Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Odziv MzI in Adrie Airways na nastalo situacijo

Oceni ta prispevek
(2 glasov)
20 Sep 19
Napisal Prebrano 1915 krat
Objavljeno v Novice

Ministrstvo za infrastrukturo obžaluje situacijo, v kateri se je znašla Adria Airways.

»Ministrica Alenka Bratušek je še kot poslanka ves čas opozarjala, da je bila prodaja nemškemu kapitalskemu skladu napaka in da bi morala takratna vlada oziroma Slovenski državni holding za Adrio Airways poiskati strateškega lastnika iz letalske panoge, ki bi zagotovil dolgoročni obstoj in razvoj tega letalskega prevoznika.« so zapisali na MzI.

Adria Airways že od leta 2016 ni v državni lasti. Ministrstvo za infrastrukturo nima vzvodov za pomoč Adrii Airways, njihova ključna skrb v tem trenutku je, da je zagotovljena maksimalna varnost njenih letalskih operacij. V primeru prenehanja obratovanja Adrie Airways pa je njihova odgovornost, da zagotovijo povezljivost Slovenije z zunanjim svetom tudi prek letalskih povezav, zato so pripravili zakonski predlog, ki bo, če bo to seveda potrebno, omogočil subvencioniranje nekaterih letalskih linij.

Ob tem opozarjajo, da tudi za opravljanje letalske dejavnosti veljajo pravila prostega pretoka blaga in storitev in varstva konkurence, zato lahko ministrstvo take linije kot pomembne opredeli in nato sofinancira samo v primeru, ko trg ne deluje. Morebitna vzpostavitev gospodarske javne službe na področju letalstva, s katero bi omogočali povezljivost Slovenije s svetom v primeru stečaja Adrie Airways, je zato zapleten in dolgotrajen postopek, ki ga mora odobriti Evropska komisija.

Če bodo v primeru stečaja Adrie Airways drugi letalski prevozniki prevzeli povezave, ki jih Slovenija potrebuje, vzpostavitev gospodarske javne službe ne bo potrebna.

Iz Adrie Airways pa so v skopem sporočilu zapisali: »Adria Airways se sooča z zahtevnimi poslovnimi razmerami, zato poslovodstvo družbe intenzivno išče rešitve, ki bi družbi omogočile stabilnejše poslovanje. Prizadevamo si, da vse letalske operacije izvedemo po predvidenem voznem redu. Potnikom svetujemo, naj spremljajo aktualne potovalne informacije na spletni strani Adrie Airways«

 


Koledar objav

« September 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30