Natisni to stran

British Airways po 18 letih ponovno na Brniku

Oceni ta prispevek
(5 glasov)
16 Jul 19
Napisal Prebrano 1017 krat
Objavljeno v Novice

Po osemnajstih letih, se je včeraj zvečer na Brnik vrnil britanski nacionalni prevoznik British Airways (BA).

Ljubljana in London sta od včeraj povezana s štirimi letališči. Luton, Heathrow, Stansted in Gatwick. Pred dvajsetimi leti ja BA letel na letališče Gatwick, Adria Airways pa na Heathrow. Danes Adria v London ne leti več.

Lete med Letališčem Ljubljana in londonskim Heathrowom prevoznik vzpostavlja v vrhuncu poletne sezone. Sprva načrtovano 180-sedežno letalo Airbus 320 bo na liniji z Ljubljano ob ponedeljkih nadomestilo večje, 220-sedežno letalo Airbus 321. Včeraj je bilo ob prihodu na Brnik polno, v odhodu pa je imelo 94 potnikov. Cene vozovnic se začnejo pri 80 evrih. Leteli bodo ob ponedeljkih in petkih.

Zmago Skobir, poslovodni direktor Fraporta Slovenija je povedal, da gre za velik dosežek v sled truda ljubljanskega letališča, slovenskega turizma in tudi gospodarstva in dodal: »BA predstavlja dodano vrednost. Povezava med Ljubljano in Heathrowom pomeni za slovenske potnike in poslovni svet dodano vrednost v smislu boljših povezav po celem svetu. Upam, da bo ta linija uspešna, da bo tej liniji sledilo celoletno letenje in več poletov.« Med državam je lani potovalo okrog 240.000 potnikov.

Skobir je ob tem povedal, da je bil prevoznik ob uvedbi linije deležen določenih ugodnosti oziroma vzpodbud in da letališče prevozniku ne predstavljajo velikega stroška. Ali bo linija obstala ali ne pa je izključno ekonomsko vprašanje.

Sophie Honey, veleposlanica Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske v Sloveniji je izrazila veliko zadovoljstvo ob povratku BA v Slovenijo in dodala: »Gospodarske vezi med državama se krepijo. Povezava je dobrodošla tudi za 700 Britancev, ki živijo v Sloveniji in nekaj tisoč Slovencev, ki živijo v Veliki Britaniji. Prepričana sem, da se bodo z odprtjem nove neposredne povezave med Londonom in Ljubljano poslovne in turistične vezi med Veliko Britanijo in Slovenijo utrdile in še izboljšale.  Upam, da bo British Airways prepoznal Ljubljano kot dovolj zanimivo in v prihodnosti vzpostavil tudi redno linijo med obema letališčema.«

Na polno zasedenem prvem letalu je bil slovenski veleposlanik v Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske, mag. Tadej Rupel. Ob prihodu v domovino je povedal: »Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske v političnem, gospodarskem, znanstvenem in kulturnem smislu za Slovenijo predstavlja pomembno državo partnerico, s katero imamo razvejene in vsestranske odnose. Britanski trg ponuja priložnost tudi za nadaljnjo krepitev odličnega gospodarskega sodelovanja, kjer se med drugim iz leta v leto beleži konstantno naraščanje blagovne menjave med državama. V lanskem letu je tako vrednost skupne menjave blaga presegla 1 milijardo evrov in je v primerjavi z letom prej narasla za skoraj 11 odstotkov. Poleg tega je britanski trg uvrščen med ključne tuje trge Slovenije na področju turizma, kjer prav tako beležimo konstantno povečevanje prihodov britanskih gostov v Slovenijo.«

Emil Delibashew, regionalni komercialni direktor British Airways & Iberia je povedal, da bodo v Ljubljano leteli do 2. septembra. Potem pa bo sledila analiza, ki bo dala odgovor ali bodo lete prihodnje leto obnovili ali ne i dodal: "Povratne informacije tako poslovnih kot turističnih potnikov so izjemno pozitivne in zelo smo zadovoljni, ker ob stoletnici v našo globalno mrežo dodajamo tudi slovensko prestolnico. Svojo ponudbo neprestano razvijamo zavezani smo k temu, da našim strankam ponudimo še večjo izbiro destinacij po konkurenčnih cenah. Prepričani smo, da bo nova povezava to poletje velika uspešnica med britanskimi obiskovalci."

Angleški gostje so za slovenski turizem zelo pomembni. »Letalska linija je velikega pomena za nadaljevanje pozitivnega trenda števila britanskih gostov, ki so v lanskem letu ustvarili 470.000 prenočitev, kar je za 10 odstotkov več kot leto prej«, je razložila mag. Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije, in dodala: »Veseli nas nova letalska linija največjega britanskega letalskega prevoznika v Slovenijo, saj je tako ljubljansko letališče ponovno povezano z največjim britanskim in najbolj frekventnim evropskim letališčem Heathrow, ki se ponaša tudi z največjim številom čezatlantskih poletov. Zato je vzpostavitev te povezave velikega pomena tudi za povečanje dostopnosti Slovenije potnikom z oddaljenih trgov.«

Kot zanimivost lahko povemo, da je bil sopilot na prvem letu v Ljubljano slovenskega rodu Valentino Bartol. Letalsko pot je začel pri Ryanairu, sedaj p aže štiri letal eti pri BA.

Posadka BA in sopilot Valentino Bartol prvi z leve
  Posadka BA in sopilot Valentino Bartol prvi z leve ter Emil Delibashew

V letališkem prometu več potnikov kot pred enim letom

Adria je imela pred desetimi leti 80 odstotni delež na Brnik, danes je ta delež 50%. Ob velikih težavah Adrie Airways imajo na Brniku tudi scenarij kako morebitni izpadli promet čim prej nadomestiti. Skobir je ob tem povedal, da si želijo linij tudi tam kjer Adria ni prisotna. Trg iščejo na Iberskem polotoku, Skandinaviji in Arabskem polotoku.

Z Letališča Ljubljana je v maju 2019 odpotovalo ali na to letališče pripotovalo okoli 169.800 potnikov, kar je za 1 % več kot v maju 2018. Letala največjega slovenskega letalskega prevoznika so v maju 2019 prepeljala okoli 103.500 potnikov ali 12 % manj kot v maju 2018 in opravila 86,7 milijona potniških kilometrov ali 23 % manj kot v maju 2018.

Junija 6,7-odstotna rast

Čez poletje je v London z Brnika mogoče potovati s tremi letalskimi prevozniki na štiri londonska letališča. Leti britanskega nacionalnega prevoznika bodo dodatno vplivali na rast prometa na ljubljanskem letališču. Leta 2018 je čezenj potovalo največ potnikov v njegovi zgodovini, natančneje 1.818.229, od tega med Ljubljano in Londonom približno 240.000. Rast prometa se nadaljuje tudi letos. Junija je prek ljubljanskega letališča potovalo 188.662 potnikov, kar je 6,7 odstotka več kot junija lani. Skupno število potnikov ob polletju je bilo 859.557 oziroma 3,4 odstotke več kot v primerljivem lanskem obdobju.

Investicije v Fraportu Slovenija

Fraport Slovenija namerava v naslednjih štirih letih na Brniku investirati 40 milijonov evrov. Največja investicija bo nov potniški terminal, ki ga bodo začeli graditi že letos.

Skobir v prihodnosti obljublja tudi nove linije, tako v nove države, kakor tudi povečanje frekvenc na obstoječih linijah.

 

Nazadnje urejano na Torek, 16 Julij 2019 09:42