Natisni to stran

Letališče v Mariboru bo jutri zaprto

Oceni ta prispevek
(2 glasov)
17 Jul 19
Napisal Prebrano 1159 krat
Objavljeno v Novice

Družba Aerodrom Maribor d.o.o. je dne 15.01.2019 obvestila Ministrstvo za infrastrukturo, da odpoveduje najemno pogodbo za Letališče Edvarda Rusjana Maribor. Odpovedni rok se izteče danes.

Potem ko je DRI upravljanje investicij, d.o.o. z Ministrstvom za infrastrukturo sklenil pogodbo za izvajanje storitev obratovanja Letališča Edvarda Rusjana Maribor, je 2.7.2019 oddal vlogo za pridobitev obratovalnega dovoljenja Javni agenciji za civilno letalstvo Republike Slovenije. To dovoljenje pa bodo lahko pridobili šele po podrobnem pregledu, ki ga bodo nadzorniki CAA izvedli v četrtek, 17. julija. Letališče v Mariboru bo zato ta dan zagotovo zaprto. Na DRI so sicer izpeljali vse formalne postopke, ki so pogoj za prevzem upravljanja Letališča Edvarda Rusjana Maribor.

Lani so na Letališču Edvarda Rusjana oskrbeli okrog 2700 potnikov, med njimi večinoma čarterskih (1174) in 1171 na redni liniji letalske družbe VLM Airlines v München in Antwerpen. Prepeljali so tudi 234 ton tovora. Največ letalskega prometa je bilo zaradi šolanja pilotov SwissAira, Austriana in drugih letalskih družb.

Družba Aerodrom Maribor, ki je ob vsega 810.000 evrih prihodkov lani ustvarila 2,2 milijona evrov izgube, je nato v začetku letošnjega leta enostransko odpovedala najemno pogodbo. Ta se po polletnem odpovednem roku izteče danes.

Iz CAA so nam sporočili, da bo nadzor CAA obsegal pregled organizacije služb, pregled licenc zaposlenih, oboje, če je skladno s predpisi. Infrastrukture ne bodo pregledovali, saj se ni nič spreminjalo.

DRI bo z letališčem upravljal začasno; od pridobitve obratovalnega dovoljenja do najkasneje 31. decembra 2020. V tem času bo Ministrstvo za infrastrukturo iskalo trajno rešitev glede obratovanja letališča. Po poročanju časnika Delo, naj bi se za letališče v Mariboru zanimal upravljale graškega letališča.

Letalo Boeing 737-400 Electre Airways je bilo zadnje letalo, ki je opravilo komercialni let na mariborsko letališče pred (začasnim) zaprtjem. V Mariboru so včeraj pristali nogometaši izraelskega kluba Maccabi s svojimi podporniki iz Tel Aviva, ki bodo igrali evropsko kvalifikacijsko tekmo z NK Mura. Letališče Maribor se do nadaljnega danes ob 22:00 uri po UTC zapira, dokler novi upravljavec ne pridobi vseh potrebnih dovoljenj in sredstev za upravljanje letališča.

 

Nazadnje urejano na Sreda, 17 Julij 2019 08:34