Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

KLM danes praznuje 100. rojstni dan

Oceni ta prispevek
(4 glasov)
07 Okt 19
Napisal Prebrano 939 krat
Objavljeno v Novice

KLM, Royal Dutch Airlines, ki danes praznuje svoj 100. rojstni dan, je najstarejša letalska družba, ki še vedno leti pod prvotnim imenom.

Na Nizozemskem bo rojstni dan letalske družbe KLM praznoval tudi kralj William Alexander, ki kot kopilot pogosto sede v kabino potniškega letala. 7. oktobra pred natanko 100 leti je mlad letalski pionir, nizozemec Albert Plesman, ustanovil KLM. Njegova vizija je bila ustvariti »mrežo«, ki bi povezovala ljudi. Plesmanove sanje so se uresničile, čeprav se je svet od takrat zelo spremenil. Nizozemska letalska družba KLM danes leti na 162 destinacij po vsem svetu in tako potnikom nudi odlične povezave iz enega najboljših letališč v Evropi.

Da je KLM prišel do pozicije, kjer je danes, je bilo potrebno veliko truda, ki ga neprestano vlagajo v razvoj in napredek. Konstantno skrbijo za obnovo flote (KLM je prva evropska letalska družba, ki ima v lasti Boeing 787-10 Dreamliner), delajo na razvoju biogoriv - leta 2013 je njihovo letalo na relaciji Amsterdam-Pariz odletelo na biogorivo, napovedali pa so tudi odprtje prve trajnostne letalske elektrarne v Evropi. Vlagajo tudi v trajnostni razvoj, ohranjanje narave in zmanjšanje emisij ogljikovega dioksida ter imajo svoj sistem kompenzacije ogljikovega dioksida.

Primarni cilj KLM-ja je zmanjšanje emisij ogljikovega dioksida

Letalska industrija je odgovorna za dva do tri odstotke skupnih emisij ogljikovega dioksida, toda s povečanjem svetovnega prebivalstva kot tudi z obsegom trgovine, bo ta odstotek v prihodnosti verjetno višji. Zato je KLM resno prevzel svojo vlogo pri oblikovanju trajnostne prihodnosti letalske industrije in si zastavil ambiciozen cilj - do leta 2030 zmanjšati emisijo ogljikovega dioksida za 50 % v primerjavi z letom 2005. Podjetje je v svoji kampanji »Fly responsibly« (Letite odgovorno) delilo svoje znanje o trajnosti, najboljših praksah in orodjih z vsemi deležniki v panogi, potrošnike pa je pozvalo, naj potujejo z vlakom namesto z letalom, da bi zmanjšali ogljični odtis. Tudi zato je skupina Air France-KLM že petnajst let zapored med vodilnimi podjetji v svojem sektorju glede na indeks trajnostnega razvoja DJSI (Dow Jones Sustainability Index), letos pa je zasedla prvo mesto na svetu.

O KLM in skupini Air France-KLM

Leta 2018 je KLM dosegla rekordnih 34,1 milijona prepeljanih potnikov. S sodobno floto 214 letal pa trenutno leti na 162 destinacij. KLM po vsem svetu zaposluje 33.000 ljudi. KLM s svojimi leti povezuje Nizozemsko z vsemi deli sveta in je močna gonilna sila nizozemskega gospodarstva. Je prva letalska družba na svetu, ki je praznovala svoj 100. rojstni dan.

KLM je od leta 2014 del letalske skupine Air France-KLM, ki velja za eno vodilnih evropskih letalskih družb, ki deluje iz dveh glavnih vozlišč – letališča Schiphol v Amsterdamu in letališča Charles de Gaulle v Parizu. Tri glavne dejavnosti skupine Air France-KLM so potniški in tovorni promet ter vzdrževanje letal. Z Air France in KLM vsako leto potuje skoraj 100 milijonov potnikov. Skupina Air France-KLM je tudi članica svetovne letalske mreže SkyTeam, ki povezuje 20 letalskih družb in leti na 1063 destinacij v 173 državah.

Več informacij o KLM: KLM.com, KLM Newsroom, Facebook, Twitter in KLM Blog.

 


Koledar objav

« Avgust 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31