Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

»Dark Blade 2019«

Oceni ta prispevek
(2 glasov)
22 Jul 19
Napisal Franci Jeraj Prebrano 982 krat
Objavljeno v Novice

Evropska obrambna agencija (EDA -  European Defense Agency) je organizirala že trinajsto vajo »Dark Blade 2019« Vaja je potekala na območju češke republike.

Gostiteljica vaje je bila letalska baza pri mestu Namest nad Oslavou v bližini Brna. Poudarek vaje je bil na različnih temah in elementih vadbe, saj je v okviru programa vadbe helikopterjev možno izvajati različne misije helikopterjev v zračnih operacijah. Urili so se v različnih postopkih od prevoza moštva, streljanja, nočnih operacij in celo spuščanja „vojaških psov“.

Cilj vaje je bil tudi povezovanje kapacitet helikopterjev in krepitev sodelovanja partnerskih in sosednjih držav. EDA je pomagala pri usklajevanju in je pripravila scenarije za letalske posadke, ki so tako brez večjih zapletov izpolnile svoje običajne postopke usposabljanja. Polkovnik Miroslav Svoboda ni opazil nobene razlike med stalnimi udeleženci na vaji in novimi udeleženci, kot je bila na primer Poljska.

V kombiniranih zračnih operacijah (COMAO - Composed air operations) so se pripadniki zračnih sil učili medsebojnega sodelovanje pri zračnih operacijah. Kopenske sile so imele lastno usposabljanje in so vodile lastne operacije. Posebna območja so bila  pristajalne cone ali FARP točke.

»Med vajo DB19 so države nudile helikopterje in operacije tudi kopenskim enotam. Češke enote so se dobro vključevale v vajo, kot tudi enote JTAC iz Belgije in Madžarske. Kopenske enote so sodelovale med seboj ter z enotami letalskih sil. Sodelujoče enote so dobile načrt, ga potrdile in potem pričele načrtovati, kako bodo izvedle vajo na najboljši način. Ne glede na narodno pripadnost in miselnost morajo biti med sabo vsi usklajeni. Mentorji iz agencije EDA (Švedska in Nizozemska) so bili izredni pri vključevanju ljudi na isto raven v fazi načrtovanja in izvajanja vaje.« je povedal Svoboda.

Na primer, belgijske letalske sile so na vajo prišle s helikopterji NH-90. Več članov posadke je med vajo letelo na helikopterjih A-109 in skupaj s posadko so izvajali vajo pri spuščanju potapljačev v jezero. Ena glavnih tem na vaji so bile strelske vaje. Te so potekale na območjih Boletice, Libava, Brezina in Prostejov, katera zagotavljajo zelo dobro okolje za usposabljanje med zračnimi in kopenskimi enotami.

avtorja: Kees Otten & Wim Das (Dutch Aviation Media / Dutch Defence Media)

Foto: Jan Hlavac in Jozef Vandenbroeck

 


Koledar objav

« Avgust 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31