Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Propad Adrie Airways vpliva na prihodke iz turizma

Oceni ta prispevek
(5 glasov)
15 Okt 19
Napisal Prebrano 1354 krat
Objavljeno v Novice

Število tujih turistov, ki jih je letalska družba Adria Airways v letu 2018 prepeljala v Slovenijo je po oceni Fraporta letno znašalo 150.000, kar predstavlja 3,4% prihodov tujih turistov. Večina teh potnikov je potovala v Ljubljano, večinoma gre za poslovne goste, zato je največ negotovosti v tem segmentu.

Poslovni potniki

Iz Turizma Ljubljana so za sierra5.net sporočili, da so s prenehanjem delovanja Adrie Airways zabeležili 10-20-odstotni osip udeležencev poslovnih dogodkov in konferenc, ki so bile za Ljubljano potrjene od druge polovice septembra do konca oktobra. Nekaj manjših dogodkov je bilo storniranih, nekaj pa prestavljenih na kasnejši termin. Stanje se izboljšuje s ponovno vzpostavitvijo povezav do letališč, na katerih je prej delovala Adira Airways, predvsem t.i. hubov v Frankfurtu, Münchnu, Zürichu in Bruslju.

Da se bo stanje na področju dostopnosti Slovenije za tuje turiste normaliziralo v najkrajšem možnem roku pričakujejo tudi v Slovenski turistični organizaciji, kjer so zapisali, da  so bile ponovne vzpostavitve letalskih povezav in povečanja števila frekvenc ter kapacitet letalskih prevoznikov, ki že letijo na brniško letališče, napovedane v nekaj dneh od podaje predloga uvedbe stečaja družbe Adria Airways in dodali: »Na STO si tudi želimo, da bodo v nadaljevanju optimizirani tudi termini nekaterih letov, ki so bili ponovno vzpostavljeni.« V STO pričakujejo, da bo večina ukinjenih povezav vzpostavljena do poletnega voznega reda 2020. Do takrat pa pričakujejo tudi povečanje prihodov tujih potnikov, katerih namembni cilj je Slovenija, na letališča v sosednjih državah, od koder obstajajo dobre povezave s prevozniki GoOpti, Nomago ter drugimi, ki so bile v zadnjih tednih tudi okrepljene.

Za slovenski turizem so velikega pomena vse letalske povezave, še posebej pa tiste, ki Slovenijo kot turistično destinacijo povezujejo s ključnimi in perspektivnimi trgi slovenskega turizma, med njimi povezave na trge Skandinavije, Velike Britanije, Iberskega polotoka in Vzhodne Evrope. Prav povezave na Iberski polotok in boljših povezav v Skandinavijo si želijo tudi v Fraportu.

Na STO prizadevanja za povečanje frekventnosti obstoječih letalskih povezav in vzpostavitev novih podpirajo na področju promocijskih aktivnosti. V promocijskih aktivnostih tako podpirajo vsa prizadevanja za ponovno vzpostavitev vseh že utečenih mednarodnih letalskih povezav, povečanje frekventnosti obstoječih letalskih povezav in vzpostavitev novih. S tem zasledujejo uresničitev cilja izboljšanja konkurenčnosti na področju letalske dostopnosti naše države, kar izpostavlja tudi aktualna Strategija trajnostne rasti slovenskega turizma 2017-2021.

STO ob odprtju novih in intenziviranju že obstoječih letalskih povezav na področju promocije podpira letalske povezave z različnimi tržno-komunikacijskimi aktivnostmi, npr. izvedbo workshopov, to je delovnih srečanj med slovenskimi turističnimi ponudniki in zainteresiranimi tujimi organizatorji potovanj in turističnimi agencijami, odmevnimi dogodki in sprejemi, novinarskimi konferencami, oglaševalskimi in drugimi komunikacijskimi aktivnostmi na dotičnih emitivnih trgih, kjer so bile vzpostavljene letalske linije. Prav STO izvede aktivnosti obveščanja široke in strokovne ter medijske javnosti o novo vzpostavljenih letalskih linijah, vključuje informacije o novih linijah v PR-aktivnostih doma in v tujini ter izvaja študijske ture za tuje agente, tour operaterje in novinarje in druge aktivnosti. V začetku letošnjega leta je STO tudi objavila dvoletno javno naročilo k oddaji ponudb za izvedbo medijskega zakupa in izvedbo komunikacijskih aktivnosti v medijih letalskih prevoznikov ter drugih promocijskih aktivnosti s ciljem pospeševanja prodaje Slovenije kot letalske destinacije.

Turistična potovanja

V turistični agenciji Palma so za slovenski letalski portal zapisali, da bodo čarterske polete iz Ljubljane v času jeseni in zime opravljali z letalskimi družbami: Croatia Airlines, Aegean, Frebird, Tradeair in drugimi in dodali: »V tem času še težko ocenimo koliko bodo dražji letalski aranžmaji, pričakovati pa je podražitev. Zaenkrat še ne gre oceniti koliko bo ta podražitev znašala, saj sami zakupi terjajo kar nekaj časa. Definitivno pa bomo v naši agenciji naredili vse, da bodo te podražitve čim nižje. Ponudbe potovanj s čarterskimi poleti ne bomo omejevali, same ponudbe paketov na rednih linijah pa je seveda odvisna od same postavitve linij in ponudbe. Tukaj mislimo same cene in časovnice. Kot vedno bomo v naši agenciji zasledovali načelo, da našim gostom ponudimo najbolj optimalno ponudbo, tako cenovno kot vsebinsko.«

Bolj skopi pa so bili v Kompasu, kjer niso razkrili kdo bo za njih izvajal čarterske lete niti kako bo to vplivalo na cene njihovih aranžmajev.

Ocenjen izpad prihodkov z naslova prihoda poslovnih potnikov (samo za nočitve) v dveh mesecih je 500.000 evrov. Če temu prištejemo še cene letalskih vozovnic in drugih storitev pa še številka povzpne na več milijonov evrov.

Nazadnje urejano na Ponedeljek, 14 Oktober 2019 21:39

Koledar objav

« September 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30