Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

AFormX iz Trbovelj zmagal na RAeS

Oceni ta prispevek
(5 glasov)
26 Nov 19
Napisal
Objavljeno v Novice

Najstarejša letalska organizacija na svetu z neprekinjenim stažem Royal Aeronautical Society (ustanovljena leta 1866) je pomladi razpisala tekmovanje za konstrukcijo dirkalnega letala na električni pogon za serijo dirk AirRaceE.

»Prijava na to tekmovanje je zahtevala veliko poguma, saj je bilo za pričakovati ostro in globalno konkurenco. Po drugi strani je bilo tekmovanje kot ustvarjeno za nas. Zahtevalo je, da se dirkalnik skonstruira in preizkusi v simulaciji X-Plane, ki ga že dobro poznamo« je povedal direktor podjetja Sašo Knez in dodal, da so jim pri pilotiranju pomagali piloti hčerinskega podjetja Akademija 4.


Zasnove dirkalnika so se lotili tako, da so identificirali bistvene parametre, ki so bili potrebni za zmago. Na žalost veliko od teh parametrov (npr. interakcija propelerjev z krilnimi vortexi) niso bili simulirani v X-Plane-u.

Izdelava letala je temeljila tudi na dejstvu, da so uporabil čim več obstoječih elementov. Na letalo so tako vgradili Pipistrelovo baterijo in inverter, njihove copatke in kar nekaj drugih delov. »Zverino« poganjajo trije EMRAX-ovi motorji. Instrumenti so prav tako od slovenskega proizvajalca - Kanardie.


»Tako smo v AFormX-u dirkalnik lahko zasnovali izjemno hitro, hkrati je pa postal še simbol kako napredna je slovenska letalska industrija v elektrifikaciji letalstva.« je povedal Knez.

Dirkalnik je moral biti skonstruiran do konca faze konceptualne konstrukcije. Torej končana je morala biti ocena mase, težišče, aerodinamika in velikost. Prav tako je imel razpis veliko robnih pogojev, ki jih je bilo potrebno upoštevati. Npr. minimalna velikost koles, preglednost iz kabine itd.

Vsak faktor, ki je bil vnesen v X-Plane je moral biti podkrepljen z analizami. Ker zaposleni v AFormX in Akademija 4 izjemno dobro obvladajo simulatorje, so že v konceptualnem dizajnu leteli različne konfiguracije v končnem okolju. Za izjemen uspeh na tem tekmovanju so unovčili leta razvojnega dela v X-Plane-u.

Tekmovanje je bilo izvedeno na krožni progi, kjer so morali odleti pet krogov okrog stožcev.  Končna hitrost letala je bila več kot 500 km/h.

»Pri tem smo spet pokazali, da znamo razmišljati izven okvirjev. Ko smo prebrali razpis smo ugotovili, da če letalo hitro odlepimo in odvijemo pred štartnim pylonom, naredimo krog za pospeševanje in štartni pylon preletimo z več kot 400 km/h.« Odbor sodnikov v RAeS-u se je strinjal, da je ta taktika v okviru pravil, ampak nas je prosil, če se lahko tej prednosti odrečemo, da bomo primerljivi z drugimi. In smo se, čeprav je to pomenilo, da smo počasnejši in sicer za kar 11 sekund. Zelo smo bili veseli, da so nas organizatorji  napovedali kot ekipo, ki je ''inovativna, iznajdljiva, samosvoja. To nam veliko pomeni, saj je to stil, s katerim se prebijamo naprej.''« je sklenil Sašo Knez.

Nika prejema nagrado iz strani ene izmed najbolj prestižnih organizacij v svetu letalstva.
  Nika prejema nagrado s strani ene izmed najbolj prestižnih organizacij v svetu letalstva.

Dogodek je imel nacionalni naboj. Mlada, prebojna slovenska ekipa je v prostorih najstarejše letalske organizacije na svetu pokazala izkušnje, inteligenco, spretnost in inovativnost.

*RAeS - RAeS International Aviation Design Competition 2019

Več si lahko pogledate v tem video clipu: https://www.youtube.com/watch?v=7ZDWPlWHg8c

 


Koledar objav

« Avgust 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31