Natisni to stran

Švicarji razvili avtonomni dron za reševanje in iskanje oseb

Oceni ta prispevek
(3 glasov)
13 Apr 19
Napisal
Objavljeno v Novice

Švicarska družba za reševanje in prevoz poškodovanih ter obolelih oseb, Rega, je predstavila na novo razvit dron, katerega bodo uporabljali za namene iskanja in lociranja oseb, ko vremenske ali druge okoliščine ne bodo dopuščale poleta s helikopterjem.

Dron, ki je opremljen z različnimi senzorji in termalno kamero, bo avtonomno skeniral večja območja ter s tem pomagal locirat osebe, ki nujno potrebujejo pomoč zaradi bolezni, poškodb ali pa so se na goratih terenih zaplezale ali izgubile. Rezultat projekta, na katerem je Rega intenzivno delala zadnje leto in pol, je razvitje novega lastnega drona. Le ta je bil sedaj le predstavljen javnosti ter letos še ne bo zaživel v realnosti, kajti pri Regi nadaljujejo s testiranji v najrazličnejših situacijah, predvideno pa je, da bi ga lahko v prvi iskalni akciji uporabili v začetku prihodnjega leta.

Regin avtonomni dron
Regin avtonomni dron

”Od ustanovitve Rege, je le ta nenehno uporabljala najsodobnejšo tehnologijo za nadaljnjo izboljševanje izvajanja reševanja s pomočjo helikopterjev in letal ter da bi lahko pomagali še več ljudem v stiski,” je ob predstavitvi drona povedal Ernst Kohler, glavni izvršni direktor Rege. ”Prepričan sem, da bo naš dron širil našo dejavnost ter obseg dela še naprej,” je še dodal gospod Kohler. Pri razvoju smo v Regi uporabili desetletja izkušenj pri vodenju neštetih misij reševanja in iskanja. Samo v zadnjem letu dni so iz zraka iskali in reševali okrog 160-krat. 

”Razvoj tehnologije dronov smo opazovali že v zgodnji fazi in vedno smo bili prepričani, da bi nam tovrstna tehnologija z brezpilotnimi plovili pomagala, zlasti pri iskanju in reševanju človeških življenj,” pravi Vodja helikopterskih operacij pri Regi, gospod Sascha Hardegger, ki je tudi član projektne ekipe za razvoj lastnega avtonomnega drona. Pri Regi na trgu niso našli brezpilotnika, ki bi ustrezal vsem njihovim zahtevam. Njihove zahteve so bile, da bi bil letalnik majhen, lahek in čimbolj avtonomno fleksibilen tudi več kilometrov in ur po začetku operacije in tudi brez vizualnega kontakta s posadko drone na zemlji. ”Ker smo tovrstno brezpilotno plovilo želeli čimprej, smo se odločili, da ga bomo ob sodelovanju določenih partnerjev razvili sami,” je bil navdušen gospod Hardegger ob predstavitvi njihove najnovejše priobitve. V Regi so zadnjih 18 mesecev intenzivno delali na razvoju lastnega drona s ciljem, narediti dodatno operativno napravo za iskanje in reševanje v prihodnosti. 

Integrirani sistemi na dronu
Integrirani sistemi na dronu

Dron je kot majhen helikopter

Dron na prvi pogled izgleda podobno kot helikopter, ima trokraki rotor s premerom nekaj več kot dva metra, vendar po kaj drugega pa ima bolj malo skupnega s komercialno dostopnimi miltikopterskimi droni. Med iskanjem leti na višini med 80 in 100 metrov nad terenom, uporablja satelitsko navigacijo, med letom skenira večje iskalno območje in avtonomno sledi predhodno določeni poti. Zahvaljujoč integriranemu sistemu za preprečevanje trkov s pripadajočimi shranjenimi podatki in digitalnimi modeli  terena in ovir, lahko dron povsem samostojno zazna in se izogne ostalim zračnim plovilom ter oviram, kot so daljnovodi. Dron se ne bo uporabljal nad gosto naseljenimi območji ali v bližini letališč in vzletišč. Dron je za izjemne primere, ko se ne more vrnit do operaterja, opremljen tudi z zasilnim padalom.

Shema kako bo potekalo reševanje s pomočjo drona
Shema kako bo potekalo reševanje s pomočjo drona

Različni integrirani senzorji na dronu dajejo možnost lociranja iskanih oseb iz zraka. Signali infrardeče in dnevne kamere so analizirani v realnem času s pomočjo algoritma o samoučenju. Ta programska oprema se še dodatno razvija v sodelovanju s švicarsko državno tehniško visoko šolo Zurich (ETH Zurich). Algoritem deluje na podlagi vzorca slikovnih pik in če ob zaznanem tovrstnem vzorcu domneva, da je zaznal oziroma našel osebo, dron le te informacije takoj posreduje njegovemu upravljalcu na zemljo, ki jih posreduje dalje reševalno-iskalnim ekipam na terenu. Načrtujejo pa tudi uporabo integrirane funkcije iskanja oddajanja signalov mobilnih telefonov, katere imajo ponavadi pri sebi iskane osebe. Takšne vrste način iskanja bo za drona še enostavnejši, kajti bo lahko mobilni signal telefona v nenaseljenem območju zaznal z višine več sto metrov, posledično pa verjetno tudi lastnika mobilnega telefona, ki nujno potrebuje pomoč. Tovrstni način iskanja trenutno intenzivno preizkušajo v sodelovanju s policijo, ki je odgovorna za nujno iskanje pogrešanih oseb, kajti posebno pozornost morajo nameniti zaščiti občutljivih osebnih podatkov. 

Dron vodita dva člana posadke, pilot drona ter operater
Dron vodita dva člana posadke, pilot drona ter operater

”Tudi, če je dron brez posadke in lahko leti avtonomno, še vedno potrebuje izšolano in usposobljeno osebje, ki mu daje podporo in usmeritve, to sta operator in pilot, ki na tleh sodelujeta še z ostalimi različnimi reševalnimi ekipami za čim bolj učinkovito uporabo drona,” je razložil gospod Sascha Hardegger. ”Iskanje oseb v težkih razmerah lahko pripelje do srečnega konca le, če pride do tesnega sodelovanja in usklajevanja vseh iskalno-reševalnih ekip. V določenih primerih bo dron zelo koristna pomoč, ampak nikoli ne bo povsem nadomestil naših helikopterskih posadk. Če bo iskanje in reševanje obolelih ali poškodovanih oseb z dronom uspešno, bomo le te po tem, ko bodo oskrbljeni s strani medicinskega osebja poskušali prepeljat do bolnišničnih ustanov s helikopterji ali z zemeljskimi prevoznimi sredstvi,” je princip dela pojasnil gospod Hardegger.

Rega razpolaga s floto novih helikopterjev Airbus H145
Rega razpolaga s floto novih helikopterjev Airbus H145

Rega je v letu 2018 pomagala, opravila in prepeljala največ pacientov v zgodovini. Regin operativni center je organiziral skupno 17124 misij v letu 2018 in na njih oskrbeli za 11579 pacientov, kar je za 7.3 odstotka več kot leta 2017 in v povprečju kar dve začeti misiji na uro in 32 pacientov na dan.  Najbolj ”živahtno” je pri Regi poleti zaradi številnih helikopterskih posredovanj v gorah. Lani so jih izvedli 12573 (+6.8%), kar je bila logična posledica ugodnih vremenskih razmer v švicarskih gorah lansko poletje. Švicarska meterorološka organizacija je sporočila, da je bilo poletje 2018 tretje najtoplejše po letu 1864 od kar opravljajo meritve. Statistično največ helikopterskih posredovanj opravijo ob ugodnih vremenskih razmerah in v času počitnic v Švici. V letu 2018 so imeli za 166.2 milijona švicarskih frankov prihodkov in čistega dobička v višini dveh milijonov švicarskih frankov. Rega se v celotni meri financira sama in ne potrebuje zunanjega kapitala za svoje delovanje in investicije.