družbam, ki se ukvarjajo z letalskimi izvendimenzijskimi prevozi, do uporabe letal v kateri drugi Airbusovi divizji,” je povedal gospod Philippe Sabo, vodja hčerinske družbe Airbus Transport International, ki operira s floto Airbusovih Belug.  

Medtem, ko nova BelugaXL pridobiva vsa dovoljenja in certifikate, da bo vpeljana v promet, sedanje Beluge ST nadaljujejo z nemotenim letenjem med Airbusovimi proizvodnimi središči, ki so po vsej Evropi.

 

Fotografije: Airbus 

Nazadnje urejano na Četrtek, 11 April 2019 09:10

Koledar objav

« Januar 2023 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31