Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Odprtje dveh energetskih objektov na letališču

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
25 Okt 19
Napisal Prebrano 988 krat
Objavljeno v Novice

Danes sta bila na Letališču Ljubljana namenu predana dva pomembna energetska objekta: nova razdelilna postaja Elektra Gorenjska, ki bo v prihodnosti osnovni napajalni vir srednjenapetostnega omrežja za celotno območje Gorenjske vzhodno od Kranja in Centralni energetski objekt Fraporta Slovenija, ki omogoča učinkovito oskrbo s toplotno in hladilno energijo za področje celotnega letališča na enem mestu.

V novo, 20 kilovoltno (kV) razdelilno postajo (RP) Brnik, je Elektro Gorenjska investiral 1,8 milijona evrov. Objekt predstavlja osnovni napajalni vir elektrodistribucijskega omrežja letališča Ljubljana in rastoče poslovne cone. S projektom Elektro Gorenjska pomembno prispeva k izboljšanju kakovosti zanesljive oskrbe z električno energijo na omenjenem območju, z njo bo omogočen nadaljnji razvoj turizma in gospodarstva ob letališču in okolici. Izgradnja nove RP Brnik zagotavlja tehnično ustreznejše in zanesljivejše pogoje priključne moči, omogoča tudi boljše obvladovanje napetostnih razmer. S širitvijo industrijske cone v letu 2019 se je obremenitev razdelilne postaje povečala za 25 %. Glede na prostorske načrte in zahteve za priključitev novih odjemalcev je že v bližnji prihodnosti predvidena obremenitev preko 20 megavolt amperov (MVA).

Na sliki od leve proti desni: poslovodni direktor Fraporta Slovenija Zmago Skobir, predsednik uprave Elektra Gorenjska dr. Ivan Šmon, podpredsednica vlade in ministrica za infrastrukturo mag. Alenka Bratušek ter župan Občine Cerklje na Gorenjskem Franc Čebulj

Slavnostna govorka na dogodku je bila podpredsednica vlade in ministrica za infrastrukturo mag. Alenka Bratušek. »Oskrba z električno energijo je pri nas zanesljiva, kakovostna in dostopna, kar je pomembno tako za državljane kot za gospodarstvo. Treba je poskrbeti, da bo tako tudi v prihodnosti. To je seveda velik izziv. Ko zaradi tehnološkega napredka odjemalci električne energije postanejo tudi proizvajalci, in ko je teh malih proizvajalcev vse več, je to povsem nov svet energetike. To pa pomeni, da bo treba elektroomrežje misliti na novo. Vlaganja v omrežje bodo zato morala biti preudarna; kakovost, dostopnost in zanesljivost oskrbe z elektriko bo v veliki meri odvisna tudi od strokovnjakov v elektrodistribucijskih podjetjih, kot je Elektro Gorenjska,« je povedala ministrica. Izrazila je podporo ministrstva vsem ukrepom, s katerimi bomo tudi v novi dobi energetike in človeštva zagotovili zanesljivo oskrbo in vse več čiste energije.

Projekt novega Centralnega energetskega objekta Fraporta Slovenija obsega izgradnjo objekta v velikosti nekaj več kot 300 kvadratnih metrov, nov toplovod in hladnovod v dolžini 500 metrov ter tehnološko opremo za proizvodnjo toplote (inštalirana toplotna moč – 2,7 MW). Namen projekta je učinkovito in na enem mestu združiti proizvodnjo toplotne in hladilne energije, ki je potrebna na vsej letališki infrastrukturi. Nanjo bo priključen tudi nov potniški terminal, ki je v izgradnji. V svoji zasnovi združuje napredne tehnološke in okoljsko učinkovite sisteme ogrevalnih elementov. Zasnovan je modularno in omogoča širitve energetskih postrojenj za nadaljnjih deset let. Kot glavno gorivo za ogrevalne kotle se bo v začetku uporabljal zemeljski plin. V prihodnjih letih se bo Fraport Slovenija na področju energetike osredotočil na vlaganja v obnovljive vire energije in tako še dodatno pripomogel k zniževanju ogljičnega odtisa družbe.

Zmago Skobir, poslovodni direktor Fraporta Slovenija je ob priložnosti otvoritve energetskih objektov povedal: »Postavitev in uspešen zagon centralnega energetskega objekta za Fraport Slovenija predstavlja pomemben mejnik na energetskem področju. Omogoča učinkovito oskrbo s toplotno in hladilno energijo za področje celotnega letališča na enem mestu ter uporabo obnovljivih virov energije. S tem sledimo okoljskim zavezam, da bomo v prihodnjih letih zmanjševali emisije ogljikovega dioksida in drugih toplogrednih plinov ter spodbujali učinkovito porabo energije«.

Zaradi obsežnosti projekta in višine potrebne investicije je gradnja centralnega energetskega objekta zasnovana fazno in v skladu s potrebami po energiji v prihodnjih letih. Prva faza investicije, ki je zdaj zaključena, je vredna 1,5 milijona evrov. V prihodnjih letih je načrtovana vgradnja toplotne črpalke voda-voda in pripadajočih vrtin ter vgradnja kogeneracije za so-proizvodnjo toplotne in električne energije. Dodatna investicija je ocenjena na milijon evrov.

Projekt je bil voden in organiziran s strani inženiringa Fraporta Slovenija - vodje projekta Petra Pintarja ter nadzornikov Aleša Perjeta, Dominika Žnidaršiča in Mateja Fajfarja.

Centralni energetski objekt sodi med pomembne investicije pri posodabljanju letališke infrastrukture. Letos in v nadaljnjih štirih letih bomo v posodobitev in opremo letališča vložili več kot 40 milijonov evrov. Več kot polovica sredstev odpade na nov potniški terminal, ki bo odprt do poletja 2021. Med ključnimi investicijami poleg omenjenih dveh so še: marca odprta Fraportova letalska akademija, prenova poslovno-informacijskega sistema, notranje cestno omrežje, hangar za sredstva za oskrbo letal in prenova ter razširitev prostorov gasilsko-reševalne službe.

 

Nazadnje urejano na Petek, 25 Oktober 2019 21:22

Koledar objav

« Junij 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30