Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

[TRIP REPORT] Krstni let z Eurowingsom iz Benetk do Kölna in od tam do Trsta

Oceni ta prispevek
(12 glasov)
09 Avg 19
Napisal AJ Prebrano 923 krat
Objavljeno v Novice

Prejšnji december je družba Eurowings oznanila, da bodo z drugim junijem 2019 začeli leteti na liniji Köln/Bonn – Trst.

Ob prebiranju novice se mi je že porajala misel, da bi kupil karto za prvi let. Na Eurowingsovi spletni strani sem kmalu zatem rezerviral let iz Benetk do Kölna in od tam do Trsta.

Prvega junija sem že zgodaj zjutraj odpotoval proti letališču Marco Polo. Ob prihodu sem si v land side-u privoščil zajtrk.

Po približno deset minutnem čakanju sem uspešno opravil varnostno kontrolo in vstopil v terminal, ki je že bil nabito poln s potniki jutranjih letov.

Med poletno sezono je več kot očitno, da ni dovolj sedišč za vse. Promet v Benetkah nenehno raste, potniškega terminala pa zaenkrat še niso povečali. Pogledal sem v skriti kotiček za neko trgovinico, kjer sem po navadi vedno našel več prostih stolov, tokrat pa je bilo tudi tam že vse zasedeno.

Po sprehodu po trgovinah sem končno zagledal prosti stol. Med sedeži žal ni električnih vtičnic, je pa po letališču nameščenih nekaj stolpičev z več vtičnicami. Iz terminala je dober razgled na obe stezi letališča. Daljšo stezo (04R/22L) so ravno prenavljali, tako da je bila v uporabi samo 04L/22R. Prenovo so uspešno opravili do konca junija, investicija za posodobitev letališke infrastrukture je bila vredna kar 80 milijonov evrov.

Medtem ko sem planiral kako preživeti popoldan in večer v Kölnu sem od Eurowingsa prejel mail in sms: let je bil žal prestavljen na 19:30.

Na letaliških monitorjih je pisalo, da je let v zamudi, ni pa bilo nobene druge informacije glede novega urnika odhoda.

Kasneje sem šel do gate-a. Letališko osebje žal ni bilo informirano o dogodku, vedeli so, da gre za zamudo, to pa je bilo tudi vse. Potnikom so povedali, naj počakajo in da bodo kmalu prišli predstavniki Eurowingsa. Ti se tudi kasneje niso prikazali.

V primeru več kot triurne zamude je na podlagi EU direktive 261/2004 letalska družba dolžna potnikom ponuditi hrano, pijačo in podobno asistenco. Tega nismo bili deležni, prav tako ni bilo v mailu omenjeno, da smo opravičeni do odškodnine v višini 250 €. Čez nekaj dni sem sicer brez zapletov izpolnil prošnjo za odškodnino kar na Eurowingsovi spletni strani, na bančni račun so mi kasneje nakazali vsoto, do katere sem bil kot potnik upravičen. Online izkušnja z družbo je bila torej zelo dobra in brez zapletov, žal pa ni bilo isto tudi na letališču, kjer potniki nismo bili deležni nikakršne pomoči. Upam, da je bil to samo osamljen primer in da bodo take težave v prihodnje bolje reševali.

Preostanek popoldneva sem tako preživel v terminalu. Na flight radarju sem opazil, da je naše letalo naposled le odletelo.

Po približno eni uri letenja je Boeing 737-800 pristal v Benetkah. Letalo je bilo izdelano leta 2001 in ga upravlja družba TUIFly, tako kot vsa druga letala tega tipa v Eurowingsovi floti.

Preden sem se odpravil do gate-a sem bil priča še go around-u Lufthansinega letala, ki je prihajalo iz Frankfurta.

Pri gate-u je bila že zbrana množica potnikov.

Od tu so nas do letal peljali z avtobusom. Na ploščadi sem z veseljem zagledal elegantni ATR-72 danske družbe Alsie Express v črni poslikavi.

Še fotografija našega letala.

Po vkrcanju, ki je potekalo brez zapletov in preko prednjih in zadnjih vrat, smo se zapeljali do steze.

Vzlet iz Benetk je ob dobri vidljivosti krasna izkušnja, tako da priporočam, da si posnetek vzleta iz steze ogledate v celoti. Vzleteli smo iz steze 04L, ki je nekoliko krajša od 04R, saj je bila slednja ravno deležna celotne prenove.

https://www.youtube.com/watch?v=TKazNhgzbBc

Kabinsko osebje je bilo prijazno, pilot je razložil, da je do zamude prišlo zaradi tehnične okvare. Letalo, ki je bilo prvotno namenjeno v Benetke je ostalo v Kölnu, na zamenjavo pa je bilo treba počakati dolgih sedem ur. Kabina je bila čista in sedeži udobni za kratek let.

Meni je objavljen v “Wings Shop-u”. Cene hrane in pijače so primerljive s konkurenčnimi družbami. Ko smo leteli nad Alpami je kabinsko osebje sprejemalo naročila.

Kupil sem sendvič in pivo.

Nad Nemčijo, ki ni tako zanimiva kot so Alpe, sem prelistal revijo “Wings”. Vsi prispevki so napisani v angleščini in nemščini, fotografije so dobro izbrane, prispevki pa zanimivi.

Še pogled na safety card.

Let je potekal mirno, naleteli smo le na par manjših turbulenc, pred pristankom pa nam je rahlo ponagajal veter. Ko smo se spuščali se je pod nami prikazalo letališče v Frankfurtu.

Pristali smo kmalu po deveti na stezo 24. Na ploščadi je bilo med drugim parkiranih več FEDEXovih letal. Prav tale Airbus A319 v Germanwingsovi poslikavi me je naslednje jutro odpeljal v Trst.

https://www.youtube.com/watch?v=Xp6jj_hEVso

Po krajši hoji sem izstopil iz Drugega terminala.

Nedaleč od Drugega terminala je mogoče videti Airbus A300 Zero-G, ki je od leta 2014 parkiran pri letališču.

Na poti do hotela sem prečkal tudi ulico Germanwings, to družbo so leta 2016 vključili v Eurowings.

Naslednje jutro sem se navsezgodaj odpravil na letališče.

Letališče Köln/Bonn je sedmo najbolj prometno v Nemčiji kar se tiče potniškega prometa, za tovor pa je tretje na lestvici. Prvi potniški terminal so zgradili v letih sedemdeset prejšnjega stoletja, drugi pa je modernejši, odprli so ga v letu 2000.

Pred šesto uro je bilo že veliko potnikov, ki so v vrstah čakali na oddajo prtljage.

Meni tega ni bilo treba, tako da sem hitro opravil varnostni pregled.

V Nemčiji lahko v letališkem duty freeju nabavite tudi petliterske sodčke piva...

Na gate-u ni bilo posebnih oznanil ali slovesnosti ob prvem letu nove povezave, saj so bila ta predvidena ob drugem letu, 6. junija.

Na ploščadi je na potnike za Trst čakal Airbus A319 v barvah Germanwingsa. Letalo je bilo izdelano v letu 2000 in je letelo tudi za Lufthanso.

Vkrcanje je potekalo samo po prednjih vratih. Potnikov je bilo približno 40. Začetek nove linije ni bil najboljši, da nas ne bo veliko sem posumil že par dni pred odhodom, saj so bile karte za let na voljo za pičlih 29,99 eur. Prve vrste sedežev na letalu imajo nekoliko več prostora za noge (32’’), ostale pa 29’’.

Po pushbacku smo kmalu vzleteli iz steze 14L.

https://www.youtube.com/watch?v=XM9qWFvyQlM

Safety card.

Kot zanimivost naj dodam, da ste pri nakupu tople pijače upravičeni za 20% popust, če s sabo prinesete lastno skodelico. Pobudo so pri Eurowingsu uvedli februarja letos, za podobno akcijo so se odločili tudi pri Easyjetu. Letalske družbe se vedno bolj ubadajo z vprašanjem plastičnih odpadkov, Eurowings pa je ena izmed prvih, ki se je odločila za tako vidljivo iniciativo.

V spomin na polet sem kupil modelček Eurowingsovega A320.

Let je potekal mirno, premaknil sem se na desno stran letala, da bi lažje fotografiral prelepe Alpe.

Nad njimi smo se začeli nižati, ob pristanku pa nas ni pričakal vodni top, saj je ta čast doletela potnike naslednjega leta iz Kölna. Kratek pogled na morje in pristanek na stezi 09.

FOTO 49

https://www.youtube.com/watch?v=_y8likL936k

Tudi v Ronkah so potekala dela modernizacije letališke infrastrukture, gneča strojev je bila parkirana ob stezi, ki je bila v celoti prenovljena nekaj tednov kasneje.

Pred izkrcanjem sem še pozdravil pilota, ki sta mi dovolila vpogled in fotografiranje pilotske kabine.

Zadnja fotografija je bila posneta kar iz kontrolnega stolpa… (zahvala gre Andrei).

Tržaško letališče je pravzaprav multimodalni hub, saj je povezano bodisi z avtobusnimi linijami kot tudi z železnico. Do avtobusnega postajališča in železniške postaje pridete preko nadhoda, ki terminal povezuje tudi s pokritim parkiriščem. Investicije v modernizacijo terminala in gradnja multimodalnega huba se še niso obrestovale na številu potnikov. Tudi frekvenco povezave s Kölnom so že v juniju zmanjšali na enkrat tedensko in ukinili četrtkov let. Zadnji let je predviden 20. oktobra, cene karte pa so v večini datumov zelo ugodne.

Če odmislim sedemurno zamudo in zmedo osebja na letališču v Benetkah, sem s poletoma zadovoljen. Cena obeh kart je bila nizka, letali sta bili čisti, notranjost pa moderna in udobna za krajše polete. Z 12. evri je sicer mogoče dokupiti sedež z večjim prostorom za noge. Eurowings leti na kar 210 destinacij in je čisto mogoče da bom v bodoče še kdaj izbral to družbo.

 

Nazadnje urejano na Petek, 09 Avgust 2019 23:20

Mediji


Koledar objav

« Avgust 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31