Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Ljubljana ponovno z neposredno letalsko povezavo z Brusljem

Oceni ta prispevek
(5 glasov)
05 Nov 19
Napisal Davor Golec
Objavljeno v Novice

Prvi ponedeljek v novembru je na Brnik prinesel še enega novega tujega letalskega prevoznika, Brussels Airlines. Letalska družba, članica Lufthansa Group, je ponovno omogočila povezljivost med Ljubljano in Brusljem. Na letih so predvidena 141-sedežna letala Airbus A319.

Belgijski letalski prevoznik se po nekaj letih ponovno vrača na ljubljansko letališče z leti v prestolnico Evropske Unije. Letalo na prvem letu, na katerem je bilo 78 potnikov (v odhodu 132), je reševalno-gasilska služba upravljalca ljubljanskega letališča pozdravila z vodnim krstom, potnike pa so sprejeli in pozdravili z manjšimi sladkimi posladki.

Ponovno vzpostavitev letalske povezave s srcem Evrope je pokomentiral mag. Janez Krašnja, vodja letaliških storitev pri Fraportu Slovenija: »Veseli me, da je Brussels Airlines prepoznal tržni potencial in se tako hitro odločil za vzpostavitev letenja. Prepričan sem, da bo s privlačno mrežo letov pritegnil številne poslovne in turistične potnike. Verjamem, da se bo to že v začetnem obdobju letenja odrazilo v dobri zasedenosti letal in da bo prevoznik linijo kmalu okrepil z dodatnimi zmogljivostmi«. Leti bodo šestkrat tedensko, vsak dan popoldan, razen ob sobotah po predvidenem voznem redu (vsi časi so lokalni).

SN3343 BRU 15:30 - 17:10 LJU 

SN3344 LJU 17:55 - 19:45 BRU 

Številčno bo razpoložljivih sedežev na tej redni povezavi za nekaj odstotkov manjša, kot jih je bilo še pred dobrim mesecem dni, ko je na tej liniji še letela Adria Airways. Ampak to je samo eden izmed kazalcev določene redne letalske povezave. Kakor smo že opozarjali pri letih za Frankfurt, če storitev ni v korist potniku, potem je zvrst potnikov drugačna oziroma je le teh manj, kot bi jih lahko bilo, kakor bi bilo v drugih časovnih okvirih. Mislimo na zgodnji jutranji let iz Ljubljane in večernega iz Bruslja. Ampak vemo, to je težko doseči, če prevoznik ni stacioniran na tem letališču, kar je ob stečaju Adrie neizbežno dejstvo.

Kaj je Bruselj? Bruselj je prestolnica Evropske Unije ter politično središče Evrope. Ko mi nekdo reče Bruselj, je ena izmed prvih besed, ki jo povežem s tem mestom, sestanek. Sestanki, tukaj lahko dodamo še besedi seje, vsi ti dogodki oziroma obveznosti se po navadi odvijajo dopoldan. In kaj je lepšega, kot priti na sestanek od doma? Pri sedanjih časih letov, ki so popoldanski, pa tega ne omogočajo. Potnik, ki gre v Bruselj na enkratno obveznost, potrebuje zgodnji jutranji let, da lahko najkasneje do 10. ure že na delovni obveznosti ter povratek po 19.uri iz Bruslja, hotelske nočitve v Bruslju pa so precej drage. Zaenkrat teh letov še ne bo, ampak Vodja letaliških storitev pri Fraport Slovenija, gospod Krašnja, je ob vzpostavitvi letov izpostavil, da si bodo skupaj s prevoznikom prizadevali izboljšati čase, ki bi bili ugodnejši za poslovne potnike in evropske veljake, kakor jim je že uspelo pri Lufthansi na letih v Frankfurt, kjer bo s poletnim voznim redom omogočen odhod iz Ljubljane zgodaj zjutraj ter pozni večerni let v povratni smeri. Kot zanimivost lahko povemo, da je lani državna uprava kupila 3856 povratnih kart Ljubljana - Bruselj v skupni vrednosti 1,85 mio evrov. V prvi polovici letošnjega leta pa 2289 kart v skupni vrednosti 1,1 mio evrov. Cena najpogosteje kupljene povratne karte je bila 477 evrov. Ta denar je ostal v Sloveniji. Zaradi neugodnih ur letenja v Bruselj bo enodnevni obisk postal tri dnevni. Posledično to pomeni dodani dve nočitvi in dnevnici. Za državo dodatnih 350 evrov na kupljeno letalsko vozovnico oz. pri lanskem številu prodanih kart 1,35 milijona evrov. Samo na destinaciji Bruselj. Koliko denarja bo zaradi stečaja Adrie in slabših povezav zapravila država lahko le ugibamo. In ves ta denar bo odšel iz države.

Ampak bodimo potrpežljivi, že to, da so glavne zahodno evropske destinacije nadomeščene ter da je Ljubljana znova postala nekoliko bolj dostopna preko teh vozlišč, je pozitivno. Sedaj bodo vsi  novi prevozniki iz Lufthansine skupine spremljali povpraševanja in pretočnost potnikov ter težili k temu, da svoje lete prilagodijo potrebam potnikom iz Ljubljane. To se ne more zgoditi čez noč. Za tem je veliko planiranja, da bi želeli ”vriniti” večerni let iz Bruslja in jutranjega nazaj, mora prevoznik nato prilagodit lete še na mnogih preostalih letih, če seveda sploh ima v tem trenutku kapaciteto v floti,  kadrih in slotih. Zaenkrat omejitve na ljubljanskem letališču ni, lahko bi bila le na bruseljskem. Po našem mnenju, bo Ljubljana z Brusljem povezana v teh idealnih terminih, če ne prej, v času predsedovanja Evropski Uniji, torej za poletni vozni red 2021.

Povezava je primarno namenjena t.i. ”point-to-point” potnikom, ampak ne smemo pozabiti, da ima prevoznik iz Bruslja tudi lepo razvejano mrežo letov po Evropi. Primer, ob sedanjem voznem redu letov z odhodom iz Ljubljane ob 17.uri in 55 minut, lahko preko Bruslja potujete v Oslo ter tja prispete po manj kot pet urah potovanja, za nazaj je nato ugodnejša povezava preko Frankfurta. potem so tu še povezave za Edinburgh, Birmingham, London (LHR), Manchester, Madrid, Gothenburg, Bilbao in Lyon. Lani je iz Ljubljane za Bruselj z Adrio Airways letelo 74.235 potnikov (povprečna zasedenost letal je bila 61 odstotna), 16 odstotkov le teh je glavno bruseljsko letališče uporabilo le za prestopanje. Bruselj je bila lani osma najbolj zaželena destinacija po številu prepeljanih potnikov iz ljubljanskega letališča, pred njim so bili Istanbul (Turkish Airlines), Frankfurt (Adria Airways), London Stansted (EasyJet), Pariz (Air France + Adria Airways), Amsterdam (Transavia + Adria Airways), Zürich (Adria Airways) in München (Adria Airways).

Ponudbo letov do Bruslja dopolnjuje še nizkocenovni prevoznik Wizz Air, in sicer z leti na drugo bruseljsko letališče, Charleroi. Nizkocenovnik  je lani na tej povezavi prepeljal 33.642 potnikov in povprečno zasedenostjo letal, ki je bila višja od 90 odstotkov.

 


Koledar objav

« Junij 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30