Natisni to stran

Prvi pilot iz Črne na Koroškem

Oceni ta prispevek
(7 glasov)
23 Dec 19
Napisal Kristijan Jezernik
Objavljeno v Novice

Jozef Štrukl, prvi pilot iz Črne na Koroškem, je bil leta 1906 rojen slovenskim staršem v rudarski družini, materi Ivani Gradišnik iz Črne na Koroškem in očetu Jozefu Štrukl starejšemu iz vasi Šmarten/St. Martin am Techelsberg v Rožu nad Porečami ob Vrbskem jezeru.

Pilot Jozef Štrukl.
  Pilot Jozef Štrukl.

V zavedni slovenski družini so mu privzgojili marljivost, odločnost in trdno narodno zavest. Leta 1907 se je družina iz Črne na Koroškem odpravila “s trebuhom za kruhom” in se ustalila v rudarskih krajih Westfalije, v Möers-u pri Düsseldorfu v takratni cesarski Nemčiji, kjer je oče rudaril, mati pa gospodinjila in skrbela za otroke. V Möersu je Jozef vstopil v šolo in se dobro naučil nemškega jezika. Ker so med prvo svetovno vojno njegovega očeta vpoklicali v vojsko, se je mati že v vojnem letu 1917 sama s tremi otroki vrnila nazaj domov v Črno na Koroškem. Leta 1920 je Mežiška dolina s Črno pripadla Jugoslaviji. Jozef se je v novi domovini sprva začasno preživljal z rudarjenjem, nato pa se je pri teti Amaliji Grill v mestu Berndorf, ki leži ob Dunajskem Novem mestu učil za trgovskega pomočnika. V bližini kraja je bilo mestece Wiener Neustadt z dunajskim letališčem. Tja je hodil občudovat letala. Pristajanje in vzletanje jeklenih ptičev je nanj naredilo velikanski vtis. Kmalu je spoznal, da ga poklic trgovca ne veseli. Vrnil se je domov v Črno in leta 1923 odšel v inženirsko podoficirsko šolo jugoslovanske kraljeve vojske, ki jo je nadaljeval z Letalsko akademijo v Mostarju. Leta 1929 je v Jasenici pri Mostarju diplomiral kot vojaški pilot v 13. generaciji šestega letnika pilotske šole.

Med sopiloti je Jozef tretji z leve zgoraj.
  Med sopiloti je Jozef tretji z leve zgoraj.

 

 

 

V istem letniku sta bila poleg njega še dva Slovenca. Janko Blaznik, doma iz Tržiča, ki je postal vojni tehnik – uradnik IV. razreda ter letalski mehanik in diplomirani pilot Stanko Borovinšek iz Pišec s činom narednika in vodnika III. razreda. Jozef je bil tretji Slovenec v generaciji, po činu letalski podnarednik. Kmalu po šolanju so ga prestavili v poveljstvo letalskih sil v Zagreb. Tam je letal kot pilot 81. eskadrilje v 4. letalskem polku. Jozef ni le letal na zastarelih letalih iz prve svetovne vojne, letalih z rotacijskim motorjem ter v oblaku risinusovega olja, temveč za tisti čas tudi na bolj sodobnih dvosedežnih (izvidniških) in enosedežnih (lovskih) dvokrilcih. Letel je tudi z dvokrilcem Avia BH-21, za tiste čase izvrstnim letalom, ki je prvič poletelo v Pragi leta 1925.  

V Zagrebu je Jozef  kot pilot 81. eskadrilje v 4. letalskem polku opravljal bližnje in daljne prelete. Na nekem službenem poletu leta 1931. pa se je okoli 11 ure dopoldne zgodila tragedija. Letalo je strmoglavilo na dvorišče stanovanjske hiše v samem mestnem središču.

Mesto strmoglavljenja v Zagrebu.
  Mesto strmoglavljenja v Zagrebu.

Takrat je letel s sopilotom iz Kragujevca Aleksandrom Rajevićem, 28 letnim letalskim poročnikom iz 81. eskadrilje 4. letalskega (vazduhoplovnega)  polka. Oba pilota nesrečnega strmoglavljanja nista preživela. Jozef je bil ob nesreči star komaj 25 let. Imel je zlom lobanjskega dna (fractura basis cranici). Po padcu je živel še dva dneva. Aleksander Rajević si je ob padcu zlomil vratna vretenca in je bil na mestu mrtev (fractura columnalis vertebralis). Novica o strmoglavljenju je bila objavljena v časopisu Jutro, številka 30, z dne 8. aprila 1931. V Zagrebu je oba mrtva pilota na zadnji poti ob vseh vojaških časteh pospremila množica ljudi. Jozefa so nato prepeljali v rodno Črno na Koroškem in ga pokopali na domačem pokopališču. Tragedija se je pripetila v časih velikih mednacionalnih napetosti med tremi konstitutivnimi narodi stare Jugoslavije. Vzrok strmoglavljenja letala z narodno zavednim Jozefom Štrukljem tako ostaja neznan in za danes še vedno skrit za zaklenjenimi zapahi ustreznih arhivov v prestolnici nekdanje skupne države. 

Žalni sprevod po ulicah, aprila 1931.
                                         Žalni sprevod po ulicah, aprila 1931.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

S celovito življenjsko potjo prvega pilota Jozefa Štrukla se lahko seznanite v knjigi avtorja tega zapisa naslovljeni Drzne sanje (Samozaložba 2011).  

Kristijan Jezernik


Vse bralce vabimo, da nas obvestite o sorodnikih, ki so bili piloti in o njih hranite arhivsko gradivo. e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.