Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Že 1700-ti Pilatus PC-12! Prihaja še NGX!

Oceni ta prispevek
(2 glasov)
28 Nov 19
Napisal
Objavljeno v Novice

Svetovno znani in zelo razširjeni Pilatus PC-12 je dosegel nov mejnik. Pred dvema dnevoma so njihovemu dolgoletnemu partnerju, luksemburžanski letalski družbi Jetfly Aviation, dostavili 1700-to letalo Pilatus PC-12, naslednje leto pa prihaja že tretja generacija tega letala.

Predhodniki pravkar dostavljenega jubilejnega letala so skupaj po vsem svetu naleteli že več kot sedem milijonov ur. V letu 2019 pa bodo skupno dostavili predvidoma 80 letal tega tipa, kar pomeni, da iz njihove tovarne v manj kot tednu dni ”odleti” novo letalo. Letalo je lahko idealno v večih segmentih letalstva. Pilatus PC-12 se je odlično znašel kot letalo v poslovni, zasebni in čarter operacijah, ter tudi kot letalo za ambulantne lete, predvsem v Avstraliji. V Nemčiji ga ena manjša družba uporablja tudi prevoz manjših pošiljk tovora, predvsem v primerih, ko gre za nujne lete v avtomobilski industriji.Luksemburžani so največji uporabniki tega letala v Evropi, skupno jih imajo v floti 40. Novo letalo nosi registracijo LX-FLG ter bo širom Evrope prepoznavno kot 1700-ti PC-12 s posebno poslikavo na sprednjem delu letala. 

Prihod enega izmed Pilatusov PC-12 Jetfly Aviation na ljubljansko letališče
Prihod enega izmed Pilatusov PC-12 Jetfly Aviation na ljubljansko letališče

 

V letu 2020 prihaja novi PC-12 NGX

Za leto 2020 v Pilatusu pripravljajo novi serijski PC-12, ki se bo imenoval Pilatus PC-12 NGX in bo imel izboljšani pogonski sklop z motorjem Pratt & Whitney PT6E-67XP, nadgrajeno avioniko ter not interier potniške kabine. 

Novo letalo bo omogočalo tudi precej novih izboljšav za pilote s konceptom ACE - Advanced Cockpit Environment, ki je povzet iz večjega Pilatusa PC-24. Pilotska navigacijsko-kontrolna površina je v večini upravljiva na dotik. Novi motor bo omogočal NGX-u razviti največji potovalno hitrost 290 KTAS (537 km/h).  Nadgrajena avionika vključujoče s sistemom FADEC - Full Authority Digital Engine Control) ter popolnoma prenovljeno kabino, ki se bo ponašala s precej nižjim hrupom, z novimi raztegljivimi ergonomsko dovršenimi potniškimi sedeži, izboljšanjim sistemom prezračevanja ter z večjimi okni, ki bodo omogočala več naravne dnevne svetlobe v letalu. Izgled potniške kabine so ustvarili skupaj s strokovnjaki notranjega oblikovanja pri nemškem avtomobilskem koncernu BMW.

Novo letalo bo moralo na redne vzdrževalne preglede na vsakih naletenih 600 ur, kar je bistveno več kot pri konkurekci in predhodniku in uporabniku letala bistveno nižje operativno vzdrževalne stroške letala, posledično je vsaka ura letenja tega letala nižja. Tudi število naletenih ur za detaljni pregled letala se je povečalo, in sicer iz štiri na pet tisoč ur, kar je 20 odstotkov več. Pri naletenih 20 tisoč urah, je to en pregled manj, kar še dodatno znižuje operativne stroške letala. 

Pilatus PC-12NG (druga generacija) pred odhodom iz mariborskega letališča
Pilatus PC-12NG (druga generacija) pred odhodom iz mariborskega letališča

Pilatus PC-12 NGX bo tretja generacija tega najbolj dovršenega in vsestranskega enomotornega turbopropelerskega letala. 


Koledar objav

« Avgust 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31