Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Air Serbia vzpostavila povezavo med Ljubljano in Nišem

Oceni ta prispevek
(11 glasov)
01 Avg 19
Napisal Prebrano 1308 krat
Objavljeno v Novice

Danes je na ljubljanskem letališču prvič pristalo letalo, poimenovano po srbskemu pevcu Goranu Bregoviću, na novi redni letalski povezavi srbskega nacionalnega letalskega prevoznika Air Serbia iz Niša. Letalo je po pristanku na ljubljanskem letališču pričakal tradicionalni vodni pozdrav s strani članov reševalno-gasilske službe ljubljanskega letališča in manjši sladki prigrizki za potnike in posadko.

Linija med Ljubljano in Nišem je produkt velikega subvencijskega vložka države Srbije, ki želi s tem pomagat pri povezljivosti prebivalcev Niša in okolice z Evropo in svetom.  Srbija je namreč v začetku letošnjega leta objavila razpis za odprtje večjega števila letalskih povezav iz Niša. Prijavil se je samo srbski prevoznik, kateri je nato v sredini julija odprl svojo drugo bazo ter začel leteti iz Niša na številne evropske destinacije. Air Serbia za opravljanje teh letov prejema subvencijo v vrednosti pet milijonov evrov letno.

Ob vzpostavitvi povezave je generalni direktor Air Serbie Duncan Naysmith povedal: »Z velikim zadovoljstvom predstavljamo lete z ljubljanskega letališča v Niš. Naša prioriteta je ponujati odlične storitve po dostopnih cenah in zagotavljati letenje pod najboljšimi pogoji. Prepričani smo, da bo boljša povezljivost med destinacijama prispevala h krepitvi gospodarskega sodelovanja in toka turistov med državama.«

Zmago Skobir, poslovodni direktor Fraporta Slovenija je prvi let Ljubjana-Niš pospremil z besedami: »V vrhuncu poletja se na ljubljanskem letališču krepi rast prometa. Po rekordnem juliju se mreža širi z novo povezavo v tretje največje srbsko mesto, ki bo slovenske obiskovalce zagotovo navdušilo s svojo gostoljubnostjo, gastronomijo in bogato zgodovino, turistično vedno bolj privlačno Slovenijo in Ljubljano pa približala Srbom.« 

 

Na prvem letu je iz Niša v Ljubljano priletelo 90 potnikov, medtem ko jih je nekaj več kot 100 odšlo proti srbskemu Nišu. 

Skupaj bodo iz Niša leteli na dvanajst različnih evropskih destinacij, na večino od njih, tudi Ljubljano, dvakrat tedensko, edino v črnogorski Tivat bodo leteli trikrat tedensko. Zaenkrat v Air Serbii priznavajo, da je Tivat trenutno najbolj zaželjena destinacija iz Niša ter tudi letala so na tej povezavi najbolje zasedena.

Air Serbia ni nov prevoznik na ljubljanskem letališču, že nekaj let uspešno leti vsak dan dvakrat dnevno med Ljubljano in Beogradom. V letih 2017 in 2018 je na redni povezavi med slovensko in srbsko prestolnico potovalo nekaj več kot 60 tisoč potnikov, v prvih petih mesecih letos pa je bila rast v primerjavi z istim obdobjem leto poprej 2,6 odstotna, ter prepeljanih 24160 potnikov. 

Kabinsko osebje na prvem letu
Kabinsko osebje na prvem letu

Air Serbia se z drugo destinacijo iz Ljubljane pridružuje Wizzair-u, ki edini poleg Adrie redno leti na več kakor eno destinacijo. Air Serbia bo Ljubljano in Niš povezovala predvidoma dvakrat tedensko, ob ponedeljkih in četrtkih. Ponedeljkov let je večerni, s prihodom v Ljubljano ob 21.uri, četrtkov pa popoldanski s prihodom ob 13.uri in 15 minut. Na letih je predvideno letalo Airbus A319.

Letalo Airbus A319, ki je poimenovano po srbskemu pevcu
Letalo Airbus A319, ki je poimenovano po srbskemu pevcu

Koledar objav

« Avgust 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31