Natisni to stran

Dan slovensko-ameriškega prijateljstva in zavezništva

Oceni ta prispevek
(1 glas)
15 Apr 19
Napisal UP-RS Prebrano 755 krat
Objavljeno v Novice

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je v soboto udeležil tradicionalne slovesnosti "Dan slovensko-ameriškega prijateljstva in zavezništva", kjer je nastopil kot slavnostni govornik.

Predsednik republike je ob 75. obletnici strmoglavljenja ameriškega bombnika B-17 položil venec k spominski plošči v spomin osmim članom posadke, ki so ob tem izgubili življenje.

Tradicionalne slovesnosti "Dan slovensko-ameriškega prijateljstva in zavezništva" v Andražu nad Polzelo se je udeležil tudi ameriški kongresnik Paul A. Gosar, ki se na povabilo predsednika republike mudi na obisku v Sloveniji.

"Slovenski duh darežljivosti in pogum je tisti, ki je prinesel up in luč ameriškim vojakom, ko so jih sestrelili z neba. Počaščen sem, da sem tukaj ne le kot Američan, kot član kongresa, temveč tudi kot vnuk priseljencev iz Slovenije. To je redek in poseben primer, da danes lahko tu stojim in se spominjam dolgega in trajnega prijateljstva med Slovenijo in ZDA," je povedal Gosar.

Na območje Andraža nad Polzelo je 19. marca leta 1944 strmoglavil poškodovan ameriški bombnik B-17, ki je skupaj z 233 bombniki 15. ameriških letalskih sil poletel iz Italije. Njihov cilj je bil uničenje tovarne Steyer, ki je takrat služila nemški vojaški industriji. Osem letalcev iz bombnika je umrlo na kraju nesrče, dva pa sta preživla.

Foto: UPRS/STA

 

Nazadnje urejano na Nedelja, 14 April 2019 08:01