Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

ElevonX – Profesionalni brezpilotni sistemi

Oceni ta prispevek
(14 glasov)
08 Mar 20
Napisal ElevonX Prebrano 1607 krat
Objavljeno v Novice

ElevonX je mlado zagonsko podjetje, ustanovljeno v letu 2019, vendar imajo njegovi ustanovitelji veliko preteklih izkušenj z različnimi področji ki se dotikajo letalstva. Also in English

Njihov prvi izdelek je modularni brezpilotni sistem ElevonX SkyEye, ki so ga razvijali zadnjih pet let in ga letos pripeljali do serijske proizvodnje. Modularnost sistema omogoča, da je mogoče letalnik iz osnovne oblike letečega krila enostavno nadgraditi v različico s podaljšanim dosegom in nosilnostjo (A-Tail) in tudi v letalnik z vertikalnim vzletanjem in pristajanjem (VTOL). Modularnost sistema se pri tem ne konča, saj je letalnik mogoče opremiti z različnimi tipi pogonov in virov energije (električni, bencinski, hibridni, gorivne celice), enostavno pa se lahko zamenja tudi tip avtopilota.

Poleg brezpilotnih letalnikov razvijajo tudi podporne sisteme za delovanje (zemeljska postaja GCS ter lansirni  katapult). Posebno pozornost namenjajo varnosti. V ta namen so razvili napredno dvostopenjsko varnostno padalo, katero je serijsko vgrajeno v vsak njihov brezpilotnik.

Podjetje ima veliko izkušenj z naprednim načrtovanjem zahtevnejših misij za njihove brezpilotne letalnike. Poleg uporabe že razvitih orodij za načrtovanje misij po potrebi razvijejo samostojno programsko kodo, ki avtomatizira načrtovanje misije (npr. avtomatična izdelava spiralnega načrta leta za namen SAR misije na morju).


Podjetje je sposobno hitro in učinkovito zasnovati najrazličnejše tipe brezpilotnih sistemov in jih pripeljati do maloserijske proizvodnje. Večje serije pa lahko zagotovijo s pomočjo partnerskih podjetij.

Veliko znanja s področja razvoja algoritmov, modeliranja sistemov, dinamike fluidov in računalniško podprtega 3D konstriuranja podjetju omogoča optimizacijo oblike letalnika in določanje osnovnih letalnih lastnosti še pred fazo izdelave letečih prototipov. S tem se precej skrajša čas od zasnove sistema do izvedbe produkcijskih različic.

Poznavanje komercialnih sistemov vodenja (avtopilotov), radijskih/telemetrijskih povezav in izkušnje pri načrtovanju in izvajanju zahtevnih letalskih operacij podjetje postavljajo v ugoden položaj za sodelovanje pri razvoju avtomatizacije načrtovanja in spremljanja izvajanja letalskih operacij.

Foto: Elevon

Nazadnje urejano na Nedelja, 08 Marec 2020 16:40

Koledar objav

« Februar 2023 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28